Annonce
Midtfyns Posten

Klumme: Der er forskel på at være troende eller vidende

Ligegyldigt hvad man tror på, at der sker, når man dør, er der ingen der ved det - der er forskel på at være troende og vidende, mener ugens klummeskribent Søren Clemmensen. Illustration: Julius
Når ingen af os er i stand til at bevise, at vores tro er den rigtige, er det da skørt at skulle være uvenner på grund af tro, mener denne uges klummeskribent Søren Clemmensen, kommunalbestyrelsesmedlem i Faaborg-Midtfyn Kommune (K).
Annonce

Grundlovens paragraf 4 siger, at den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten. Og i paragraf 71 står der, at den personlige frihed er ukrænkelig. Ingen dansk borger kan på grund af sin personlige eller religiøse overbevisning eller sin afstamning underkastes nogen form for frihedsberøvelse.

Jeg er medlem af folkekirken og samtidig meget tilfreds med, at vi har religionsfrihed. Og jeg har naturligvis respekt for personer med en anden tro. Og hvorfor er det sådan? Fordi der netop er tale om tro og ikke om viden. Jeg ved jo ikke, om alt hvad der står i bibelen er rigtigt, men jeg tror, at det meste er.

Tilbage i middelalderen slog kristne andre kristne ihjel - ofte på de mest bestialske måder. Der var mange slags kristendom, men først og fremmest var der uenighed mellem katolikker og protestanter. Dem, som man ikke var enig med, kaldte man vantro, og de skulle slås ihjel. Heldigvis kom Martin Luther på banen og gennemførte reformationen, som satte tanken fri, og dermed ophørte stort set al ufred mellem kristne. Dog er der stadig problemer i Nordirland og måske også andre steder i verden, men i det store og hele er der meget større tolerance end før i tiden, og de store religionskriges tid er forbi. Eller hvordan?

Desværre er det sådan, at islam ikke har gennemlevet en reformation, og islam er ikke tolerant overfor anderledes troende, og det er trist.

Man burde kunne indse, at folk har ret til at tro, hvad de vil. Det er dog meget værre, når nogle med deres trosretning som baggrund hævder, at notoriske kendsgerninger er usande. Hævder for eksempel, at jorden er flad, og det er ikke til at forstå. Hvis man mener, at anderledes troende er vantro, må det være rimeligt at kalde det vanvid, når viden benægtes.

Jeg er tolerant over for buddhister, hinduer, muslimer, jøder, adventister, asatroende, baptister, amish, mormoner med videre, og jeg forventer, at de også er tolerant over for mig. Når ingen af os er i stand til at bevise, at vores tro er den rigtige, er det da skørt at skulle være uvenner på grund af tro. At man kan være uvenner på grund af (manglende) viden er en helt anden sag. Men religion er altså tro og ikke videnskab.

Desværre hører vi alt for lidt fra det store flertal af moderate muslimer. De er måske bange for repressalier, hvis de ytrer sig.

Søren Clemmensen

Annonce

Holdningsændring

Jeg håber, at verden må blive et mere fredeligt sted at opholde sig, og for at det kan lykkes, må de rabiate muslimer ophøre med terror og nedslagtning af uskyldige mennesker. I sin tid, da muslimer fløj et par jetfly ind i World Trade Center i New York, var jeg tilfældigvis i Odense, og jeg følte stærkt ubehag ved at være vidne til, at unge arabere kørte rundt i byen med det palæstinensiske flag blafrende ud ad bilruden i helt åbenlys glæde over, at nogle af deres venner havde dræbt tusindvis af newyorkere. Hvordan man kan føle stolthed ved, at uskyldige mennesker slås ihjel, er for mig en gåde.

Desværre hører vi alt for lidt fra det store flertal af moderate muslimer. De er måske bange for repressalier, hvis de ytrer sig.

I begyndelsen af 1970’erne var jeg ret ofte i Iran (det var i Shahens tid, og altså før Khomeini), og første aften inviterede min kunde mig altid på Hilton, hvor han til mig bestilte kaviar og vodka efterfulgt af en velstegt bøf og rødvin. Selv foretrak han lammekød og yoghurt. Han nød ikke nogen form for alkohol. En af de følgende dage besøgte vi hans yndlingsrestaurant, som var alkoholfri, og jeg blev trakteret med grillet lam, som smagte himmelsk, men den medfølgende salte drikkeyoghurt kunne jeg godt have været foruden.

Vi fik opnået det, vi ville, nemlig at vise gensidig respekt. Han var troende muslim, og hvis alle muslimer var som han, ville verden være mere fredelig.

Om klummen

En stribe engagerede midtfynboere skiftes til at skrive klummen "Mit Midtfyn".

Denne uges skribent er 74-årige Søren Clemmensen, der er kommunalbestyrelsesmedlem i Faaborg-Midtfyn Kommune (K).

Søren Clemmensen er uddannet civiløkonom i 1970 og har været administrerende direktør for Lactosan A/S fra 1979-2004. Han er nu pensionist.

Han har været gift med Ulla siden 1965 og har to børn og to børnebørn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

SF har valgt ny bestyrelse

Midtfyns Posten

Affaldsindsamling i Gislev

Annonce