Annonce
Midtfyns Posten

Natkirke i Ryslinge Valgmenighed: Sådan vil konfirmanderne gerne holde gudstjeneste

Konfirmanderne har været med til at lave programmet for natkirken søndag den 9. maj i Ryslinge Valgmenighed. Privatfoto
Konfirmanderne har lavet ritual for andagt og program, når der søndag den 9. maj er natkirke i Nazarethkirken i Ryslinge.

Ryslinge: Søndag den 9. maj kl. 17-19 er der natkirke i Nazarethkirken i Ryslinge, og det vil her være konfirmanderne, der har lavet ritual for andagt og program for aftenen. Alle er velkomne.

Natkirke er et koncept, der indebærer, at du kan komme forbi fem minutter eller være der hele tiden eller hvad nu, der passer dig.

Natkirkens program

Programmet for natkirken i Nazarethkirken i Ryslinge søndag den 9. maj fra klokken 17 til 19:

17-17.30: Andagt med nadver og læsninger.

17.30-18: Stilhed og mulighed for at tænde lys og skrive en bøn, samt kaffe og te i våbenhuset.

18-18.30: Fællessang på plænen foran kirken med Karin Vium på harmonika.

18.30-19: Fortælling og musik ved Birthe Brunsbjerg på tværfløjte i kirkerummet.

Det er ingen hemmelighed, at kirkegang kan være en udfordring for de fleste børn (og voksne?). Hvis de ikke er vant til at komme i kirken, skal de til at forstå et helt nyt sprog. Det er som at gå til fodboldkamp uden at kende reglerne og hver gang blive overrasket, når dommeren fløjter eller folk klapper eller buher, fortæller Ryslinge Valgmenighed i en pressemeddelelse.

Annonce

De trælse ting

I Ryslinge Valgmenighed går konfirmanderne til gudstjeneste, men de er også med til at lave gudstjenester. I den forbindelse spurgte valgmenighedspræst Malene Aastrup årets konfirmander, hvad de synes er okay og hvad der er træls ved en gudstjeneste:

Trælse ting er de der skrifter med for eksempel ”apostlen Paulus skriver”. Det er træls, at man skal sidde pænt. Det er nogle gange, man bliver træt af alt det orgelspil. Det er lidt kedeligt, fordi det varer en hel time. Salmer er kedelige. Det er de lange salmer og de langsomme salmer, som er kedelige.

Det hele er egentlig fint, som det er, men hvis noget skulle laves om, kunne prædikenen blive kortere. Nadveren er ok. Det er fint, at man ikke skal sige noget, at man bare kan sidde og kigge. Det er bedst, når man hører på en, der siger noget og ikke skal synge. Det, der er godt, er nadver, korte og hurtige salmer og klaverspil. Det er godt at sige fadervor sammen. Gode ting er salmerne, nadveren, fadervor sammen og prædiken, lyder meldingen fra konfirmanderne.

Annonce

Vil gerne have nadver

Hvordan kunne konfirmander tænke sig en gudstjeneste?

- Vi vil gerne have nadver. Vi kunne også have nogle salmer. To til fem og ikke alt for lange. Fadervor sammen. Man kunne gerne tænde et lys. Ikke en så lang prædiken og gerne en fortælling i stedet for abstrakt tale om Gud. Indgangsbøn og udgangsbøn. Trosbekendelse. Velsignelse. Varighed 20-30 minutter. Og så kunne det være dejligt at sidde på en sofa i stedet for på bænke - eller måske ligge ned, fortalte konfirmanderne.


Da jeg var barn, følte jeg, at netop ind- og udgangsbøn var det mest sære i gudstjenesten overhovedet.

Malene Rask Aastrup, valgmenighedspræst


Som præst er Malene Aastrup overrasket over, at konfirmanderne i deres forestilling om en god gudstjeneste har husket alle de vigtige led. Fadervor, trosbekendelse, nadver og velsignelse.

- Jeg tror, at Grundtvig ville have været godt tilfreds med dem. Dertil vil de faktisk gerne sidde og lytte, når blot de kan sidde eller ligge behageligt og de peger på ind- og udgangsbøn som en vigtig del af gudstjenesten. Det sidste ville jeg aldrig selv have peget på. Da jeg var barn, følte jeg, at netop ind- og udgangsbøn var det mest sære i gudstjenesten overhovedet. Dengang sagt af kirkesangeren med stor patos. I valgmenigheden er det skiftende medlemmer af menigheden, der siger ind- og udgangsbøn. Konfirmanderne har også selv prøvet det. Jeg tror, at de fornemmer, at det er her fællesskabet træder frem, fordi det ikke bare er præsten, der siger noget endnu engang, siger Malene Rask Aastrup i en pressemeddelelse.

Valgmenighedspræst Malene Rask Aastrup er overrasket over, at konfirmanderne i deres forestilling om en gudstjeneste har husket vigtige led som fadervor, trosbekendelse, nadver og velsignelse. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Klumme: Ekspropriation

Annonce