Annonce
Midtfyns Posten

Klumme: I en sorggruppe kan sorgen få opmærksomhed

Eva Lykke Jensen, sognepræst Herringe og Gestelev sogne. Foto: Hardy Hounsgaard

Vi nærmer os Allehelgen og dermed også den tid på året, hvor der landet over er gudstjenester med plads til at mindes dem, der er døde i årets løb. Vi taler helst ikke om døden, og netop derfor er Allehelgen så vigtig en dag. At være i sorgen, at behandle den nænsomt og at give sorgen en plads er alle vigtige dele af sorgprocessen. Det drejer sig om at anerkende og respektere den sorg, man føler over at have mistet, men også om at turde være i sorgen og tale om den.

Når man mister, kan det være svært at finde ord for, hvordan man har det. Det kan være svært at tale med andre, der står et andet sted i sorgen, og det kan føles som om, man står helt alene i sin sorg. At tale med andre om sorgen er både det bedste og det sværeste at gøre.

For nogle år siden var jeg som mange andre unge på rejse gennem Europa med tog. En såkaldt InterRail-billet giver ret til at rejse frit rundt i 33 europæiske lande i en given periode, og med sådan en billet og nogle få ejendele i rygsækken begav jeg mig ud i mere eller mindre ukendte dele af kontinentet. På turen oplevede jeg storslået natur, pulserende storbyliv, afslappende strandture – men det, jeg husker bedst fra ugerne på skinner, var alle de mennesker, jeg mødte. Nogle var lokale, andre var på rejse som jeg selv. Gamle, unge, rige, fattige; alle var åbne og imødekommende for samtale.

Annonce
I en sorggruppe kan man være sårbar, fordi man ikke er forpligtet på at kende hinanden i fremtiden, skriver sognepræst Eva Lykke Jensen i sin klumme. Hun leder en sorggruppe sammen med sin kollega Peter Ulrik Jensen fra Årslev. Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix

Og nu skriver jeg med vilje ”samtale” og ikke ”at snakke”. Der er nemlig forskel. At snakke er let nok; vi gør det dagligt. Vi snakker om vind og vejr og alt mellem himmel og jord. Men samtalen kræver opmærksomhed, engagement og mod til at være åben fra alle parter. Når man møder hinanden i togskinnernes kryds og ved, at man ikke er forpligtet på at blive slyngveninder, tør man lettere være sårbar og tale om det, man ellers ikke vil tale om. Man har dybe samtaler med dem, man møder, for så at rejse videre hver til sit, mærkbart beriget af samtalens dybde.

Når man møder hinanden i togskinnernes kryds og ved, at man ikke er forpligtet på at blive slyngveninder, tør man lettere være sårbar og tale om det, man ellers ikke vil tale om.

Eva Lykke Jensen

På samme måde kan en sorggruppe fungere som et midlertidigt mødested for folk, hvis sorg trænger til opmærksomhed. I en sorggruppe kan man være sårbar, fordi man ikke er forpligtet på at kende hinanden i fremtiden. Man er kun i nuet, og dér er alt tilladt. I en sorggruppe kommer alle med den samme erfaring at have mistet, selvom ikke to erfaringer er ens. Her kan man tale om sin sorg og man lytter til andres sorg og erfarer, at man ikke er alene. At være med i en sorggruppe er ikke et behandlingsforløb. Det er samtale i en fastlagt struktur, og det er et fortroligt rum.

I Midtfyns Provsti har vi en sorggruppe, der kører som et forløb fra november frem til foråret. Gruppen ledes af to præster, Peter Ulrik Jensen fra Årslev-Sdr. Højrup og Eva Lykke Jensen fra Herringe-Gestelev og Sdr. Nærå.

Har du eller en, du kender, måske behov for at være med i en sorggruppe, kan du kontakte sognepræst Eva Lykke Jensen på telefon: 24 97 91 43 for en uforpligtende samtale og for at høre mere. Du kan også altid kontakte din lokale sognepræst.

Sorggruppen er ikke et forkyndende tilbud. Det henvender sig til alle voksne.

Om klummen

Eva Lykke Jensen er 33 år og har siden den 1. september 2020 været sognepræst i Herringe og Gestelev sogne.

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Børnevalg: Stem på din favorit

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Kværnekor i Kværndrup

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Udstilling og kunstfilm i Ringe Bio

Midtfyns Posten

Pileflet: Flet din egen kurv

Midtfyns Posten

Pandemier de sidste 200 år

Midtfyns Posten

Lederhosen og wienerschnitzel: Ildsjæle skal fejres ved Bierfest i Nr. Broby

Midtfyns Posten

De har lavet en skov af rædsler: - Det er fedt at få en voksen mand til at græde

Midtfyns Posten

Laver de Danmarks bedste grillpølser? Nørre Søby Slagterens grillpølser er udvalgt til konkurrence

Midtfyns Posten

Før og nu: Skomagerens søn blev ved sin læst

Midtfyns Posten

Naturområdet Tarup-Davinde før, nu og i fremtiden

Midtfyns Posten

Pandemier i de sidste 200 år - Livestreaming direkte fra Aarhus Universitet

Midtfyns Posten

Foredrag med Claus Pogel, forfatteren af bogen "Jeg valgte at gå på værtshus"

Midtfyns Posten

Legetøjsvåben i NERF-kamp: Dyst med skumpile i Gislev

Midtfyns Posten

Klumme: Et kedeligt men godt demokrati

Midtfyns Posten

Skal undervises af professionelle forfattere: Kathrine fra Midtfyns Gymnasium vinder DM i novelleskrivning

Midtfyns Posten

Kathrines vindernovelle: For frie tøjler

Midtfyns Posten

Skriveworkshop - bliv forfatter for en dag

Midtfyns Posten

Ugens film i Ringe Bio: Fra Nordnorge til natklub i Japan

Midtfyns Posten

Nørrevængets Venner byder på underholdning med viser og sange

Midtfyns Posten

Det gode måltid og efterårshygge på Ringe Station

Midtfyns Posten

Finsk eller svensk? 100 år med det ålandske selvstyre

Midtfyns Posten

Før og nu: Fra gasværk til fælleshus

Midtfyns Posten

Se læsernes flotte efterårsbilleder: Edderkoppespind, fugle, fiskehejre, tåge og lav sol

Annonce