Annonce
Midtfyns Posten

Lille biograf med stort program: Ringe Bio er nu en del af en eksklusiv klub

Ringe Bio blev totalrenoveret ved 100-års jubilæet i 2016 og har en sal med 99 pladser. I baggrunden formand Torbjørn Wahl. Arkivfoto: Michael Bager
Ringe Bio kan nu bryste sig af at være en kunstbiograf som en af kun 12 biografer i Danmark. Den foreningsdrevne biograf har fået 100.000 kroner i støtte fra Det Danske Filminstitut, fordi den viser andet end amerikanske tjubang-film.

Ringe: Det er en af landets ældste biografer, og nu er den lille biograf i Ringe også blevet en del af en eksklusiv klub. Ringe Bio er blevet indlemmet i kredsen af kunstbiografer, og dem er der kun 12 af i Danmark.

- Vi er stolte af at være kommet med i sådan et selskab. Det vil give vores biograf en vis status, siger Niels Fabricius, der er med i bestyrelsen for Ringe Bio og er koordinator for operatørgruppen.

Han har været dybt involveret i at udfærdige ansøgningen til Det Danske Filminstitut, som har godkendt den foreningsdrevne midtfynske biograf som kunstbiograf og bevilget 100.000 kroner i støtte til Ringe Bio.

Annonce

Foruden Ringe Bio er den eneste anden kunstbiograf på Fyn Café Biografen i Odense.

Alt andet end USA

Kunstbiografer - også kaldet "art cinemas" - får støtte af filminstituttet for at sikre et mangfoldigt biografmiljø af høj kvalitet. Biograferne forpligter sig til at vise spillefilm og dokumentarfilm med kunstneriske kvaliteter fra Danmark, Europa og resten af verden - undtagen USA.

- Mindst to tredjedele af vores repertoire skal være såkaldt "art house-film" - altså alt andet end film fra de store amerikanske studier. Og mindst halvdelen af vores samlede antal solgte billetter skal være til art house-filmene. Begge dele lever vi op til, siger Niels Fabricius.

Ringe Bio er fra 1916 og er en af landets ældste biografer. Siden 2004 har den være drevet i foreningsregi af frivillige. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce

Foreningsdrevet biograf

Ringe Bio er fra 1916, og efter mange år som privat virksomhed overgik biografen i 2004 til at blive drevet af en forening med frivillig arbejdskraft.

Faktisk har vi reelt været kunstbiograf i mange år, da det står i vores formålsparagraf, at vi skal vise et bredt udvalg af kvalitetsfilm, og det har vi gjort. Men vi har først søgt om det i år.

Niels Fabricius, bestyrelsesmedlem, Ringe Bio

- Faktisk har vi reelt været kunstbiograf i mange år, da det står i vores formålsparagraf, at vi skal vise et bredt udvalg af kvalitetsfilm, og det har vi gjort. Men vi har først søgt om det i år, fortæller Niels Fabricius.

- Vi havde ikke tænkt på den mulighed, før en af vores leverandører, Jens Erik Jensen fra AV Cinema Center, var forbi os engang i foråret og tilfældigvis så vores plakat med kommende film. Med de mange europæiske og kunstneriske film, vi havde på programmet, opfordrede han os til at søge om at blive kunstbiograf, og det gjorde vi så, siger Niels Fabricius.

Annonce

Falder på et tørt sted

Det er første gang, Ringe Bio har søgt om at blive kunstbiograf, og de 100.000 kr. falder på et tørt sted. For 2020, der var præget af flere måneder med coronanedlukning, gav et markant underskud. Filminstituttets 100.000 støttekroner dækker en stor del af underskuddet.

- Men vi har den fordel som foreningsdrevet biograf, at vi har ikke har nogen lønudgifter. Og 2019 var et af de bedste år økonomisk, så der var lidt at tære på, forklarer Niels Fabricius.

De kunstneriske film har generelt ikke så stort et publikum som de amerikanske film.

- De smalle film har et mere begrænset publikum, men de er gode film, understreger Niels Fabricius.

- Vi viser gerne europæiske, japanske og koreanske film. Vi viser alt andet end de amerikanske tjubang-film. Men vi har også mange gode danske og amerikanske film, påpeger han.

Annonce

Nørdet med det tekniske

Med den nye status som kunstbiograf håber Niels Fabricius, at flere folk på Midtfyn vil få øjnene op for biografens kvaliteter.

- Hvis folk vil støtte deres lokale biograf, så må de komme ind og se de her film. De er gode, og folk vil ikke fortryde det, forsikrer den 75-årige filmentusiast.

Han kom selv med det frivillige arbejde i Ringe Bio i 2016.

- Jeg er ingeniør og er lidt nørdet med det tekniske. Så jeg stod og kiggede ind i rummet, hvor den gamle filmfremviser stod. Så blev jeg spurgt, om jeg ikke ville være med i det frivillige arbejde, fortæller Niels Fabricius, der bor i Ryslinge og har været med i bestyrelsen siden 2018.

Annonce

Også premierefilm

I Ringe Bio kan man ofte opleve, at filmene først bliver vist nogle uger efter, at de har haft premiere i landets større biografer. Men det behøver ikke være en ulempe.

- Vi oplever ofte, at folk kommer fra Svendborg og Odense for at se de film, de ikke nåede at få set, dengang de havde premiere i de store byer. Men vi har også premierefilm som Ternet Ninja 2, der trak godt med publikum ved premieren i august, og den nye James Bond-film, der får premiere den 30. september, oplyser han.

Ringe Bio

Ringe Bio har til huse i en bygning i Østergade 5 i Ringe, hvor der har været biograf siden 1916. Siden 2004 har den været drevet af frivillige som en foreningsbiograf.

Der er cirka 90 frivillige og cirka 300 betalende støttemedlemmer.

Faaborg-Midtfyn Kommune ejer biografbygningen og stiller den vederlagsfrit til rådighed for biografforeningen, der ejer alt inventar og teknisk udstyr og har ansvar for det indvendige vedligehold.

I 2016 blev biografbygningen totalrenoveret for fem millioner kroner, som blev skaffet via fonde, og biografen råder i dag over én moderne sal med 99 pladser.

Efter ombygningen er der også blevet plads til en café med plads til cirka 30 gæster.

Normalt har Ringe Bio omkring 10.000 biografgængere årligt.

At Ringe Bio bliver kunstbiograf ændrer ikke ved, at der fortsat også vil blive vist populære film for alle aldersklasser.

Onsdag den 22. september bliver den nye status som kunstbiograf fejret ved et arrangement for særligt indbudte i Ringe Bio med deltagelse af blandt andre borgmester Hans Stavnsager (S) og visning af filmen "Japanske fortællinger", der vandt Sølvbjørnen ved filmfestivalen i Berlin i år.

På lærredet i Ringe Bio kan man se kunstneriske kvalitetsfilm, og det har biografen nu fået 100.000 kr. for i støtte af Det Danske Filminstitut. I biografsædet Ringe Bios formand, Torbjørn Wahl. Foto: Michael Bager
Annonce
Midtfyns Posten

Koncert på byens egen intimscene

Annonce
Midtfyns Posten

Rallyshow i Ringes industrikvarter

Annonce
Midtfyns Posten

Før og nu: Så kunne de holde øje med konkurrenten

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Klumme: Pensionister kan låne penge i deres ejendom

Midtfyns Posten

Dygtige til spansk: Elever vinder førstepræmie i fremmedsprogskonkurrence

Midtfyns Posten

Pral af din by: Fællesskabet omkring Rudme Friskole, Børnehave og Vuggestue sætter sine spor

Midtfyns Posten

Tre landmænd fra Vantinge viser deres dyr frem på Kødkvægets dag

Midtfyns Posten

Ringe-drenge bliver genforenet på Guldhøj

Midtfyns Posten

Det her er faktisk en ret fin ordning: Kan du ikke komme til biblioteket - så lad biblioteket komme til dig

Midtfyns Posten

Street food fra hele verden og tyvstart med Eddies ølshow: Egeskov Marked forventer flere kræmmere i år

Midtfyns Posten

Festival fylder 20 og skole fylder 50 år: Rebecca glæder sig til at spille for 500 til festival med store navne

Midtfyns Posten

Mød fortiden og flere end 150 vikinger til Lyngvilds sommermarked

Midtfyns Posten

Udflugt til Helnæs med Egebos Venner

Midtfyns Posten

Danmarkspremiere med bobler i Ringe Bio: Downton Abbey 2: En ny æra

Midtfyns Posten

Pigerne strømmer til fodbold: Nu er der plads til tøsefnidder

Annonce