Annonce
Midtfyns Posten

Klumme om hverdagslykke, gåture og vinterbadning: Sundhed på flere planer

Anne Bejlegård List, formand for foreningen Polymeren, Årslev. Foto: Blistphoto

Mental sundhed har for mig aldrig været vigtigere, end det er lige nu. Og tænker ikke at det kun er mig der har det sådan.

Midt i endnu en ”coronatid” med usikkerhed og uvished, og hvor vi endnu engang har måttet mærke de følger, der er med en virus, vi ikke helt kan kontrollere, er der behov for at ”slå hovedet fra” indimellem. Inden jul måtte vores børn endnu engang hjemsendes, og aktiviteter i foreningslivet lukkede ned. Der mærkede jeg igen, hvor vigtigt det er, at min mentale sundhed og trivsel er i top. Usikkerhed og uvished var igen det, der hele tiden lurede – og hver eneste gang man talte med venner og familie, var det igen covid, der var omdrejningspunktet. Det, som vi ”plejede” i december, var lige pludselig ikke muligt – endnu et år.

Det er vigtigt, at mit hoved og krop er velfungerende – og i mit job som leder i sundhedsvæsenet er det vigtigt, jeg er i stand til at møde op og være klar i hovedet til at træffe store og vigtige beslutninger, ofte med korte deadlines.

Annonce

Mental sundhed er de stunder, hvor jeg kan dyrke mig selv, og det der gør mig godt. Og hvor jeg sammen med min familie, venner - og vigtigst mig selv - kan gøre en masse af det, jeg holder af.

Hverdagslykke er at huske sig selv på de gode ting, der har været i dag – for tro mig der vil altid være en lille ting, som man kan fremhæve som godt.

Anne Bejlegård List

Jeg kalder det for ”hverdagslykke”. Hverdagslykke skal man huske at samle på – og huske, at det er det, der er med til at give os overskud og glæde i livet. Det er i hvert fald det, der gør mig glad. Hverdagslykke er at huske sig selv på de gode ting, der har været i dag – for tro mig der vil altid være en lille ting, som man kan fremhæve som godt. Og husker man på de små ting hver eneste dag – er man med til at dyrke hverdagslykken. For det man vander, er det, der gror.

Vi er så heldige, at vi bor i skønne Årslev. Med den smukkeste natur lige i ”baghaven”. Her elsker jeg at gå ture. Om det er ture rundt om søerne i weekenden, eller om det er aftentur med min mand i hånden på ”hjertestien” - det er ikke det afgørende. Men det at komme ud og mærke luften og naturen er det altafgørende. At få dagen tænkt igennem – og gøre sig klar til en ny. Det føles rart og godt. Fornemmelsen og følelsen man har i kroppen efter en god gåtur, den tror jeg faktisk, at vi alle kan genkalde.

Billede fra en aftengåtur efter en lang dag på job. Stjerneklart og oplyst af månen. Foto: Anne Bejlegård List

Og når man så gerne vil prædike lidt sundhed, som jeg jo tidligere ikke har lagt skjul på, at jeg gør, så er de daglige gåture virkelig noget, der tæller i regnskabet på, hvad der er godt for kroppen. I stedet for mislykkedes nytårsforsætter, hvor man laver aftaler med sig selv om daglige løbeture (som man alligevel så dropper efter tre gange) – der er gåture genialt. En meget genial måde at finde sin form frem på – og på sigt kan det resultere i, at det bliver tåleligt med løbeture. Hvis man sætter lidt fut i fødderne, kan man faktisk få sat godt gang i forbrændingen og få pulsen godt op.

Et lille fif er, at man så laver en lille aftale med sig selv eller familien om, hvor langt skal vi gå i januar. Så er der rigtig meget at hente. En god udfordring kunne være: Gå 100 km i januar – det er faktisk kun 3,2 km om dagen. Det er jo ikke en uoverkommelig distance at gå – og alt ud over er kun ekstra bonus.

