Annonce
Midtfyns Posten

Klumme: Er ”plejer” død?

Simon Jylov, sognepræst i Espe, Vantinge og Hillerslev sogne.
Annonce

I min prædiken nytårsaftensdag i 2019 lagde jeg op til, at vi måske i 2020 skulle prøve at gøre op med ”plejer”. Det kunne måske være sundt, om man kiggede på de traditioner man fastholdt og overvejede, om man holdt fast i dem alene fordi de var traditioner, eller fordi man rent faktisk holdt af at gøre tingene som man plejer. Nogle gange synes en højtid kun at kunne fejres som vi gjorde året før, og succeskriteriet virker ikke altid til at være, at man skal være glad for udkommet, men blot efterligne forrige år mest muligt. Min prædiken skulle således være et lille stik til menigheden nu, hvor det nye år stod for døren og en masse nye muligheder bød sig.

Men så kom 2020…

Og på sin vis blev menigheden og alle andre tvunget til at følge ordene i prædiken, for 2020 blev ingenlunde et år, hvor traditioner kunne gennemføres. Således har vi året igennem været nødsaget til, at finde nye veje og nye løsninger på alle vores hverdagsproblemer, men også på de store udfordringer og ikke mindst på, hvordan vi nu skulle gennemføre traditionerne som vi plejede.

Det er der kommet mange kreative løsninger ud af, og mange har også mærket, hvorfor de traditioner vi havde var vigtige, og mange har måske i år netop fundet en glæde i ”plejer”.

Samtidig har mange nye løsninger også åbnet mange nye døre. Måske er det faktisk helt ok at gøre tingene på en anden måde. Vi er som mennesker enormt gode til at omstille os, og måske var det i virkeligheden en god ting at blive mindet om.


Vi er som mennesker enormt gode til at omstille os, og måske var det i virkeligheden en god ting at blive mindet om.

Simon Jylov


Da samfundet lukkede ned så vi, hvorledes vi pludselig kunne skabe nye forbindelser mellem mennesker, hvorledes naturen pludselig blev et hit at være i, og ikke mindst hvordan vores klode pludselig mærkede de positive effekter af den formindskede rejseaktivitet.

Vi blev bevidste om, hvor mange der sidder alene, hvor mange der er sårbare og hvor mange, der er dybt afhængige af andre mennesker.

Måske skal 2021 være året, hvor vi ikke bevæger os tilbage til de gamle traditioner og gamle normer? måske skal 2021 være året, hvor vi takket være mange menneskers indsats og ikke mindst frembringelsen af en vaccine, skal kigge på vores samfund og spørge os selv, hvordan vil vi gerne videreføre traditionerne og vores livstil, så mange mennesker ikke er alene, så mange sårbare ikke er så udsatte og så naturen og kloden får en ny chance. Er vi blevet givet en ny chance, skal den måske gribes og bruges? Jeg vil i hvert fald ønske alle en glædelig jul og et velsignet nytår.

Om klummen

Simon Jylov er 29 år og er sognepræst i Espe, Vantinge og Hillerslev sogne.

- Måske skal 2021 være året, hvor vi ikke bevæger os tilbage til de gamle traditioner og gamle normer, skriver sognepræst i Espe, Vantinge og Hillerslev sogne, Simon Jylov, i sin klumme. Arkivfoto: Sandra Goldek
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

En god kammerat: 14-årige Cecilie fra Risøhøj Håndbold er nomineret til kammeratskabspris og kan vinde 25.000 kr. til sit hold

Annonce