Annonce
Midtfyns Posten

Rørt slotsgartner: - Min far ville have været meget stolt

Peter Bonde Poulsens grønne fingre kommer ikke fra fremmede. Hans far, Kjeld Poulsen, var slotsgartner og formand for den private have på Fredensborg Slot i hele 43 år. Det er Peter Bonde Poulsens store sorg, at hans far aldrig nåede at se hans livsværk, Egeskov. Foto: Nanna Lørup Buch
Peter Bonde Poulsen har været slotsgartner på Egeskov Slot i 24 år. Han er meget stolt af den have, der slår dørene op for publikum lørdag 27. april. Men det er, og vil altid være, en stor sorg for Peter Bonde Poulsen, at han ikke kan dele sin succes og livsværk med sin afdøde far, der var slotsgartner på Fredensborg Slot i 43 år.
Annonce

Egeskov: - Jeg er ikke i panik, det er jeg aldrig. Vi bliver altid klar til åbningen. Det bobler altid lidt inde under huden til sidst, men det skal det også, siger Peter Bonde Poulsen.

Midtfynspostens reporter har sat slotsgartneren på Egeskov Slot, Peter Bonde Poulsen, stævne i haven tirsdag morgen til en snak om hans livsprojekt: Den prisbelønnede have på Egeskov Slot. Selvom der på dette tidspunkt kun er knap tre uger til Egeskov Slots åbning 27. april, er slotsgartneren påfaldende rolig. Der er styr på det. Det hele skal nok blive klar - det plejer det. Og Peter Bonde Poulsen ved, hvad han snakker om - han har prøvet det før. Faktisk hele 23 gange.

63-årige Peter Bonde Poulsen er en stolt mand, og det har han god grund til at være. De sidste 24 år har han været slotsgartner på Egeskov Slot, og er, sammen med grev Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, hovedmanden bag den prisbelønnede haves udvikling.

- Da jeg blev ansat i 1995 sagde Michael (grev Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, red.), at jeg skulle passe haven ligesom mit eget, så det har jeg prøvet at gøre. Jeg er meget godt tilfreds, siger Peter Bonde Poulsen og tilføjer:

- Michael har været den helt store dynamo på at udvikle haven. Det har givet mig meget frihed. Hvis jeg præsenterer en idé ordentligt for ham, så får jeg også lov til det. Vi har været meget enige om, hvilken vej haven skulle udvikle sig.

Det gode samarbejde mellem greven og slotsgartneren har betydet, at Egeskov Slot har vundet et hav af priser. Der er særligt en pris, der betyder noget særligt for Peter Bonde Poulsen.

- I 2012 blev vi kåret som Europas bedst bevarede og udviklede have. Det betyder meget for mig. Det er jeg meget stolt af.

Min far ville have været meget stolt. Han ville være vanvittig stolt. Jeg er meget ærgerlig over, han ikke fik set mit livsværk.

Peter Bonde Poulsen, slotsgartner på Egeskov Slot

Annonce

Slotsgartnere i flere generationer

Peter Bonde Poulsens grønne fingre kommer ikke fra fremmede. Hans far Kjeld Poulsen var slotsgartner og formand for den private have på Fredensborg Slot i hele 43 år.

- Det har selvfølgelig haft en smittende effekt på mig. Man skal være forsigtig i sit valg af forældre, med den påvirkning, man kan få alt efter, hvem man vælger. Jeg er født og opvokset omkring Fredensborg Slot. Jeg har været med i haven, siden jeg var 0 år, så jeg har været vant til store haver, fra jeg var helt lille. Jeg havde ikke tænkt mig at blive gartner, men blev det alligevel - man bliver jo præget af sine forældre, siger Peter Bonde Poulsen.

Peter Bonde Poulsens far, Kjeld Poulsen, var med til at bygge haven på Fredensborg Slot op sammen med Dronning Ingrid.

- Min far nåede at arbejde for både kong Frederik og dronning Ingrid samt dronning Margrethe og prins Henrik, siger han.

Faktisk var Peter Bonde Poulsen også selv ansat som slotsgartner på Fredensborg Slot i 17 år, inden han kom til Egeskov - en del af årene sammen med sin far, inden han døde.

- Det er sjældent, man får lov til at arbejde sammen med sin far. Jeg fik ikke særbehandling på nogen måde, understreger han.

Det var også en stor inspiration for Peter Bonde Poulsen at arbejde sammen med dronning Ingrid.

- I 17 år passede jeg dronning Ingrids orkideer og opformerede primulaer og andet, som kom fra frø, dronning Ingrid fandt i England og andre steder i verden. De blev plantet ud i hendes private have i Kancellihuset. Hun var virkelig god til at finde spændende frø - hun var i sandhed en blomsternes dronning. Hendes haveinteresse var meget smittende, siger han.

Peter Bonde Poulsen har taget sine gode erfaringer fra Fredensborg Slot videre til Egeskov Slot. - I 17 år har jeg pyntet på slottet, og jeg har taget alle de dyder, jeg har lært, med videre. Jeg har lavet mange blomster i min tid, siger han.

Annonce

En stor omvæltning

Peter Bonde Poulsen blev ansat som slotsgartner på Egeskov Slot i 1995. Faktisk havde han tænkt sig at søge stillingen allerede i 1992, men da hans mor blev syg og døde kort tid efter, kunne han ikke overskue det. Da stillingen så blev opslået igen et par år efter, skyndte han sig at slå til.

- Jeg ville meget gerne stå for sådan en have som Egeskov. Det var jo ikke bare et almindeligt jobskifte - det var hele familien, der skiftede med. Hele familien blev taget op med roden og flyttede fra Fredensborg til Egeskov. Min kone skulle have nyt job, og mine børn skulle skifte skole. Vi havde et mindre landbrug, hvor vi boede, hvor vi også havde nogle dyr, så jeg spurgte Michael (grev Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, red.), om jeg måtte tage mine dyr med: fire heste, 30 gotlandsk pelsfår, katte og hunde. Han sagde selvfølgelig ja, så hele familien flyttede, siger han og tilføjer:

- Når man flytter sine børn fra et godt miljø, så var det en stor hjælp, at de kunne få deres heste med, så overgangen ikke blev så stor. Så vi ikke ødelagde hele deres liv, som vi ellers fik skyld for dengang. Vores mindste talte faktisk ikke til os i en hel måned.

Selvom det var en stor omvæltning at flytte fra Fredensborg til Egeskov, var det det hele værd.

- Det var absolut det værd. Det her har været min store drøm. Egeskov har været oppe at vende mange gange - også da jeg var yngre. Det var et sted, jeg gerne ville arbejde. Egeskov har enormt meget at give - også kulturmæssigt.

Hvis din far kunne se dig nu og se alt det, du har opnået her på Egeskov Slot, hvordan tror du så, han ville have det?

- Min far ville have været meget stolt. Han ville være vanvittig stolt, siger Peter Bonde Poulsen, mens en tåre presser sig på.

- Jeg er meget ærgerlig over, han ikke fik set mit livsværk, siger Peter Bonde Poulsen.

Peter Bonde Poulsen

Peter Bonde Poulsen er 63 år og født og opvokset i Fredensborg.

Han har boet på Midtfyn de seneste 25 år. Først på Egeskov og siden 2014 i Krarup.

Gift med Anne-Marie og har to døtre på henholdsvis 40 og 37 år, samt et barnebarn.

Uddannet væksthusgartner i 1979.

I 1979 blev han ansat som slotsgartner på Fredensborg Slot, hvor han var i 17 år.

Siden 1995 har han været slotsgartner på Egeskov Slot.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce