Annonce
Midtfyns Posten

Klumme: Danskernes forbrug kan ændres permanent som følge af corona

Anita Fald Hansen, filialdirektør Danske Bank, Ringe. Privatfoto

Danskernes forbrug har ændret sig under coronakrisen. Det er selvfølgelig helt naturligt, eftersom fx udlandsrejser frarådes og store dele af erhvervslivet er lukket ned, og derfor er der en række produkter og services, som er gjort midlertidig utilgængelige. Af samme grund er en stor del af vores forbrug rykket online.

Det store spørgsmål er, om vi – når vi engang er ovre på den anden side af coronatiden – vender tilbage til vores tidligere forbrugsmønstre, eller om vi permanent har ændret vores forbrug. Herunder om vores opbyggede pukkel af penge udmønter sig i et ekstraforbrug, når der åbnes op, eller om vi ”blot” vender tilbage til det normale niveau.

For at få en idé om, hvad svaret er, kan vi rette blikket mod New Zealand. Der er samfundet så godt som fuldt genåbnet, og den new zealandske forbruger har dermed igen frit valg på alle hylder, hvis man altså ser bort fra rejser.

Men først skal vi lige kort se på, hvordan vores forbrug herhjemme i Danmark har ændret sig. Nye tal fra Danske Bank viser, at forbruget i januar i år lå 12 procent lavere end normalt i januar. Det er et betydeligt fald, men dog et godt stykke fra tilbagegangen i slutningen af marts 2020, hvor forbruget lå mere end 35 pct. under normalen.

Der er klare tegn på, at danskerne i stigende grad tager onlinehandlen til sig. Sammenlignet med januar 2019 blev der solgt 37 pct. mere online i januar i år. Det var imidlertid ikke nok til at kompensere for faldet i salget i de fysiske butikker, der normalt udgør en større andel af det samlede forbrug, men som i januar lå mere end 32 procent lavere end normalt.


Her vil jeg endnu en gang slå et slag for, at vi alle husker at støtte op om de lokale butikker og virksomheder. Uden kunder kan de ikke eksistere, og et godt lokalsamfund har brug for sunde lokale virksomheder.

Anita Fald Hansen


I Danske Bank forventer vi, at vi forholdsvis hurtigt vil se danskerne vende tilbage til de fysiske butikker, men at en del af skiftet til online vil blive permanent.

Her vil jeg endnu en gang slå et slag for, at vi alle husker at støtte op om de lokale butikker og virksomheder. Uden kunder kan de ikke eksistere, og et godt lokalsamfund har brug for sunde lokale virksomheder. Det giver jobs, skatteindtægter og et bredt udvalg til os forbrugere.

Og så tilbage til New Zealand. Landet havde en streng nedlukning af økonomien fra slutningen af marts til maj, men siden juni har de new zealandske forbrugere altså igen haft så godt som de samme handelsmuligheder, som de havde før corona.

Erfaringerne derfra viser en god og en dårlig nyhed. Den gode er, at forbrugerne hurtigt vendte tilbage til normalen. Den dårlige nyhed er, at de i mange tilfælde ikke gør mere end det. De er altså vendt tilbage til restauranterne og barerne, men har ikke spist og drukket for ekstra mange penge. På samme måde tabte tøjbutikkerne halvanden måneds omsætning under nedlukningen, og kun en tredjedel er indhentet igen.

Omvendt er spiritusforbruget i forretninger steget. Der var en massiv hamstring af spiritus, lige inden landet lukkede ned i marts, og tendensen er altså fortsat efter genåbningen. Det er formentlig også en del af forklaringen på, hvorfor forbruget på barer og restauranter ikke er steget voldsommere – de har i stigende grad vænnet sig til at drikke derhjemme.

New zealændernes forbrug på elektronik og møbler har også ligget meget højt, og fokus på hjemmet ser dermed ikke ud til at forsvinde med restriktionerne – i hvert fald ikke så længe, man ikke kan rejse. Det kan også ses på boligmarkedet, hvor priserne er steget 17 procent det seneste år.

På den baggrund ser det ud til, at vi i Danmark vil vende tilbage til mere normale tilstande forbrugsmæssigt, men at visse ændrede forbrugsmønstre såsom stigende onlinehandel vedbliver.

Om klummen

Anita Fald Hansen er 43 år og filialdirektør i Danske Bank i Ringe. Hun er født og opvokset på Midtfyn og bor i Ringe.

Hun er gift med Jannik og har børnene Iben på 16 år og Gustav på 11 år.

Anita Fald Hansen har været i Danske Bank i 22 år - de sidste 14 år i lederstillinger. I sin fritid træner hun U11-drenge i håndbold i Risøhøj.

Dette er Anita Fald Hansens sidste klumme, da hun den 1. marts skiftede til en stilling som filialdirektør for Danske Banks afdeling i Vejle.

Danske Banks nye filialdirektør i Ringe er Anders Kremmer Johansen, og han afløser også Anita Fald Hansen som klummeskribent på Midtfynsposten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Søndagsåbent på Egeskov Mølle

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Litteraturkreds om sorg

Annonce