Annonce
Midtfyns Posten

Klumme: Du er ikke alene

Pedro Martinez er skoleleder på Rudme Friskole. Privatfoto
Annonce

Så oplever vi endnu en uretfærdighed, et uhyggeligt optrin der ender så tragisk. George Floyd - en 46-årig mand blev slået ihjel under en anholdelse i Minneapolis i USA. Optaget med en mobiltelefon af en ung pige og lagt ud på nettet så alle med internet, med egne øjne, kan se brutaliteten og med rette føle harme. Min datter på 11 år så dette klip og har også hørt om de mange reaktioner, der efterfølgende har sig udspillet i form af demonstrationer i Danmark og verden over. “Politivold og racisme - ikke her, lille skat” Efter en del forklaring om racisme og udfordringerne i USA både generelt set og de seneste dage udbrød min datter “Jeg er rigtig glad for at bo i Danmark og også i Norge og Sverige!” Min søn på 14 istemte prompte “De er tossede i USA!” Han føler sig ikke helt tryg ved Donald Trump? Deres ord og tanker deles sikkert af mange andre - billeder af brændende byer og tragedien med endnu en mand der bliver slået ihjel af en dårligt uddannet galning i politiuniform. Et helt land bevæbnet til tænderne og hvor tilliden til statens institutioner er på et lavpunkt. Selvom mine børns umiddelbare udråb kan virke let unuancerede og forsimplede, er der en befriende sandhed i indholdet.

På den lille skole hvor jeg arbejder er vi for tiden belastet en smule af hyppig håndvask, men til gengæld er vi helt fri for racisme. Sådan er det, tænker jeg, de fleste steder i Danmark, i hvert fald på skoler. Vi bor i et velstående land hvor uddannelsesniveauet og trivslen er så god, at flertallet simpelthen ikke er ulykkelige, dumme og uuddannede nok til at vælge andre racer som begrundelse for egen angst, ulykke og utilfredshed med liv og samfund. Indimellem kan man ane angsten for nutid og fremtid i øjnene på enkelte politikere og kværulanter på den yderste højrefløj. Så sker det nogle gange, at der gribes til let gennemskuelig ekskluderende retorik, der udpeger religiøse eller racemæssige mindretal som begrundelse for alle problemer. Den slags afmægtig tale, der stigmatiserer grupper i samfundet er selvfølgelig ubehagelig og gør dialog og forsoning svær.


Det viser sig, ikke overraskende, at jo mere man taler sammen, lærer hinanden at kende, jo mindre fordomsfuld bliver man.

Pedro Martinez, skoleleder Rudme Friskole


Opskriften på mindre racisme og multikulturel sameksistens er ikke så indviklet. Ôzlem Cekic, tidligere folketingspolitiker og dialogmøde arrangør mm., har igennem flere år arbejdet med at bygge bro mellem grupperinger, der traditionelt set har bekæmpet hinanden. Det viser sig, ikke overraskende, at jo mere man taler sammen, lærer hinanden at kende, jo mindre fordomsfuld bliver man. Det har hun haft meget succes med. Det handler om at mødes og lære hinanden at kende. Måske forstå hinanden og etablere fællesskaber. Min søn kommer nok til at bruge lidt energi på at lære de der “tossede amerikanere” lidt bedre at kende og min datter...ja hun får vel lov til at blive i troen på, at vi stadigvæk har del i og håndsret over vore nordiske brødre i nord og øst, et yderst relevant fællesskab.

På Rudme Friskole er fællesskabet derfor en kerneværdi og fundamentet for stort set al aktivitet, skriver skoleleder Pedro Martinez i sin klumme. Privatfoto

Menneskelig erkendelse og forståelse af, hvor vigtigt fællesskab er for trivsel, udvikling og overlevelse i det hele taget, er indlejret i vores dna. Al udvikling og alle succesfulde kulturer overlever og udspringer af, at mennesker holder sammen og løfter i flok. Historisk set er familien eller klanen et af de stærkeste fællesskaber der findes. Det er et lille naturligt fællesskab, der stort set ikke er til at splitte ad. Instinktivt ved vi at det betaler sig at holde sammen, at blod er tykkere end vand og at individet afhænger af et tilhørsforhold til gruppen.

Menneskelig lykke og fremgang, for både voksne og børn, er afhængig af kompetencen til at indgå i, vedligeholde og skabe nye meningsfulde fællesskaber.

På Rudme Friskole er fællesskabet derfor en kerneværdi og fundamentet for stort set al aktivitet. Små klassestørrelser, familiegrupper og fælles aktiviteter såsom teater på tværs af hele skolen, understøtter følelsen af den enkeltes tilhørsforhold i gruppen. Når skolen dertil bliver brugt af idrætsforeninger, musikskole, billedskole og lokalsamfund i øvrigt, er det et optimalt miljø at øve sig på at være menneske, som mestrer deltagelse i fremtidige fællesskaber, der danner bro på kryds og tværs. Det lader sig gøre, hvis fokus er på samhørighed og udvikling i inkluderende fællesskaber frem for en primitiv og polariserende dem-og-os tankegang.

Det har vi i Rudme og i Danmark generelt. Derfor er jeg ligesom min datter glad for at bo i ….et nordisk land og hvem ved? Måske jeg en dag også lærer at formulere mig som min søn - kort og præcist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Konfirmationer uge 33

Midtfyns Posten

Bliv klogere på FN's verdensmål

Annonce