Annonce
Midtfyns Posten

Med møllen i vejret

Der er en god udsigt over skov og grønne marker fra Egeskov Mølle. Foto: Christina Frederiksen
Midtfynposten tog en tur op i Egeskov Mølle, der i gamle dage var at finde på 10-krone-sedlen
Annonce

Kværndrup: Man kan godt gøre sig munter, når man skriver en artikel om en gammel mølle. For eksempel kan det være fristende at sige, at der er meget mørkt øverst oppe i sådan en mølle. Men her i avisen er vi selvfølgelig ikke så platte. Så det vil vi undlade.

I stedet kan vi fortælle, at en rundvisning i Egeskov Mølle går brat opad. Det er næstformanden i Egeskov Møllelaug, der viser vej. Svend Andersen ved alt, hvad der er værd at vide om vindmøllen.

- Jeg er den eneste møller-Svend her på stedet, siger han og griner af sin egen navne-vits.

- Ja, det siger han til alle, konstaterer Kjeld Toftelund Larsen, der er formand i møllelauget.

De laver masser af gas med hinanden her på stedet, og hvis man var plat, hvilket vi ikke er, så kunne man fristes til at sige, at det er helt naturligt, når man arbejder i en mølle.

Nå. Op ad går det. Broloftet udgør møllens førstesal. Det er blandt andet her, at juleudstillere viste deres julerier frem, da der i weekenden var julemarked i møllen. Det er også her, at der hænger en gammel 10-krone-seddel. Det er der en god grund til, som måske især de ældre læsere kan huske.

- Egeskov Mølle var på bagsiden af 10-krone-sedlen fra 1952 til 1974, fortæller Svend Andersen, hvilket også er grunden til, at mange ting, der har været til salg i forbindelse med møllen igennem tiden, har kostet 10 kroner.

- I 1956 blæste hat og vinger af møllen i en voldsom storm, og efterfølgende gik lokalsamfundet i gang med at samle penge ind til reparation af møllen, siger Svend Andersen og forklarer:

- Folk kunne ikke forestille sig at gå med en 10-krone-seddel i baglommen, hvis ikke møllen fortsat stod her. Derfor blev der lavet et aktiebrev, som man kunne købe. Det kostede selvfølgelig 10 kroner.

Fra venstre er det Leif Tornquist Nielsen, Svend Andersen og Kjeld Toftelund Larsen. Foto: Christina Frederiksen
Annonce

Fødevarestyrelsens godkendelse

Fra 1958 til 1960 gennemgik møllen en kraftig renovering.

- Der var ikke meget sikkerhed dengang, kan du se, siger Svend Andersen og peger på et billede af en mand, der kravler ud langs vingen uden at være spændt fast.

Næste stop i møllen er kværneloftet på anden sal. Der fortælles blandt andet om melets kvalitet. Egeskov Mølle blev oprindeligt brugt til foderstoffremstilling, men i dag laves der fuldkornshvedemel i møllen. Det sælges i omegnens brugser og købmænd. Egeskov Mølle sælger også mel til tre bagerier.

- Jeg tror, at vi er den eneste mølle i Danmark, der udelukkende kører på vindkraft, der samtidig har fødevarestyrelsens godkendelse, siger Svend Andersen.

Han peger på nogle kæmpe sten i væggen.

- Det er afstanden mellem stenene, der bestemmer hvor fin kvaliteten af melet bliver, siger han.

Tredjesal er stjernehjulsloftet, og herfra går det lodret og knirkende opad til lodderiloftet, der ligger i møllens hat. Det var den, der i sin tid blæste af. Her er ikke meget plads, og lyset er heller ikke fantastisk. Til gengæld kan man få et glimt af den fine udsigt over Kværndrups marker.

Svend Andersen er gammel mekaniker. Han har arbejdet som frivillig ved Egeskov Mølle i 10 år. Han, Kjeld Toftelund Larsen og Leif Tornquist Nielsen er enige om, at det er sammenholdet og kammeratskabet de frivillige imellem, der giver dem lysten til arbejdet. Og de så gerne, hvis yngre kræfter ville melde sig.

- Vi vil gerne give vores viden videre til en ny generation. Nogen skal jo tage over, og det er ikke bare at trykke på en knap, når sådan en mølle skal fungere.

Læs mere på egeskovmoelle.dk.

Smukt tager Egeskov Mølle fra 1855 sig ud. Den er af typen hollandsk vindmølle. Foto: Christina Frederiksen
Svend Andersen viser her møllens sækkehejs. Foto: Christina Frederiksen
Vinger og hat blæste af ved en storm i 1956. Foto: Christina Frederiksen
Sammenholdet er vigtigt for de tre, når de skal forklare, hvorfor de arbejder frivilligt i Egeskov Møllelaug. Foto: Christina Frederiksen
Tegningen af møllen, som den så ud på 10-krone-sedlen, er lavet fra denne retning, mener de tre frivillige fra Egeskov Møllelaug.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Konfirmationer uge 33

Annonce