Annonce
Midtfyns Posten

Klumme: Mange boligejere i Ringe afdrager mere på gælden

De nye renterekorder åbner for nye muligheder for endnu flere boligejere i Ringe, mener ugens klummeskribent, Anita Fald Hansen, der er filialdirektør i Danske Bank i Ringe. Arkivfoto: Torben Klint
Annonce

Boligejerne i Ringe afdrager på deres lån som aldrig før. Over halvdelen af boligejerne i Faaborg-Midtfyn Kommune betaler nu afdrag på deres boliglån, hvilket er 13 procentpoint mere end for fem år siden. Det viser nye tal fra Danske Bank. Det skyldes især de lave renter, som rigtig mange boligejere nyder godt af og udnytter til at få nedbragt deres gæld i boligen. Og med de lave renter i øjeblikket kan de sætte endnu mere turbo på gælden.

Det smitter selvfølgelig også af på friværdierne i Ringe, der stiger, men der er fortsat et stykke vej til, vi er tilbage på niveauet før krisen. I øjeblikket er den gennemsnitlige friværdi pr. parcelhus på cirka 365.000 i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Gode råd til din boligøkonomi

Boligposten er ofte den største og vigtigste post i budgettet. Derfor har det stor betydning, hvilket lån du vælger - og ofte er det her, du kan justere og gøre en forskel i din økonomi.

Det er en god idé jævnligt at tjekke sit lån. Udnytter du det lave renteniveau tilstrækkeligt - eller er der måske et andet lån, der passer bedre til din situation lige nu?

Det giver mening at lægge om, hvis gevinsten ved en lavere rente på sigt overstiger omkostningerne, der er forbundet med at omlægge. Eller måske har du anden, dyrere gæld, som du kan få lagt ind under dit realkreditlån. Det kan også være, at du ønsker mere luft i økonomien her og nu.

Du skal være opmærksom på, at du kan afdrage mere på et lån med variabel rente frem for et lån med fast rente. Til gengæld kender du din boligøkonomi mange år ud i fremtiden, når du vælger et fastforrentet lån.

Tal med din bank, hvis du er i tvivl. Der kan være mange penge at spare, og der er masser af muligheder for at forme din boligøkonomi, så den passer bedst muligt til dine behov og prioriteringer.

Annonce

Ny bundrekord for renten

Tilsyneladende fortsætter renterne med at falde. I starten af året var renten på 2 procent på et fastforrentet 30-årigt lån, og senere blev den halveret til 1 procent, mens boligejerne i dag kan låse renten fast på 0,5 procent i 30 år. Også de variable renter har sat nye bundrekorder, og renten på et femårigt variabelt lån er nu tæt på -0,4 procent mod cirka 0.15 procent i starten af året. Der er ingen tvivl om, at de lave renter giver en god vitaminindsprøjtning til boligmarkedet - også i Ringe. Det bliver nemmere for nye boligkøbere at komme ind på markedet, men samtidig sætter det lave renteklima også yderligere gang i boligpriserne. Ifølge Danske Banks privatøkonom, Louise Aggerstrøm Hansen, er der ikke udsigt til, at renterne vil stige foreløbig. For som det ser ud nu, vil vi have lave renter længe, og også længere, end vi troede for et halvt og et helt år siden.

Annonce

Åbner nye muligheder

De nye renterekorder åbner for nye muligheder for endnu flere boligejere i Ringe - både hvis du har et fastforrentet lån eller lån med variabel rente. Foretrækker du lån med variabel rente, giver de lave renter nemlig mulighed for at sætte endnu mere fart på dine afdragsbetalinger. Du kan også vælge at omlægge til en fast lav rente, der løber mange år frem. Har du derimod et fastforrentet lån med 2 procent i rente eller mere, kan der være gode muligheder for at omlægge til et endnu billigere lån, men omkostningerne skal selvfølgelig holdes op mod gevinsten på sigt. Om det kan betale sig at omlægge det fastforrentede lån afhænger i høj grad af størrelsen på din restgæld og løbetiden på dit nuværende lån. Samtidig kræver en omlægning, at du har planer om at blive boende længere tid i din bolig - og i det hele taget har det selvfølgelig betydning, hvilke andre planer og drømme du har for fremtiden.

Om klummen

En stribe engagerede midtfynboere skiftes til at skrive klumme i Midtfynsposten.

Denne uges skribent er den 41-årige filialdirektør i Danske Bank i Ringe, Anita Fald Hansen, der er født og opvokset på Midtfyn og bor i Ringe. Hun er gift med Jannik og har børnene Iben på 15 år og Gustav på 10 år. Anita Fald Hansen har været i Danske Bank i 21 år - de sidste 12 år i lederstillinger. I sin fritid træner hun friske U11 drenge i håndbold i Risøhøj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce