Annonce
Midtfyns Posten

Klumme: Store fordele ved energirenovering - statstilskud revet væk

Anders Kremmer Johansen, filialdirektør for Danske Bank i Svendborg og Ringe. PR-foto

Hvis du ikke var én af de omkring 8.000 boligejere, der var heldig at få del i statens tilskudspulje til energirenoveringer for nylig, så bør du måske læse med her. For der er nye muligheder på vej, og der er mange fordele ved at foretage forbedringer af boligen – både økonomisk, klimamæssigt og i form af bedre velvære.

Energiforbedringer af boligen kan være mange ting. Det kan være at skifte til varmepumpe, udskiftning af vinduer, isolering af loft, osv. Fælles for forbedringerne er, at de nedbringer din boligs energiforbrug. Og det er en god idé af mange årsager, men lad mig nævne et par stykker.


En analyse fra Realkredit Danmark viser, at som en tommelfingerregel vil værdien af et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter stige med næsten 100.000 kr., hver gang man går et trin frem på energimærkningsskalaen.

Anders Kremmer Johansen


Det kan øge din boligs værdi. En analyse fra Realkredit Danmark viser, at som en tommelfingerregel vil værdien af et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter stige med næsten 100.000 kr., hver gang man går et trin frem på energimærkningsskalaen.

Det vil også give dig besparelser i budgettet fx i form af lavere varmeudgifter. Ifølge førnævnte analyse kan det koste op mod 30.000 kr. om året at opvarme et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter, hvis huset har energimærke G, mens det kun koster omkring 3.000 kr. om året at opvarme huset med fjernvarme eller naturgas, hvis huset har energimærke A2020.

Det kan også give dig et bedre velvære. Afhængig af hvilken energiforbedring du får foretaget, kan det nemlig give dig et bedre indeklima. Dertil kommer, at din energiforbedring også er god for det generelle klima.

Men hvad koster det, og er det besværligt, spørger du så måske. Og der er vi tilbage ved statens tilskud. Den 7. april åbnede Energistyrelsen for nye ansøgninger til den såkaldte Bygningspulje, hvor boligejere kunne søge om tilskud til energirenoveringer. Allerede inden dagen var gået, var puljen på 250 millioner kr. tømt. Dermed kan vi anslå, at ansøgerne har fået gennemsnitlig omkring 30.000 kr.

Der er altså mange danskere, som har set værdien af at energiforbedre deres bolig, og der kommer yderligere to uddelinger i år på i alt 425 millioner kroner – den første lige efter sommerferien. Så til den tid skal du være klar med dit projekt. På hjemmesiden sparenergi.dk kan du blandt andet finde en beregner, der kan komme med overslag på, hvad netop din bolig ville kunne modtage i tilskud.

Men selv med statstilskud i hånden, skal resten af energiforbedringen jo også finansieres. Måske har du en god opsparing, du kan tage af, eller du kan låne pengene i kreditforeningen eller i banken. Her er det værd at huske på, at de penge, som du sparer på din månedlige varmeregning, kan dække en stor del af ydelsen på et eventuelt lån. Dermed kan energiforbedringen reelt betale sig selv over tid.

Hvordan kommer jeg i gang, tænker du vel nu. Du kan for eksempel starte med at besøge hjemmesiden energihjem.dk. Den giver både inspiration, viser energipotentialet i specifikke boliger og giver overblik over finansiering samt generelt svar på de fleste spørgsmål.

Du kan også tage en snak med en rådgiver i din lokale bankfilial om dine muligheder. Hvis du altså vil have et bedre indeklima, spare på din varmeregning og øge din boligs værdi.

Om klummen

Anders Kremmer Johansen er 47 år og er filialdirektør i Danske Bank i Ringe og Svendborg.

Han har været ansat i Danske Bank i 27 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce