Annonce
Midtfyns Posten

Louisas forvandling på efterskolen: Fra genert til udadvendt pige

- Jeg var meget genert og var ikke særlig social. Jeg turde ikke snakke med andre mennesker, inden jeg kom på efterskole, siger Louisa Larsen, der har udviklet sig meget, siden hun sidste år begyndte som elev i 10. klasse på Midtfyns Efterskole i Sdr. Nærå. Foto: Hardy Hounsgaard
Hun græd sig i søvn de første nætter på efterskolen. Nu græder hun af glæde. 16-årige Louisa Larsen beskriver det seneste år som det bedste år af sit liv, hvor hun har gennemgået en personlig forvandling i sit ophold på Midtfyns Efterskole i Sdr. Nærå.
Annonce

Sdr. Nærå: Det er svært at tro det, når man sidder over for den veltalende, spinkle pige og hører hende fortælle om sit livs forvandling. Men for et år siden var Louisa ikke meget for at snakke med andre.

- Jeg var meget genert og var ikke særlig social. Jeg turde ikke snakke med andre mennesker, inden jeg kom på efterskole, fortæller 16-årige Louisa Larsen i en stille stund på Midtfyns Efterskole i Sdr. Nærå, som har været hendes hjem det seneste år, hvor hun har gået i 10. klasse.

Her har hun gennemgået en udvikling i sit liv, så hun i dag tør snakke med andre - også en vildtfremmed journalist, der nysgerrigt spørger ind til hendes personlige rejse.

Allerede i de små klasser i folkeskolen begyndte hun at føle sig udenfor.

- Jeg var kold luft for de andre elever. Jeg følte mig ikke velkommen, og de andre i klassen gad mig ikke, fortæller Louisa Larsen.

Der var kliker i klassen, hvor eleverne ofte var sammen med dem, de gik til fodbold eller håndbold sammen med.

- Men jeg er ikke nogen boldpige. Jeg prøvede at gå til håndbold og fodbold otte-ni gange, men jeg er ikke så god til boldsport, siger Louisa Larsen.

I stedet gik hun til springgymnastik. Det var der kun én til i hendes klasse, der gjorde.

- Og hun kunne ikke lide mig, fortæller Louisa Larsen.

Niveaudelt undervisning

Midtfyns Efterskole ligger i Sdr. Nærå ved Årslev. Skolen har plads til 85 elever, og i øjeblikket går der 65 elever på skolen.

Der er en lang række linjefag som bl.a. brand og politi, mad med omtanke og adventure samt niveaudelt undervisning i de boglige fag. Det har Louisa Larsen sat pris på. Det har betydet, at hun er gået op i karakter.

- Eleverne føler sig mere trygge ved niveaudelt undervisning, fordi de kan spejle sig i hinanden, siger Martin Høegh Andersen, der er lærer på Midtfyns Efterskole.

Annonce

Ondt i maven

Følelsen af at være frosset ud var så hård, at hun ikke havde lyst til at gå i skole.

- At gå i skole var ikke noget, man glædede sig til, når man stod op, siger Louisa Larsen.

Hjemme hos familien i Munkebo oplevede hendes mor, Line Larsen, en mere og mere indadvendt pige.

- Hun kunne flere gange om aftenen sige, at hun havde ondt i hovedet eller maven, og så kom hun ikke i skole dagen efter, fortæller Line Larsen.

For at få komme væk fra det dårlige miljø i klassen undersøgte familien muligheden for et ophold på en efterskole. Men hun kom først på efterskole i 10. klasse, selv om hun set i bakspejlet gerne ville have været på efterskole allerede i 9. klasse.

- Vi havde ikke råd til at sende Louisa på efterskole, så først da jeg fik nogle legater, kunne vi sende hende af sted, siger Line Larsen, der blev færdiguddannet som socialrådgiver sidste år.

Louisa Larsen kendte intet til området ved Sdr. Nærå og Årslev i forvejen. Men hun faldt for skolen, da hun var på besøg til en orienteringsaften på Midtfyns Efterskole, der er en mindre efterskole, hvor der i øjeblikket går 65 elever.

- Det er dejligt, at det er en lille efterskole, hvor man hurtigere kan lære de andre at kende, siger Louisa Larsen.

Annonce

Hjemve de første dage

Men det var noget af en omvæltning for den generte pige at forlade de trygge rammer i hjemmet i Munkebo for at flytte til ukendte omgivelser og være sammen med nye mennesker.

- Jeg havde hjemve de første dage. Jeg havde svært ved at holde tårerne tilbage og ville hjem igen, fortæller Louisa Larsen.

Men flere samtaler med især en af lærerne, Marianne Therkildsen, der på skolen kendes under kaldenavnet "Plyss", fik den sårbare pige til at give efterskoleopholdet en chance.

- "Plyss" fik mig overtalt til at fortsætte på skolen. Det var også hende, der overbeviste mig om, at jeg skulle tage med på den tur til Tarup-Davinde søerne, vi havde i den første weekend, hvor vi overnattede i shelter. Det er jeg glad for, at jeg kom med på, for det var rigtig hyggeligt med bål, sang og guitarspil, fortæller Louisa Larsen.

Ret hurtigt fandt hun ind i fællesskabet med sine nye kammerater på efterskolen, hvor ingen var belastet af at kende hinandens fortid. Og Louisa turde vise sin sårbarhed.

- Jeg oplevede, at de andre tog sig af mig og gerne ville snakke med mig. I min kontaktgruppe kunne de andre se, at jeg var ked af det. Jeg begyndte at føle mig tryg, og nu tør jeg snakke med dem alle sammen på skolen. Jeg er helt overvældet af, at alle vil snakke med mig.

- Jeg er også blevet god til at hjælpe andre, der har brug for at snakke. Folk siger, at jeg er en omsorgsfuld person. Og drengene er ikke så gode til at gøre rent, så jeg holder dem lidt i ørerne, griner Louisa.

Louisa Larsen græd sig i søvn de første nætter på Midtfyns Efterskole i Sdr. Nærå, men hurtigt blev hun glad for at være på skolen, hvor hun har haft det bedste år af sit liv. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Fremtiden efter skolen

Under coronakrisen har eleverne været sendt hjem. Men nu er de tilbage på skolen, som Louisa snart kommer til at længes efter.

Når hendes tid på efterskolen i slutningen af juni er forbi, regner Louisa med, at hun igen begynder at græde. Men denne gang af glæde.

- Det har været det bedste år af mit liv, fortæller Louisa Larsen.

Efter sommerferien skal hun læse hf på Mulernes Legatskole i Odense, og efter de to års hf-skolegang har hun fremtidsdrømmen klar:

- Jeg vil gerne være pædagog eller lærer, siger hun.

Takket være sit efterskoleophold kan Louisa Larsen nu trives blandt andre mennesker.

Louisa Larsen føler sig hjemme på Midtfyns Efterskole i Sdr. Nærå, hvor hun snart er færdig med 10. klasse. Herefter skal hun læse videre på hf. Foto: Hardy Hounsgaard
Louisa Larsen ser nu lyst på tilværelsen efter at have gået i 10. klasse på Midtfyns Efterskole i Sdr. Nærå. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce