Annonce
Midtfyns Posten

Præsten i Espe fylder 30 år: Den unge præst elsker gamle møbler, bøger og portvin

Simon Jylov nyder at være omgivet af bøger og gamle møbler i præstegården i Espe, som han har et særligt forhold til. Store dele af hans familie gennem flere generationer stammer fra Espe. Foto: Hardy Hounsgaard
Præsten i Espe, Vantinge og Hillerslev sogne, Simon Jylov, fylder 30 år den 18. maj. Den unge præst har indrettet den store præstegård med gamle møbler og nyder også sin store bogsamling og et glas portvin - og sin to år gamle Golden Retriever.

Espe: Hvis Anne Glad og Flemming Møldrup fra tv-programmet "Kender du typen" kom på besøg i præstegården i Espe, ville de formentlig skyde langt over målet, hvis de skulle gætte beboerens alder.

På stuernes afhøvlede trægulve står polstrede møbler fra en svunden tid, på væggene hænger landskabsmalerier og fra gulv til loft i den ene stue er der en stor bogsamling, som rummer flere værker med patinerede indbindinger. Og herren i huset kan godt lide portvin. Men han er ikke en ældre herre i livets efterår - husets beboer er en ung mand med gamle dyder.

Simon Jylov, der bor i præstegården sammen med sin to år gamle Golden Retriever, Atha, fylder den 18. maj 30 år. Den unge præst lægger ikke skjul på, at han godt kan lide gamle ting.

Annonce

Glæde ved gammelt håndværk

- Jeg har en glæde ved at bruge gamle møbler. Jeg kan godt lide at genbruge gamle tiders håndværk i stedet for at købe noget nyt fra Ikea, der ikke passer til stedet her. Det er også bedre for miljøet, at man ikke skal producere nyt. Jeg kan især godt lide møbler fra 1930'erne og bagud, og perioden fra 1880 til 1890 er jeg særlig begejstret for.

- Jeg har lige købt et spisebord fra 1800-tallet, og det fejler ikke noget. Det samme gælder for mine lænestole og sofaer. De kan ombetrækkes, hvis de bliver slidte, siger Simon Jylov.

Blå bog

Simon Jylov er født den den 18. maj 1991.

Uddannet cand.theol. i 2017.

Fik sit første præsteembede som vikar i Skarrild, Karstoft og Ilderhede sogne syd for Herning 1. marts 2018.

Tiltrådte som præst i Espe, Vantinge og Hillerslev sogne den 1. juni 2018. Men blev først indsat som præst i januar 2019, fordi han fik konstateret leukæmi i maj 2018 og efterfølgende var indlagt på hospital.

Han har det godt i dag.

Han blev i februar næstformand i den nye forening MitMidtfyn.

Da han flyttede ind i præstegården for tre år siden efter at have fået embedet som præst i Espe, Vantinge og Hillerslev sogne, havde han nogle arvestykker med fra familien. De har siden fået selskab af flere gamle møbler, som han finder rundt omkring.

Simon Jylov har plads nok i præstegården i Espe. Boligen er på 400 kvadratmeter. Men der er noget i alle rum, og han kommer dagligt i alle rum, når han går en tur i huset med en kop kaffe og en bog. Foto: Hardy Hounsgaard

- Min store last er Lauritz.com. Der har jeg fundet mange fine ting, men ellers finder jeg dem i genbrugsbutikker, på loppemarkeder og markedspladser på nettet. Men jeg er nærig, og de skal være så billige som muligt. Nogle møbler får jeg også fra venner og bekendte, som vil skille sig af med dem, fortæller Simon Jylov, mens vi sidder i hver vores lænestol betrukket med fint grøn velour. De to polstrede lænestole har han sammen med sofaen på den anden side af bordet fået af nogle venner.

Annonce

Eventyr giver inspiration

Rundt om os står bøger fra gulv til loft i hans lille biblioteksstue.

- En stor del af dem er arbejdsbøger, men der er også skønlitterære værker på hylderne. Jeg har en stor interesse for bøger, og jeg er typisk i gang med tre-fire ad gangen. Jeg sætter en time af hver formiddag til at læse bøger, hvor jeg kan hente inspiration til min prædiken.

- Bøger kan give mig noget at reflektere over. Jeg har en større samling af H.C. Andersen-eventyr, og der er elementer fra eventyrene, man kan bruge i forkyndelsen.

- Men jeg læser også bøger for at holde mig opdateret og for at holde mine kundskaber ved lige. Jeg lærte en del sprog på teologistudiet, heriblandt latin og koptisk, som er oldegyptisk. Jeg har blandt andet Det Nye Testamente på koptisk, som jeg af og til læser i.


Mit arbejde er også min hobby. Tit flyder det sammen, men det har jeg ikke noget imod. Det er en livsstil at være præst.

Simon Jylov


Annonce

Passion for portvin

Ellers nyder han at gå ture med sin hund og i det hele taget være i den gamle præstegård fra 1848.

- Det er sjovt at indrette, og der er mange rum, der skal indrettes. Og jeg gør rent hver mandag, når jeg har fridag, siger Simon Jylov, der råder over 400 kvadratmeter bolig.

- Der er noget i alle rum, og jeg kommer i alle rum hver dag. Så går jeg rundt med en kop kaffe og sætter mig med en bog og læser lidt forskellige steder.

- Mit arbejde er også min hobby. Tit flyder det sammen, men det har jeg ikke noget imod. Det er en livsstil at være præst.

Han har også en interesse for en drik, som de fleste forbinder med ældre mennesker.

- Jeg har en stor passion for portvine og har en samling i kælderen. Det er ikke sådan, at jeg går og drikker hver dag, men jeg kan godt lide at få et glas portvin, især sammen med andre, fortæller Simon Jylov.

Annonce

Tipoldefar fra Espe

På væggen i biblioteksstuen hænger et sort-hvidt portræt i glas og ramme.

Simon Jylovs tipoldefar, Kresten Marqvardsen, var sognerådsformand i Espe. Hans portræt hænger på væggen i præstegården i Espe hos hans tipoldebarn. Foto: Hardy Hounsgaard

- Det er min tipoldefar, Kresten Marqvardsen, der var sognerådsformand her i Espe. Mine oldeforældre og bedsteforældre stammer også herfra. Min mormor og morfar havde en gård i Findinge uden for Espe, og da jeg flyttede ind på præstegården for tre år siden, var det min moster, der viste mig rundt.

Simon Jylov er opvokset i Ringe og flyttede som 10-årig med familien til Ribe i 2001, inden han som ung flyttede til Aarhus, hvor han blev uddannet på teologistudiet på universitetet som cand.theol. Efter et halvt år på pastoralseminariet fik han den 1. marts 2018 sit første embede som præst i en vikarstilling i Skarrild, Karstoft og Ilderhede sogne syd for Herning.

- Mit arbejde er også min hobby. Tit flyder det sammen, men det har jeg ikke noget imod. Det er en livsstil at være præst, siger Simon Jylov, der her sidder på sit kontor på præstegården i Espe. Foto: Hardy Hounsgaard

Kort tid efter blev stillingen som præst i Espe, Vantinge og Hillerslev sogne slået op, og den søgte Simon Jylov - og fik den.

- Jeg ville gerne være præst på landet og gerne på Fyn syd for E20-motorvejen, så jeg var glad for at få stillingen, siger Simon Jylov.

Annonce

En slange i paradiset

Men en slange havde sneget sig ind i paradiset.

- Den 5. maj 2018 holdt jeg en gudstjeneste i mit vikariat i Jylland, og efter gudstjenesten var jeg så træt.Dagen efter blev jeg indlagt på Aarhus Universitetshospital, hvor jeg fik konstateret leukæmi. Lægerne sagde, at det kun havde været et par uger fra, at der ikke havde været noget at gøre, fortæller Simon Jylov om kræftsygdommen i blodet.

Han var indlagt i 14 dage og blev overflyttet til OUH i Odense, hvor han fortsatte behandlingsforløbet med strålebehandlinger, stamcelletransplantation og ny knoglemarv. som han fik i september 2018.

Simon Jylov fik konstateret leukæmi for tre år siden, kort før han skulle tiltræde embedet som sognepræst i Espe, Vantinge og Hillerslev. Han har det godt i dag, men går stadigvæk til kontrol for kræftsygdommen. Foto: Hardy Hounsgaard

I den første tid var den nye præst i Espe, Vantinge og Hillerslev sygemeldt, men han kom gradvist på benene igen og gennemførte sin juleprædiken i 2018.

- Jeg havde et mål at se frem mod, og min livsvilje var sammen med Vorherre og sundhedsvæsenet med til at hjælpe mig gennem sygdommen, siger Simon Jylov.

- Jeg har det godt i dag, men jeg går stadigvæk til kontrol som en del af efterbehandlingen. Kræft er en lumsk sygdom, men prognoserne er gode, konstaterer han.

Annonce

Dybere indsigt

Kræftsygdommen har påvirket kroppen.

- Den har betydet, at jeg ikke kan få børn. Det er en lille pris at betale, og mit liv er ikke ødelagt af den grund. Man kan være familie på så mange andre måder, siger Simon Jylov.

At han allerede i en forholdsvis ung alder har haft en livstruende sygdom har givet ham en dybere indsigt i sit arbejde som sjælesørger.

- Jeg har bisat mange mennesker, der er døde af kræft. Jeg ved, hvad det er for en smerte og følelse, kræftsyge og pårørende skal igennem. Jeg har fået en brugbar indsigt i kraft af min egen sygdom, siger Simon Jylov.

Simon Jylov er engageret i lokalsamfundet og er næstformand i den nye forening MitMidtfyn, der så dagens lys i begyndelsen af 2021.

- Jeg har aldrig kunnet holde mig tilbage og vil gerne deltage aktivt. Jeg vil gerne have flere tilflyttere hertil. Espe, Hillerslev og Vantinge har et enormt udviklingspotentiale, mener sognepræsten.

Når Simon Jylov fylder 30 år på tirsdag den 18. maj, fejrer han sin runde fødselsdag med en gave til sig selv.

- Jeg har en god veninde, som jeg tager til København med. Vi spiser på en dyr restaurant og ser en forestilling i Det Kongelige Teater, fortæller den snarlige fødselar.

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Boyband på Gluds Café

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Farvel til bjørne, goddag til killinger: Maria, Allen og fire børn flyttede hjem til Gestelev efter 16 år i Canada

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

En ydmyg lokalredaktør siger tak: 1749 blomster veksles til gratis is til hele byen

Midtfyns Posten

Er du lækkersulten? Boost din by-partnere giver gratis is til hele byen

Midtfyns Posten

Ferritslev Fritidshus kigger frem mod jubilæumsår: Genvalg til bestyrelsen

Midtfyns Posten

Hitband er endnu et navn på midtfynsk musikbegivenhed

Midtfyns Posten

Åben have hos familien Larsen på Midtfyn

Midtfyns Posten

Ugens film i Ringe Bio: Stærk film om skrantende patriark

Midtfyns Posten

Ny skulptur afsløres i Rudme

Midtfyns Posten

Frederikke er udtaget til landets bedste gymnastikhold: - Jeg var faktisk ikke særlig god til gymnastik som lille

Midtfyns Posten

Sommerens udstillinger på Ringe Bibliotek: Skitser og papirklip

Midtfyns Posten

Dirty Boots og Blue Hour Band i Årslev

Midtfyns Posten

Snart rulles kablerne ud: Fibernet til Nr. Lyndelse og Nr. Søby

Midtfyns Posten

Præst og kirkesanger lægger op til film om demens i Ringe Bio

Midtfyns Posten

Fem hjerteløbere kom ilende midt om natten: Jan fik hjertestop og blev reddet

Midtfyns Posten

Musikgudstjeneste og koncert med Lunau & Sund i frimenigheden

Midtfyns Posten

101-året for genforeningen fejres i Brahetrolleborg

Midtfyns Posten

Sankthansbål og snobrød i Nr. Søby

Midtfyns Posten

Kunstforening på udflugt til fynsk kunstner

Midtfyns Posten

Elektronisk musik sommercamp med Beats by Girlz i Årslev

Midtfyns Posten

Det bliver passet og plejet: Historisk markhus står flottere end nogensinde

Midtfyns Posten

Biblioteket skyder sommerferien i gang med læsekonkurrence

Midtfyns Posten

Besøg en lille og to store haver: Åbne haver i Allested-Vejle

Annonce