Annonce
Midtfyns Posten

Lene havde forstadier til brystkræft: Fik fjernet sit ene bryst

Lene Søgaard blev i august i år opereret, fordi hun havde forstadier til brystkræft. Hun er glad for, at det blev opdaget, før det nåede at udvikle sig til brystkræft. Foto: Sandra Goldek
Lene Søgaard fra Ringe fik i august i år en skæbnesvanger besked, efter hun havde været til en mammografiscreening for brystkræft.
Annonce

Ringe: En sommerdag i juni var 60-årige Lene Søgaard blevet indkaldt til en screening for brystkræft, som alle kvinder mellem 50 og 69 år bliver inviteret til én gang hvert andet år.

Egentlig havde hun stærkt overvejet at aflyse sin tid, da hun er butiksindehaver og ikke har andre medarbejdere til at kunne tage over for hende i butikken.

Hun fandt dog en løsning, så hun kunne møde op til screening. Denne beslutning skulle senere vise sig at være altafgørende i hendes liv.

14 dage efter screeningen fik Lene Søgaard besked om, at lægerne havde opdaget nogle forandringer i hendes højre bryst, som der skulle undersøges nærmere. Lene Søgaard blev derefter indkaldt til yderligere screeninger, og der blev taget en biopsi af brystet. Sidst i juli blev hun indkaldt til en samtale med en læge på Brystkirurgisk Center på OUH, som skulle give hende svar på, hvad de havde fundet i biopsien.

Lene Søgaard

Lene Søgaard er 60 år.

Indehaver af Butik Lady og Vagabonden i Ringe. Har haft butikken i otte et halvt år.

Bor i Gammel Stenderup.

Fik i juli i år konstateret, at hun i sit højre bryst havde forstadier til brystkræft som var spredt ud over et stort område. Den 11. august blev hun opereret og fik fjernet brystet.

Annonce

Den hårde besked

Det første lægen sagde, var, at de havde opdaget nogle forandringer i brystet, som havde spredt sig ud over et større område, og at de var nødt til at fjerne hele brystet. Lene Søgaard hørte derefter ikke meget af, hvad den kvindelige læge fortalte hende.

- Den besked havde jeg slet ikke set komme. Det kom som et chok for mig, siger Lene Søgaard.

Samme dag skulle hun vælge, hvilken operationsform, hun ønskede. Hun kunne både vælge at få fjernet brystet helt eller at få foretaget en rekonstruktion af brystet, hvor man får indlagt et implantat eller eget væv. Denne operation er mere krævende og langsigtet, da man skal igennem flere operationer.

- Jeg magtede ikke at skulle igennem en hel masse, og jeg skulle slet ikke have noget kunstigt ind i min krop. Derfor valgte jeg at sige, at de skulle fjerne hele brystet, fortæller Lene Søgaard.

Hun fik desuden at vide, at hun skulle opereres inden for en måned.

Annonce

Fik hjælp fra uventede kanter

Lene Søgaard har ingen ansatte i sin forretning Butik Lady og Vagabonden i Ringe. Noget af det, der bekymrede hende mest ved den forestående operation var derfor, hvad der skulle ske med butikken i den tid, hun ville være væk fra butikken for at komme sig efter operationen.


Man bliver nødt til at tage livet, som det kommer. Det nytter ikke noget at sætte sig hen i et hjørne og græde. Det kommer man ikke videre ved.

Lene Søgaard


Men hjælpen var nær, konstaterer Lene Søgaard. Hun slog et opslag op på Facebook, hvori hun informerede sine kunder om den forestående operation, og fortalte dem, at der i en periode ville være begrænsede åbningstider. Og så meldte kunder og naboer til butikken sig på banen for at hjælpe.

- Det var fuldstændig overvældende, hvordan kunder og kollegaer i byen stod i kø for at hjælpe. Det var guld værd. Jeg har aldrig været god til at bede om hjælp, så det, at der lige pludselig var så mange, som gerne ville hjælpe mig, var ualmindeligt rørende og smukt, fortæller Lene Søgaard.

Hun ville gerne have nogle faste folk, som kunne tage sig af butikken, imens hun var væk, så Lene Søgaard fik et par veninder til at stå i butikken i nogle timer ad gangen et par uger frem. Samtidig hjalp medarbejderne fra Bog og Idé på den anden side af vejen med at udlevere varer til kunder og tage imod betaling, hvis der ikke var nogen i butikken.

Den 11. august blev Lene Søgaard opereret, og hun fik fjernet sit højre bryst.

Hun er nu tilbage i butikken, men kun i 2,5 timer om dagen, da hun døjer med træthed efter operationen.

Selvom Lene Søgaard har fået et par fysiske gener som følge af operationen, har hun det efter omstændighederne psykisk godt.

- Man bliver nødt til at tage livet, som det kommer. Det nytter ikke noget at sætte sig hen i et hjørne og græde. Det kommer man ikke videre ved, siger butiksejeren.

Annonce

"Jo før, jo bedre"

Lene Søgaard er kommet sig over, at hun nu skal leve uden sit højre bryst. Hun er i dag lykkelig over at have livet i god behold og er taknemmelig for, at forandringerne i brystet blev opdaget på et tidligt stadie.

- Hvis forstadierne havde udviklet sig til brystkræft, så havde min situation været langt værre. Så skulle jeg have været igennem en masse efterbehandlinger, og det er i mine øjne ikke noget, man skal ønske sig. Så jeg er rigtig glad for, at det blev opdaget så tidligt, så jeg slap for kemo og en masse bekymringer, fortæller hun.

At Lene Søgaard valgte at gå til screening den dag i juni, har været afgørende i hendes liv. Hun har en klar opfordring til andre kvinder, som er 50 år eller derover.

- Jeg vil anbefale alle kvinder at gå til deres screeninger, for det er ikke for sjov at man siger "jo før, jo bedre".

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Halloween i Ryslinge

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Allehelgen i Nazarethkirken

Midtfyns Posten

Morgensang i Nr. Lyndelse Kirke

Midtfyns Posten

Bevægelse og leg i Ringe

Annonce