Annonce
Midtfyns Posten

Sådan bliver du lægdommer

Når man bliver lægdommer, bliver man tilknyttet den lokale byret. Faaborg-Midtfyn Kommune er tilknyttet Retten i Svendborg. Arkivfoto: Michael Bager

Faaborg-Midtfyn Kommune er på udkig efter nye domsmænd og nævninge for en fire års-periode. Du kan skrive dig på listen indtil 1. marts.

Annonce

Faaborg-Midtfyn: I Danmark bliver 10.000 borgere landet over hvert fjerde år udpeget til at være lægdommere. Lægdommere er den samlede betegnelse for domsmænd og nævninge.

I de konkrete retssager fungerer en lægdommer enten som domsmand eller nævning.

Faaborg-Midtfyn Kommune skal stille med en grundliste med 172 navne på lægdommere. Pt. er der cirka 130 tilbage på den tidligere liste, men Faaborg-Midtfyn Kommune vil gerne have så mange som muligt at vælge ud fra.

Tidligere har aldersgrænsen for domsmænd og nævninge været 70 år, men i den kommende periode er grænsen løftet. Man kan nu melde sig, selvom man er over 70 - man må dog ikke nå at fylde 80 år inden 2024.

Derudover skal de kommende lægdommere opfylde følgende krav:


  • Være fyldt 18 år
  • Have en ren straffeattest
  • Have stemmeret i Danmark
  • Må ikke være minister, advokat eller advokatfuldmægtig
  • Må ikke være ansat i ministeriers departementer eller i en chefstilling i andre af statens myndigheder.
  • Må ikke være ansat ved domstolene, i politiet, anklagemyndigheden, Kriminalforsorgen eller andre myndigheder under Justitsminsteriet.
  • Må ikke være præst i Folkekirken eller andre trossamfund.

Det er særligt unge og danskere med anden etnisk baggrund, Faaborg-Midtfyn Kommune har udfordringer med at få repræsenteret på grundlisten, der gerne skal bestå af et bredt udsnit af befolkningen.

Hvis man bliver udpeget som lægdommer, vil man i gennemsnit blive indkaldt til at dømme i retssager fire gange om året. Man bliver indkaldt med minimum tre dages varsel, hvis man skal være domsmand, og minimum med en uges varsel, hvis man skal være nævning i en sag.

Man bliver aflønnet med 1.100 kroner pr dag, man møder op i retten.

Som lægdommer har man mødepligt og skal have en særlig og tungtvejende grund for ikke at møde op.

Du kan læse mere om hvervet som lægdommer på Faaborg-Midtfyn Kommunes hjemmeside, hvor du også kan skrive dig på listen. Det sker via denne adresse: https://www.fmk.dk/politik/aktivt-medborgerskab/vil-du-vaere-naevning-eller-domsmand/.

Forskel på nævninge og domsmænd

Domsmænd hjælper rettens dommere med at dømme i de straffesager, hvor den tiltalte nægter sig skyldig, og hvor anklageren kræver fængselsstraf.I byretten medvirker to domsmænd og én dommer i hver sag. I landsretten medvirker der tre domsmænd og tre dommere.

Domsmænd er med til at afgøre både skyld og straf og har den samme indflydelse på afgørelsen som rettens dommere.

I straffesager, som fx handler om drab, drabsforsøg eller røveri, og hvor anklageren kræver fængsel i mindst fire år, medvirker der nævninge. I nævningesager i byretten er der seks nævninge og tre juridiske dommere. I landsretten er der ni nævninge og tre dommere.

Når alle beviserne er blevet fremlagt i retten, sætter nævningene og dommerne sig sammen og drøfter om tiltalte er skyldig. Skyldkendelsen bliver så læst op i retten. Derefter beslutter de i fællesskab, hvad straffen skal være.

Kilde: Domstol.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

SF har valgt ny bestyrelse

Midtfyns Posten

Affaldsindsamling i Gislev

Annonce