Annonce
Midtfyns Posten

Klumme: Fynboerne skruer op for julegavebudgettet i år

Anita Fald Hansen, filialdirektør Danske Bank, Ringe.
Annonce

Mange butikker er for længst gået i gang med at pynte op til jul og gøre klar til årets store julesalg. Og noget tyder på, at vi fynboer trods corona-krisen er i julehumør og klar til at bruge ekstra mange penge i år på julegaver til vores nærmeste.

En ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Danske Bank, viser, at danskerne i gennemsnit forventer at bruge 3.394 kroner på julegaver i år. I en lignende undersøgelse sidste år sagde danskerne, at de ville bruge 3.145 kroner. Altså forventer de at bruge omkring 250 kroner mere i år i gennemsnit.

Undersøgelsen viser også, at det er borgerne i Midtjylland og Syddanmark, herunder os fynboer, der forventer at skrue mest op for julegavebudgettet i år. Sidste år forventede vi at bruge 3.131 kroner på julegaver, mens vi i år forventer at bruge 3.473 kroner – altså over 10 procent mere.

Desværre er der ikke nok respondenter fra Faaborg-Midtfyn Kommune med i undersøgelsen til, at det kan give et repræsentativt billede af, hvor meget borgerne i Faaborg-Midtfyn Kommune har tænkt sig at bruge i julen. Men de, der har deltaget, vil i gennemsnit bruge 3.391 kroner, og dermed ligger de altså nærmest præcis som den gennemsnitlige dansker.

Knap 40 procent af danskerne forventer i et eller andet omfang at købe julegaver på Black Friday. Billedet er fra sidste års julehandel i Imerco i Ringe. Foto: Hardy Hounsgaard

Den 27. november er det Black Friday – det amerikanske fænomen, som butikkerne i Danmark også har taget til sig, og som er blevet en af årets største shoppedage for os danskere. For mange er det startskuddet til december måneds julehandel, og en del danskere forventer da også at starte julegaveindkøbene netop på Black Friday.

Knap 40 procent af danskerne forventer i et eller andet omfang at købe julegaver på Black Friday ifølge undersøgelsen. Nogenlunde samme antal svarer, at de ikke regner med at købe julegaver på denne store forbrugsdag, mens de resterende endnu ikke har besluttet sig.


Knap 40 procent af danskerne forventer i et eller andet omfang at købe julegaver på Black Friday ifølge undersøgelsen.

Anita Fald Hansen


Forbruget er i øvrigt generelt godt i gang, i hvert fald i visse brancher. Mange danskere har på det seneste valgt at få udbetalt deres indefrosne feriepenge, og det har særligt onlinehandlen nydt godt af. Danskernes forbrug med kort og MobilePay online steg med næsten 16 procent fra september til oktober, hvis man korrigerer for salget af rejser, der er banket i knæ af corona-nedlukningen. Sammenligner man med sidste år er onlinehandlen hele 24 procent højere, viser nye tal fra Danske Bank.

Særligt salget af tøj og sko er øget markant den seneste måned. Sammenlignet med sidste år sælges der nu 50 procent mere tøj online, mens salget i de fysiske butikker er omtrent uændret fra 2019. Fra september til oktober er salget af tøj i de fysiske butikker dog steget over 25 procent.

Det nuværende forhøjede forbrug på tøj og sko handler formentlig mest om selvforkælelse i denne corona-tid, hvor restriktioner på mange andre områder, særligt inden for underholdningsindustrien og i rejsebranchen, stærkt begrænser vores forbrug. Dog kan det øgede tøjindkøb måske også indikere, at flere af os kan forvente bløde pakker under juletræet i år. I hvert fald svarer omkring hver fjerde dansker i YouGov-undersøgelsen, at de forventer at bruge en del af de udbetalte feriepenge på julegaver.

Anitas pengetips

En stribe engagerede midtfynboer skiftes til at skrive klumme i Midtfynsposten.

Denne uges skribent er den 43-årige filialdirektør i Danske Bank i Ringe, Anita Fald Hansen, der er født og opvokset på Midtfyn og bor i Ringe. Hun er gift med Jannik og har børnene Iben på 16 år og Gustav på 11 år. Anita Fald Hansen har været i Danske Bank i 21 år - de sidste 12 år i lederstillinger. I sin fritid træner hun U11-drenge i håndbold i Risøhøj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce