Annonce
Midtfyns Posten

Klumme: Lad os få kalibreret det moralske kompas

Pedro Martinez, skoleleder Rudme Friskole, går sig tanker om skolestarten i en coronatid. Privatfoto
Annonce

Nu er sommerferien næsten forbi, og vores skole er snart klar til at tage fat på endnu et skoleår.

Hvert nyt skoleår er en stor ting for eleverne. Der er elever som holder første skoledag og elever, der tager fat på deres sidste skoleår, og så er der alle dem midt imellem.

Fælles for dem alle er, at netop dette kommende skoleår absolut skal være det bedste af slagsen. Sådan er lærernes ambition selvfølgelig hvert år, og lærerne sætter gerne høje mål og har store forventninger.

Men dette skoleår starter vi, som vi sluttede det sidste - i skyggen af en omfattende corona-pandemi, der stadigvæk kræver vores udelte opmærksomhed. For selvom mange af os stadigvæk spritter hænder i dagligvarebutikkerne og gør os umage med at holde afstand til hinanden, kan det ske, at hverdagen lader os glemme alvoren og vigtigheden af fortsat at være ekstra agtpågivende i vores omgang med hinanden.

Heldigvis har vores børn på skolen sædvanligvis ret godt fat i de spilleregler, vi sætter op, og da vi er en forholdsvis lille flok børn og voksne med fine omgivelser, er der rig mulighed for, at vi stadigvæk kan trives med skolesagerne og hinanden. Glædeligt er det i hvert fald det, at de unge hidtil så ansvarsfuldt har overholdt reglerne i forhold til corona for at passe på de sårbare grupper i samfundet.

Samtidigt med at vi skal passe på, er vi i fuld gang med at åbne samfundet op, og andre dagsordener end sundhed får så småt opmærksomhed i forskellige medier, og det er også vigtigt. Der er nok at tage sig af.


Når det enkelte individs værd, værdighed og autonomi vægtes højt, og når vi forstår, at alle har ret til at nyde en høj grad af frihed og et værdigt liv, vil omsorg for andre være en selvfølgelighed og praktiseres uden tilskyndelse.

Pedro Martinez


Forleden kom jeg til at se TV2 dokumentaren om de stakkels ældre borgere, Else Marie og Erik, der sandsynligvis bare er eksempler i et omfattende svigt på landets plejehjem. Ligesom alle andre, der kender til sagen, blev jeg også ked af det og trist. Det kan selvfølgeligt ikke være rigtigt, at vi er så dårlige til at tage os af vores medmennesker på plejehjem.

Sidste år handlede det om, hvor skidt det stod til med omsorgen og kvaliteten i børnehaver og vuggestuer, også et alarmerende eksempel på, at der er noget helt galt. Det er forstemmende, at vi ikke vælger at indrette vores samfund, så dets institutioner kan fungere i overensstemmelse med helt basale kristne og humanistiske værdier.

Om klummen

En stribe engagerede midtfynboer skiftes til at skrive klummen "Mit Midtfyn".

Denne uges skribent er den 50-årige Pedro Martinez, der er skoleleder på Rudme Friskole, Børnehave og Vuggestue. Han bor i et lille rækkehus i Svendborg med sine to børn på halv tid, Elva på 11 og Chus på 13 år.

Rudme Friskole er en Grundtvig Koldsk Friskole, der er forankret i tro på kristne værdier og en forståelse for, at Danmark og danskerne historisk set er rundet af en kristen kulturforståelse. Vi er også en skole, der hylder humanistiske tanker om menneskers ret til frit at tænke og tro som man vil under ansvar for sig selv, hinanden og samtidigt tjener fællesskabet. Når det enkelte individs værd, værdighed og autonomi vægtes højt, og når vi forstår, at alle har ret til at nyde en høj grad af frihed og et værdigt liv, vil omsorg for andre være en selvfølgelighed og praktiseres uden tilskyndelse. I et næstekærligt og i et humanistisk etisk-funderet miljø ville den slags omsorgssvigt, som Else og Erik blev udsat for i dokumentaren være et sjældent syn.

Vi må formode at, fagpersoner, pædagoger, sosu´er og andre omsorgspersoner, der i den grad misforstår deres opgaver, har et noget flosset værdisæt, mangler empatiske evner og bør hjælpes enten på deres job eller til at finde et nyt. Alle os, der arbejder med og skal tage vare på andre mennesker må, insistere på, at den virksomhed vi virker i, har en kultur, hvor det kollektive moralske kompas er korrekt kalibreret og indstillet på en retning, der sætter en høj standard med et næstekærligt ansigt og en humanistisk tilgang til arbejdet.

Derudover må vi alle finde modet til at påpege svigt og sige fra på andres vegne, når det er nødvendigt. Fagforeninger og politikere i stat og kommune bærer et stort ansvar, men i sidste ende må vi alle nok spørge os selv, om vi handler proaktivt og næstekærligt, når vi møder hinanden i livet?

Det og håndsprit må jeg altså lige huske, når vi for alvor går i gang med det nye skoleår!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

SF har valgt ny bestyrelse

Midtfyns Posten

Affaldsindsamling i Gislev

Annonce