Billede fra en gåtur rundt om Ringstedgård på en smuk og klar decemberdag. Foto: Anne Bejlegård List

Det er en udfordring herfra – find nogen I kan udfordre og mærk det gode, der kommer ud af disse gåture. Både fysisk og mentalt. Brug naturen der hvor I bor – igen vi er så heldige med det, vi har her på Midtfyn.

Så samtidigt med at dagens motion kan vinges af – er det muligt at få dyrket den mentale sundhed også. Det er jo på alle måder den bedste win-win.

En af de andre aktiviteter jeg holder meget af er vinterbadning. Igen bor vi perfekt – med de skønneste søer flere steder, som man kan hoppe i.

Høj på lykke og endorfiner kører jeg hjem lørdag og søndag formiddag, når jeg har været dyppet i søens kulde.

Følelsen efter sådan et bad kan simpelthen ikke beskrives – blodet bruser og hovedet bliver helt klart. Det prikker og stikker på en fantastisk måde – og kroppen bliver krebserød.

Vinterbadning må man aldrig gøre, hvis man er alene – det er vigtigt at man har en eller flere andre med. Dette handler udelukkende om sikkerhed. Men for mig handler det også om, at man lige får en god mulighed for at mødes med nogen, man holder af – i den fri natur og med frisk luft i kinderne.

Vinterbadning når det er bedst. Med is på søen og i godt selskab. Foto: Mette Eg

Jeg har faktisk været så heldig, at jeg har fået lokket min mand med – det har taget fire års overtalelse. Men nu er han næsten blevet bidt mere af det, end jeg er. Som han siger, så føler man, at man kan klare hele verden efter sådan et dyp.

Det er da om noget mental sundhed.

Hvad der er mental sundhed for jer, kan jeg ikke sige – men jeg kan sige, at alle har brug for det i en eller anden grad. Og alle bør lige stoppe op og tænke, hvad der skal til for dem, for at hovedet og kroppen føles godt.

Så klummens fif denne gang er – mærk efter, kom ud og husk at gåture kan få en træt og overloaded hjerne gjort klar igen.

Om klummen

Anne Bejlegård List er 42 år og bor i Årslev.

Formand for foreningen Polymeren, Årslev.

Er gift med Morten, der arbejder som fotograf og ejer firmaet Blistphoto på Polymeren i Årslev, mor til Alberte på 14 år og Bertram på 10 år, begge aktive fodboldspillere i Aarslev Boldklub.

Uddannet sygeplejerske i 2003. Arbejder som oversygeplejerske på FAM (Fælles Akut Modtagelse) OUH, Odense.

I fritiden dyrker hun en del sport i form af funktionel træning, jumping fitness, gåture og andet sjov. Er instruktør på Polymerens træningshold og ud over det træner for U15-fodboldpiger i fysisk træning og medinitiativtager til ”Sunde mænd i Årslev”.

Annonce
Midtfyns Posten

Ugens film: Superhelt og andre helte

Annonce
Midtfyns Posten

Populære ture udbydes igen: Tag med på gåture ud i naturen - og ind i fortællingen

Annonce
Midtfyns Posten

Foredrag udsættes

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

FællesspisningSkullerodsholm

Midtfyns Posten

Midvinterkoncert i Brahetrolleborg Kirke

Midtfyns Posten

Nogle gange slår det gnister: Peter løfter gerne pegefingeren for at sikre en smuk by

Midtfyns Posten

Marie fulgte sit hjerte og blev zoneterapeut: Gymnasielærer skifter spor og åbner egen klinik

Midtfyns Posten

Rosa - uden filter

Midtfyns Posten

Midtfyns Familie- og Havebrug inviterer til generalforsamling

Midtfyns Posten

Det er gået stærkt med tilmelding: Fjernvarmen kommer til Nr. Lyndelse og Nr. Søby

Midtfyns Posten

Onsdagshygge i Åløkkeparken

Midtfyns Posten

Kyndelmisse fællesspisning på Ringe Station

Midtfyns Posten

Oplev Vor Frues Kantori i Vester Hæsinge

Midtfyns Posten

Nedlægger sig selv efter fire år i dvale: Nu står formand med 50.000 kroner i overskud

Midtfyns Posten

Cafeteria-mutter fortæller til fyraftenssang

Annonce