Annonce
Serie 2

Niels Lindberg og frue havde friskole som nabo

Det arkitekttegnede hus på Vesterågade, hvor atelieret kan ses på bagsiden. Foto: Nr. Broby Lokalhistoriske Arkiv.
Nr. Broby Lokalhistoriske Arkiv er dykket ned i historien om Niels og Mathilde Lindbergs villa, som er nabo til Broby Fri- og Efterskole.
Annonce

Nr. Broby: Nr. Broby Fri- og Efterskole har netop gennemført en omfattende udvidelse - og har bevaret den fine nabovilla, som i sin tid var Niels og Mathilde Lindbergs bolig.

I 1935 renoverede arkitekt Vagn Kyed den gamle patriciergård Overgade 12 i Odense. Niels Lindberg blev bedt om at udføre malerarbejdet – og samarbejdet mellem de to var ganske enestående. I et interview til bladet ”Hus og Frue” skriver reporteren: ”Væggene er oliemalede og ornamenterede med en roe. Jeg sagde en roe, slet og ret, og det mente jeg. Det er maleren Niels Lindberg, der er mester for de forskellige dekorationer huset igennem, og da han malede spisestuen brugte han ikke pensel eller spartel, da han satte ornamenteringen – nej han anvendte en roe. Og roens saft og malingen virkede så rent og smukt, at det er en øjets fryd at se det”.

Samarbejdet med Kyed var så godt, at Niels og Mathilde Lindberg i 1938 bad ham tegne det nye hus, som skulle opføres på Vesterågade 62. Niels og Mathilde havde boet i Østerågade 26, siden de blev gift den 2. april 1912.

Det nye hus blev tegnet med stort atelier med godt lysindfald. Tømrermester Knud Jensen lavede tømrerarbejdet, og murermester Fischer Rasmussen stod for murerarbejdet.

Atelieret blev flittigt benyttet, når Lindberg havde været ude i naturen og indsamle inspiration, eller når han skulle lave skitser til de mange udsmykninger, han fik til opgave gennem årene. Og det blev til mange, deriblandt: Odense Rådhus, Ejby kirke, Fjeldsted og Øxendrup kirke, menighedshuset i Nyborg.

Et kig i arkivet

Vores folkemindesamlinger og lokalarkiver er fyldt med historier om folk og fæ, der har haft og har betydning for vores landsbyer og lokalsamfund i dag.

Vi har bedt arkiverne dykke ned i de mest dramatiske, spændende og interessante fortællinger for at kunne dele dem med jer læsere.

Lokalarkiverne og folkemindesamlingerne bidrager på skift med historier fra vores lokalområder.

Annonce

Jul i atelieret

Atelieret blev også flittigt benyttet hver eneste jul, hvor alle fire børn med svigerbørn og børnebørn samledes:

Aage og Margrethe med Grethe, Kirsten, Nana og Lis.

Richard og Dinne med Birthe, Aase og Niels.

Johannes og Dagmar med Niels Henrik, Margit og Anker.

Annelise og Aage med Vagn, Bodil og Bent.

I det lille køkken lavede Mathilde mad til alle 23.

Juletræet stod i midten, og hver ”familie” havde sit hjørne, mens Niels og Mathilde gik rundt og servicerede med konfekt osv. En del af juleritualet var, at alle hvert år til jul blev vejet, hvorefter der blev sammenlignet med sidste års vægt. Og Aase fortæller, at når så alle var klar til at drage hjem efter en dejlig aften, skulle der altid sluttes med fælles afsyngelse af ”Altid frejdig”.

Da Lindberg og Kyed samarbejdede om renoveringen af Overgade 12, udførte havearkitekt Wad arbejdet med de indendørs ”haver”. Det blev da også havearkitekt P. Wad, der anlagde haven Vesterågade 62. Haven var anlagt med mange smukke bede, og det glædede Mathilde at passe dem.

Niels og Mathilde Lindberg blev således nære naboer til friskolen, hvor alle deres børn gik, og hvor Niels bl.a. udsmykkede hoveddøren og malede et fint kort over byen.

Kortet er nu malet over - men til gengæld har skolen lavet en fin Lindberg-væg, som alle opfordres til at komme og se den 19. januar kl. 14-16, når der er Lindberg-samling på friskolen.

Kortet, som Niels Lindberg malede, og som ses i uddrag her, er nu malet over. Foto: Nr. Broby Lokalhistoriske Arkiv.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce