Annonce
Midtfyns Posten

Præsten rykker til Aarhus efter 18 år i Ryslinge: - Der findes ikke noget bedre sted at være præst end i Ryslinge

Mikkel Crone Nielsen kommer til at savne den gamle præstegård, der hører til Ryslinge Frimenighed. Den er fra 1866 og er opført samme år som Nazarethkirken. Foto: Hardy Hounsgaard
Mikkel Crone Nielsen stopper som præst i Ryslinge Frimenighed efter 18 år i embedet. Selv om han taler varmt om sin tid i Ryslinge, vil den 46-årige præst også gerne prøve noget andet i livet.

Ryslinge: Da en ung, nyuddannet Mikkel Crone Nielsen i 2003 tiltrådte stillingen som præst i Ryslinge Frimenighed, var han ikke sikker på, at forholdet til frimenigheden blev en livslang kærlighed.

- Jeg sagde til min kone, Lene, at vi giver det i hvert fald fem år, så må vi se, fortæller Mikkel Crone Nielsen over en kop kaffe ved køkkenbordet i den gamle præstegård, der har været rammen om størsteparten af hans voksne liv.

Det blev til mere end fem år i frimenigheden. I 18 år har Mikkel Crone Nielsen været præst i trossamfundet, der ikke er en del af folkekirken, men alligevel forkynder det kristne budskab og deler kirke med Ryslinge Valgmenighed, der er en del af folkekirken. Valg- og frimenigheden blev splittet i en strid for 100 år siden, men begge menigheder bruger Nazarethkirken på Gråbjergvej i den sydlige del af den midtfynske by med de mange trossamfund.

Annonce

- Jeg er rundet af det grundtvigianske kirkeliv, og vi har et godt samarbejde med valgmenigheden i dag. Der er frugtbare forskelle, men det er ligesom at have to fodboldklubber i en by. Det er med til at holde hinanden skarpe, og den største forskel er måden, vi er organiseret på, siger Mikkel Crone Nielsen.

Mikkel Crone Nielsen foran Nazarethkirken, hvor Ryslinge Frimenighed holder til. Kirken bruges også af Ryslinge Valgmenighed. Foto: Hardy Hounsgaard

Plads til andre kapitler

Han er begejstret for Ryslinge, som har præget ham for livet.

- Der findes ikke noget bedre sted at være præst end her, fastslår Mikkel Crone Nielsen.

Alligevel har han i en alder af 46 år valgt at stoppe som præst i Ryslinge Frimenighed. Pr. 1. oktober tiltræder han en stilling som sognepræst i Sct. Pauls Kirke i Aarhus.

Jeg har været glad for min tid i Ryslinge, men Lene og jeg har talt om, at hvis der skulle være plads til andre kapitler i vores liv, så er det et godt tidspunkt at skifte nu.

Mikkel Crone Nielsen, præst

- Jeg har været glad for min tid i Ryslinge, men Lene og jeg har talt om, at hvis der skulle være plads til andre kapitler i vores liv, så er det et godt tidspunkt at skifte nu. I stedet for at rykke et andet sted hen på Fyn er det fint at flytte til et helt andet sted og til noget, der er helt anderledes.

Blå bog

Mikkel Crone Nielsen er 46 år og har siden 2003, hvor han blev uddannet fra teologi-studiet på Aarhus Universitet, været præst i Ryslinge Frimenighed.

Den 1. oktober tiltræder han stillingen som sognepræst i Sct. Pauls Kirke i Aarhus.

Gift med Lene Crone Nielsen, der er studenterpræst på SDU i Odense, og sammen har de børnene Karen på 18, Holger på 15 og Dagmar på 12.

Annonce

Familien flytter med

Hans hustru, Lene Crone Nielsen, er studenterpræst på SDU i Odense, og det fortsætter hun med, selv om parret flytter til Aarhus med deres tre børn, Karen på 18, Holger på 15 og Dagmar på 12.

- Karen var en baby på et halvt år, da vi flyttede ind i præstegården i Ryslinge, så alle børnene har haft hele deres opvækst her.

Mikkel Crone Nielsen kom som nyuddannet præst til Ryslinge Frimenighed for 18 år siden, og nu vil han gerne prøve et nyt kapitel i livet. Foto: Hardy Hounsgaard

- I Sct. Pauls Kirke er vi fire præster, og jeg kommer til et bysogn med 10.000 i menigheden, hvor der er udfordringer med faldende dåbstal. Her i Ryslinge Frimenighed er vi 500, og jeg kender stort set alle. Der er en helt anden nærhed her, mens jeg i Aarhus bliver mere anonym, siger Mikkel Crone Nielsen.

Privat bliver det også en omvæltning at flytte fra den store gamle præstegård, der er opført i 1866 samtidig med, at Nazarethkirken blev bygget, til et byhus i Aarhus.

Mikkel Crone Nielsen, der er født og opvokset på Mors, har læst syv år i Aarhus, men det er så mange år siden, at han ikke føler, at han vender hjem til Aarhus.

- Aarhus er forandret, og det er en helt anden by nu, end da jeg læste der, siger Mikkel Crone Nielsen.

Annonce

Stærkt miljø i Ryslinge

Når han ser tilbage på sine 18 år i Ryslinge, bliver han varm om hjertet.

- Ryslinge er et fabelagtigt sted at være. Der er så mange foreninger og et stærkt miljø omkring høj- og efterskolen, som jeg har engageret mig i, og friskolen, hvor vores børn har gået.

- Desuden er Ryslinge Frimenighed en stærk, selvkørende menighed. Der er mange dygtige personer, der er med til præge præsten. Vi laver så mange ting sammen, og jeg har været med til et væld af arrangementer. Jeg har nydt, at de har været en del af mit liv i alle årene, fastslår Mikkel Crone Nielsen.

Mikkel Crone Nielsen har været præst for en menighed på 500 mennesker i Ryslinge. I fremtiden bliver han præst i et bysogn med 10.000 mennesker i Aarhus. Foto: Hardy Hounsgaard

- Her holder man tingene simpelt. Det er så håndholdt, som det kan være, og det er en kæmpe styrke. Her er jeg ikke bare præsten, der står og prædiker i kirken om søndagen, jeg er også ham, der skal sørge for at tænde for varmen.

Men fra 1. oktober bliver det en anden end Mikkel Crone Nielsen, der skal tænde for varmen og forkynde det kristne budskab til frimenigheden.

- Et sted som Ryslinge Frimenighed har også brug for, at der kommer en ny præst. Efter 18 år med samme præst er det sundt med nye øjne. Det kan være med til at holde præsten og menigheden skarpe, siger Mikkel Crone Nielsen.

Han holder afskedsgudstjeneste søndag den 19. september klokken 14 i Nazarethkirken med efterfølgende sammenkomst.

- Ryslinge er et fabelagtigt sted at være, siger Mikkel Crone Nielsen, der i 18 år har været præst i Ryslinge Frimenighed. Foto: Hardy Hounsgaard
Mikkel Crone Nielsen stopper med udgangen af september som præst i Ryslinge Frimenighed, hvor han været præst i 18 år. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Musikstationen inviterer til tre timers musik

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Vodka-Martini og James Bond i biffen: Verdenspremiere i Ringe Bio

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Se de flotte billeder: Anita har fanget det spæde efterår

Midtfyns Posten

To billedkunstnere og en smykkekunstner i samme udstilling

Midtfyns Posten

En milepæl: 65.000 lykkeposer med overskudsvarer er nu reddet i Faaborg-Midtfyn Kommune

Midtfyns Posten

Tømrer rykkede til landsby og vandt tre priser: - Jeg ser ikke de lokale håndværkere som mine konkurrenter

Midtfyns Posten

Koncert på Stationen med Louli Sun og Clavess

Midtfyns Posten

76-årige Bent er blind og har drømt om at springe ud af et fly: I søndags gik hans drøm i opfyldelse

Midtfyns Posten

Nyhed: Bogcafé på Årslev Bibliotek

Midtfyns Posten

Bogcafé på Ringe Bibliotek

Midtfyns Posten

23-årige Victor hyldes for sit arbejde og humør: Nu har han fundet den fine skjorte frem

Midtfyns Posten

Sonia Brandes udstiller papirkunst i Ringe

Midtfyns Posten

Fra Carl Nielsen og Film Fyn til Langelandsfortet og skipperbyen Marstal: Ny udgivelse tæt på den sydfynske natur, historie og kultur

Midtfyns Posten

Michelle Birkballe og Rock Nalle i Foderstoffen

Midtfyns Posten

Se billederne før og nu: Bageri blev til grillbar og bodega og lejligheder

Midtfyns Posten

Fyrtøjet: Teater for børn i Ferritslev Fritidshus

Midtfyns Posten

Foreningslivet i billeder: Boldklub får stort beløb

Midtfyns Posten

Fællesspisning på Skullerodsholm

Midtfyns Posten

Et kig i arkivet: Årslevhallen fylder 50 år

Midtfyns Posten

Landsby får nyt liv: Nyt udendørs fitness-område i Vantinge

Midtfyns Posten

Hør fortællinger fra en pensioneret præst

Midtfyns Posten

Hør Kim Larsens sange på Cafe Fabers

Midtfyns Posten

Unikt kirketårn indvies med høstgudstjeneste samt pølser, øl og vand

Annonce