Annonce
Midtfyns Posten

Pia og Niels fik deres nøgler igen: Hunden Sheeba fandt nøgler i skov

Sheeba, en 12 år gammel Golden Retriever, fremviser de nøgler, som den dygtige sporhund efter halvanden times søgning fandt i hundeskoven i Ringe til stor glæde for Niels Skiffard og Pia Nilsson. Privatfoto
Pia Nilsson er glad og imponeret over, at en 12 år gammel Golden Retriever kunne finde de nøgler, som hun og hendes mand Niels Skiffard tabte under en gåtur i hundeskoven i Ringe.
Annonce

Ringe: Pia Nilsson og Niels Skiffard fra Ringe er dybt imponeret af hunden Sheeba, som de sender en stor tak til. Den 12 år gamle Golden Retriever fik forleden snuset sig frem til de nøgler, som Niels Skiffard under en gåtur havde tabt dagen forinden i hundeskoven i Ringe.

- Vi havde sammen med en veninde været ude at gå en lang tur i hundeskoven i Ringe den 1. januar. Vi var tre voksne og i alt seks hunde, og de kan godt lide at snuse og grave efter mus, så de var tit væk fra stierne, og da vi kom tilbage til bilerne efter cirka en times gåtur, opdagede vi, at min mand havde mistet nøglerne, fortæller Pia Nilsson.

De gik tilbage og gentog turen, de var gået, for at se, om de kunne finde nøglerne, men det lykkedes ikke.

- Min mand havde gået en del væk fra stierne inde i krattet for at få hundene med ud, så det var nok der, han havde tabt dem. Men det var umuligt at finde i det tætte krat, siger Pia Nilsson.

Det var både hus- og bilnøgler, der var tabt. De fik veninden til at køre hjem til sig selv, hvor hun havde en ekstranøgle til deres hus, som hun hentede.

Annonce

Sporhund rykkede ud

De kontaktede DCH (Danmarks Civile Hundeførerforening), som dagen efter rykkede ud med en hund og hundefører til hundeskoven i Ringe.

Helle Bødker fra Svendborg kom med sin 12 år gamle Sheeba til hundeskoven i Ringe for at søge efter de tabte nøgler.

- På Fyn er vi kun to instruktører i DCH's eftersøgningstjeneste, og vi dækker hele Fyn, fortæller Helle Bødker.

Hendes hund, Sheeba, har været sporhund, siden den var fire år.

- Det er et samarbejde mellem hund og fører. Hunden skal kunne lide at søge, og hvis det er noget for hunden, tager man en uddannelse med sin hund, forklarer hun om oplæringen.

Annonce

Tiden er vigtig

Typisk bliver hun og hendes hund sendt ud for at lede efter høreapparater, nøgler, dankort, mobiltelefoner og den slags.

Hvis man skal finde tabte ting, er tiden en vigtig faktor.

- Det skal være inden for et afgrænset område, og der skal ikke gå for lang tid, og hvis det har regnet, bliver det sværere for hundene at få færten, siger Helle Bødker.

Annonce

Legesyge hvalpe

Da Sheeba skulle lede efter Niels og Pias nøgler i hundeskoven, var der endnu en udfordring.

- Der var andre ude at lufte deres hunde, som løb frit rundt i hundeskoven, som de jo gerne må. Sådan nogle hvalpe, der gerne ville lege, gjorde det sværere for Sheeba at søge. Men hun er en rolig, gammel dame og satte sig ned, indtil de løb videre, fortæller Helle Bødker.

Niels Skiffard er glad for, at en sporhund fandt de nøgler, han havde tabt i hundeskoven. Her ses han med sin og hustruen Pia Nilssons to hunde, Isa og Coco, der er af racen Sealyham Terrier. Privatfoto

Hundeskoven i Ringe er et relativt stort område at søge i.

- Vi gik den samme tur, som vi var gået dagen forinden, og Sheeba var inde alle de steder, min mand mente at have været dagen før. Vi var lige ved at miste håbet, men det allersidste sted fandt hunden nøglerne i noget tæt buskads og krat, fortæller Pia Nilsson om sporsøgningen, der tog cirka halvanden time.


Vi var lige ved at miste håbet, men det allersidste sted fandt hunden nøglerne i noget tæt buskads og krat.

Pia Nilsson, Ringe


- Jeg er imponeret over, hvordan hunden kunne opsnuse nøglerne. Den skulle ikke engang lugte til os først, siger Pia Nilsson.

Helle Bødker forklarer, hvorfor hendes hund ikke behøver den konkrete persons duft for at finde nøglerne.

- Den lærer at gå efter færten af noget, som mennesker har rørt ved for nylig, siger Helle Bødker.

Annonce

Belønning undervejs

Undervejs får sporhunden lov til at få nogle pauser, så den ikke bliver for træt i hovedet.

- Den får lov til at finde nogle ting undervejs, fortæller hun.

Til sidst, da Sheeba fandt nøglerne, fik hunden naturligvis også en belønning.

- Så fik hun noget legetøj, hun er glad for, fortæller Helle Bødker om den succesfulde eftersøgning, der gjorde alle glade.

Annonce

Inspireret af tv-serie

Pia Nilsson og Niels Skiffards to hunde, Isa og Coco, er af racen Sealyham Terrier.

- Det er en sjælden race, og vi har haft hunde af den race siden 1984, fortæller Pia Nilsson.

Der er en særlig årsag til, at deres kærlighed er faldet på den race.

- Da jeg var 14 år, så jeg Danmarks Radios første børne-tv-serie "Lenette og hendes grimme hund", skrevet af Birgit Pouplier. Den er fra 1967, og jeg sagde dengang, at når jeg bliver voksen, så vil jeg have sådan en hund, beretter Pia Nilsson, der holdt ord og fik den walisiske hunderace.

I dag sender Pia Nilsson og Niels Skiffard en kærlig tanke til en 12 år gammel Golden Retriever  for dens evne til at holde snuden i sporet og finde parrets nøgler.

Eftersøgningstjeneste

Man kan kontakte Eftersøgningstjenesten i Danmarks Civile Hundeførerforening (DCH) ved at ringe til vagttelefonen 71 10 40 69.

Hvis DCH vurderer, at det er relevant at rykke ud med en hund og en hundefører, koster det ikke noget at få en hund til at lede efter noget, man har tabt. Man skal kun betale for kørslen til hundeføreren.

Alle kan gøre brug af tjenesten - også selv om man ikke er medlem af DCH.

På Fyn er der lige nu kun to hunde og hundeførere i Eftersøgningstjenesten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce