Annonce
Midtfyns Posten

Mystik om gammel midtfynsk sang på 11 vers løst: Ville slå gå-rekord på 11 timer

De to unge piger står forrest i midten. Til højre Ester Jensen (lige fyldt 19 år) og til venstre hendes bedste veninde Blancha Christiansen, der senere drev et lille gartneri i Ringe. Foto: Ringe Lokalhistoriske Arkiv
Ringe Lokalhistoriske Arkiv har gravet i historien for at løse mystik om sang på 11 vers, fortæller ugens klummeskribent, Kirsten Hansen.
Annonce

Tidligere på året blev vi på Ringe Lokalhistoriske Arkiv præsenteret for en sang på 11 vers, som var skrevet på melodien ”Dengang jeg drog af sted”. Titlen var ”Lidt fra turen: Ringe - Faaborg - Svendborg - Ringe". Sangen var dateret søndag 25. oktober - men uden årstal.

Indehaveren af sangen skrev et opslag på Facebook og i løbet af få dage var der nye oplysninger. Sangen viste sig at være skrevet i anledning af en gå-konkurrence i 1931.

Ved at læse i Fyens Stiftstidende anno 1931 fandt jeg frem til, at det handlede om en gåtur på i alt 77 kilometer. Dyrlæge L. Rasmussen fra Ringe havde tidligere gennemført turen på godt 11 timer. Denne ”rekord” skulle nu prøves. Der stillede 36 deltagere til at gå de 77 kilometer, heraf var der to unge piger. Hver deltager blev forsynet med nummer og kontrolseddel inden starten gik klokken 6.30 søndag morgen.

De gik via Espe til Korinth, som de gik igennem ved godt otte tiden. Kun én deltager opgav på strækningen Ringe-Faaborg. De første ankom til Klinten ved Faaborg klokken 9.47 og i løbet af tre kvarter var alle samlet til frokost og en times tvungen pause.

Turen fortsatte nu via Ollerup til Svendborg. Ikke alle nåede til Svendborg, da otte gav op undervejs. De første ankom til Landmandshotellet i Svendborg klokken 14.15 og de to unge piger kom klokken 15, begge ved godt mod.

Den sidste etape fra Svendborg til Ringe blev gennemført af 21, heriblandt de to piger. Alle blev mødt med hurraråb i Ringe, og da de to unge piger nærmede sig mål, blev de båret i guldstol hen til kontrolstedet.

Lørdagen efter, 31. oktober 1931, var cirka 100 mennesker samlet i Ringe Højskolehotel til en festlig afslutning på turen. Der var præmier til alle de 21, som havde gennemført. De to unge piger fik hver overrakt et guld-fingerbøl og en buket lyserøde nelliker. De 19 herrer fik hver et sølvbæger. Præmierne var skænket af Ringe Skytteforening, købmand Chr. Jensen, dyrlæge Rasmussen, Midtfyns Dagblad og Tandlæge Petersen. De to guld-fingerbøl var givet af telefonforstanderinde frk. Jørgensen og fru branddirektør Beck.

Således fik vi sangen ”klædt på” med billede og beretning fra turen.

Den sidste etape fra Svendborg til Ringe blev gennemført af 21, heriblandt de to piger. Alle blev mødt med hurraråb i Ringe, og da de to unge piger nærmede sig mål, blev de båret i guldstol hen til kontrolstedet.

Kirsten Hansen, arkivleder

Et kig i arkivet

Vores folkemindesamlinger og lokalarkiver er fyldt med historier om folk og fæ, der har haft og har betydning for vores landsbyer og lokalsamfund i dag.

Vi har bedt arkiverne dykke ned i de mest dramatiske, spændende og interessante fortællinger for at kunne dele dem med jer læsere.

Lokalarkiverne og folkemindesamlingerne bidrager på skift med historier fra vores lokalområder.

Resultaterne fra turen

Resultaterne fra turen, som må siges at være gået i et rask tempo:

M. Rasmussen, Volstrup: 9 timer og 40 minutter

Chr. Olsen, Sødinge: 9 timer og 46 minutter

Petersen Dam, Rynkeby: 9 timer og 55 minutter

Georg Madsen, Sødinge: 10 timer og 13 minutter

Erik Fischer, Gestelev: 10 timer og 17 minutter

Villy Christiansen, Bøgehoved: 10 timer og 25 minutter

Jørgen Nielsen, Pederstrup: 10 timer og 25 minutter

Svend Mogensen, Ringe: 10 timer og 25 minutter

Børge Majland Petersen, Sødinge: 10 timer og 25 minutter

Chr. Jørgensen, Ringe: 10 timer og 25 minutter

Viggo Larsen, Boltinggaard Skov: 10 timer og 37 minutter

Niels Chr. Hansen, Brangstrup: 10 timer og 42 minutter

Vilh. Mogensen, Ringe: 10 timer og 43 minutter

Niels Jørgensen, Herringe: 10 timer og 45 minutter

Anton Nielsen, Ørbæk: 10 timer og 58 minutter

Fr. Hansen, Ringe: 10 timer og 58 minutter

Frk. Blancha Christiansen, Bøgehoved: 11 timer

Frk. Ester Jensen, Ringe: 11 timer

Jens Jensen, Gestelevlunde: 11 timer og 6 minutter

Joh. Selmer Hansen, Espe: 11 timer 7 minutter

Anders Andersen, Boltinggaard Skov: 11 timer 7 minutter

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

SF har valgt ny bestyrelse

Midtfyns Posten

Affaldsindsamling i Gislev

Annonce