Annonce
Midtfyns Posten

Ny sognepræst i Ryslinge: Jeg har nemt ved at træde ind i folks liv

39-årige Jakob Lund Olesen er far til tre - og ny præst i Ryslinge Sognekirke. Han har tidligere virket på Nordfyn og tiltræder den 1. september på Midtfyn. Foto: Christian Nordholt
39-årige Jakob Olesen er ny sognepræst i Ryslinge og tiltræder i embedet 1. september. Han er foreningsmenneske, arbejder med relationer og håber på et tæt(tere) samarbejde med områdets to andre menigheder.
Annonce

Ryslinge: Jakob Daniel Lund Olesen.

Det er navnet på den nye sognepræst i Ryslinge. Han tiltræder i jobbet 1. september, hvor bopælen i Rønninge ved Langeskov bliver skiftet ud med præstegården i Ryslinge.

- Ryslinge har en fin størrelse. Det er en god by, der stort set har det hele, og hvor alle næsten kender hinanden. Så er der et sammentømret foreningsliv, som jeg har hørt det. Det betyder meget for mig, for jeg er en person, der arbejder i relationer, siger Ryslinges nye sognepræst.

Han er 39 år har stort set altid vidst, at han skulle være præst.

- Jeg har altid haft en lille præst i maven. Som 15-årig vidste jeg godt, at jeg skulle være præst. Jeg kommer fra en familie, der er vant til at gå i kirke, men på et tidspunkt skal man selv åbne op og definere sig selv, og der kunne jeg godt mærke, at det at forkynde og fortælle om kristendommen til andre mennesker, det havde jeg rigtig meget lyst til - og også var god til ret tidligt, forklarer Jakob Olesen.

- Så det har været ret ukompliceret. Jeg er vokset ind i det, men har også haft andre overvejelser, blandt andet at læse medicin, journalistik og til fysioterapeut. Men præst lå bare hele tiden som det klareste.

Jakob Daniel Lund Olesen

Jakob Daniel Lund Olesen er 39 år og gift med Tabita.

Hun er lærer i Odense, og samme har de tre børn på henholdsvis 9, 5 og 2 år.

Han er uddannet præst i 2009, hvor han også blev ansat som sognepræst i Ore, Skovby, Guldbjerg på Nordfyn.

Siden 2016 har han været tilknyttet Sdr. Nærå Sogn samtidig med, at han har været ansat i Indre Mission.

Jakob Olesen afløser Robert Bonde Hansen som fast sognepræst i Ryslinge.

Annonce

Unge er vigtige

Han er født og opvokset i Nordjylland, men kender Fyn ganske godt, for han har været bosat og virket på Fyn siden 2009. Det år blev han ansat som præst på Nordfyn, og i de seneste tre år har han været tilknyttet Sdr. Nærå Sogn.

- Jeg kommer med en stor værktøjskasse. Jeg har nemt ved at træde ind i folks liv og fornemme, hvordan vi kan have det godt sammen. Jeg har masser af godt humør, og det er sjældent, jeg er i dårligt humør. Og så tænker jeg også det at grine sammen - også af det alvorlige, men samtidig også at turde være i det alvorlige, svarer Jakob Olesen, da han bliver bedt om at sætte et par ord på, hvad det er for en præst, som inden længe indtager præstegården.

- Så har jeg meget lyst til at arbejde med børn og unge, og det tror jeg, de fleste præster siger i dag. Det er også et vigtigt stykke arbejde, og det er ikke kun fordi, at det er kirkens fremtid, men også nu. De unge fortjener og har ligeså meget brug for at være omkring kirken, som ældre har, pointerer den 39-årige.

Annonce

Relation er nøgleord

En generel vigende tilslutning til folkekirken køber han ikke umiddelbart.

- Det er meget lokalt, og de kirker, der formår at skabe frivillige og ejerskab omkring kirken, oplever også, at folk holder sig til. For mig handler det om, at folk skal føle sig hjemme, men nogen har også brug for at føle, at folkekirken er et hjem. Der skal folkekirken være god til at rumme dem, som har brug for at føle sig velkommen, og dem der har brug for at bygge hverdag i kirken, lyder det fra Jakob Olesen.

Relation er nøgleordet for ham for at få tingene til at lykkes.

- Vi kender alle, at folk siger, de har mødt en god præst eller en dårlig præst. Måden at være omkring kirken på begynder med og bliver også opretholdt af, hvad der er af relationer til den lokale præst. I dag har vi en lavere viden om kristendommen end for bare 20-30 år siden, og når folk skal fylde lidt på igen, betyder relationen til én, der kan repræsentere det, rigtig meget, siger Jakob Olesen og tilføjer:

- Det anerkender jeg og har det som præmis, at det er gennem relation, at man bliver klogere på kristendommen og får ejerskab til den lokale kirke, bemærker sognepræsten.

Sognepræsten er ganske godt kendt i det midtfynske område, idet han de seneste tre år har været tilknyttet Sdr. Nærå Sogn. Foto: Christian Nordholt
Annonce

Samarbejde med andre menigheder

Han ser frem til at møde sognebørnene - ikke bare i kirken eller præstegården.

- Jeg er foreningsmenneske, men også på den måde, at jeg har tre små børn. Så jeg kan også godt mærke, at jeg er under pres i de her år for at have familietid. Men jeg har været spejder fra barnsben af og medlem af de lokale fodboldklubber og dilletantforeninger. Jeg håber, at der bliver mere tid til det, når den yngste er blevet nogle år ældre, forklarer Jakob Olesen.

Han får to "præstekolleger", idet Ryslinge foruden folkekirken rummer en frimenighed og en valgmenighed.

- Jeg har sådan set forsøgt ikke at gøre mig nogle tanker om det på forhånd, for jeg vil gerne tale med dem (frimenighedspræst Mikkel Crone Nielsen og valgmenighedspræst Malene Rask Aastrup) først. Men det handler om, hvordan deres kirkeliv er, og hvordan de har folk omkring kirken, for vi skal også passe på ikke at gå hinanden i bedene, siger Jakob Olesen.

Folkekirken har 1600-1700 medlemmer i Ryslinge, og sognepræsten ser frem til et tæt(tere) samarbejde mellem de tre menigheder.

- Vi har det allerede med Ryslingedagen. For min skyld må der gerne være mere end det. Nu kommer der en sognepræst, der meget gerne vil lidt ud over rampen, og så må vi se, hvordan får vi det til at hænge sammen, så vi bevarer det gode kollegaskab.

Jakob Olesen bliver indsat i Ryslinge Kirke den 8. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce