Annonce
Midtfyns Posten

Sådan opdages brystkræft

Lørdag den 3. oktober var dedikeret til eventet Lyserød Lørdag, som afholdes som et led i kampagnen Støt Brysterne, der indsamler penge til brystkræftsagen. Foto: Morten Dueholm
Brystkræft er den hyppigste kræftsygdom hos kvinder, og cirka 4.700 personer rammes årligt af sygdommen. Der er flere måder, man kan opdage sygdommen på.
Annonce

Det er kun sjældent, at personer under 30 år rammes af brystkræft. Mest almindeligt rammer sygdommen kvinder mellem 60-69 år.

I de fleste tilfælde er det kvinden selv, som får mistanke om sygdommen. Typisk mærkes en knude i brystet, men der er som regel ingen andre symptomer til stede eller smerter. Der er derfor tale om en sygdom, som langsomt kommer snigende uden forvarsler, og det kan være svært at opdage sygdommen.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

Her kan du læse om, hvordan de fleste opdager sygdommen.

1 Mammografiscreening

Alle kvinder mellem 50 og 69 år bliver hvert andet år inviteret til en mammografiscreening. I mange tilfælde bliver brystkræft opdaget ved disse screeninger. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En mammografi er en røntgenundersøgelse af brystet, der kan afsløre knuder, der er så små, at man ikke kan mærke dem med fingrene. I Danmark bliver kvinder mellem 50 og 69 år hvert andet år tilbudt en mammografi, som er en røntgenundersøgelse af brystet. Det kaldes også mammografiscreening.

Røntgenundersøgelsen kan afsløre forandringer i brystet ned til få millimeter, som man ikke selv kan mærke med fingrene.

Jo tidligere kræft opdages, desto større er sandsynligheden for, at kræften ikke har spredt sig og dermed kan helbredes.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

2 Selvundersøgelse

Kvinder er længe blevet anbefalet at undersøge deres bryster jævnligt, for at knuder eller andre afvigelser, som kan være et tidligt varsel om brystkræft, kan opdages tidligst muligt. Her en brochure fra Kræftens Bekæmpelse, som allerede i 1995 opfordrede til selvtjek. Foto: Bjørn Kähler

Alt for ofte opdages brystkræft, efter at sygdommen har spredt sig til andre områder af kroppen. Ved at undersøge brysterne selv er det muligt at opdage en kræftknude i brystet tidligere.

Det anbefales, at man undersøger brysterne selv på samme tidspunkt hver måned lige efter menstruationen er slut. Første trin i brystundersøgelsen er at studere brysternes udseende: Stå foran et spejl med hænderne på hofterne. Se på brysterne. Læg specielt mærke til, om der er hudforandringer som rødme, hævelse eller sammentrækninger. Se efter forandringer af brystvorten, som indtrækninger, skældannelse eller sekretion. Løft så armene op over hovedet og tjek igen, om der er forandringer i brysternes udseende eller form.

Kilde: Sundhed.dk

3 Sjældne symptomer

Brystkræft er en sygdom, som ofte kommer snigende uden symptomer eller smerter. Men det er en god idé at søge læge, hvis man oplever nogle af de sjældnere symptomer. Foto: Ditte Bjerregaard/Ritzau Scanpix

Man bør søge læge, hvis man oplever nogle af nedenstående symptomer:

1. Smerter i et område af brystet, som ikke kan forklares ved menstruationscyklus.

2. Eksem/sår på brystvorten, der kan skyldes en særlig type brystkræft kaldet 'Paget's disease'. Denne tilstand er oftest forbundet med brystkræft eller forstadier til brystkræft.

3. Sårdannelse på selve brystet kan skyldes fremskreden brystkræft.

4. Betændelseslignende rødme af brystet, varme og hævelse kan skyldes inflammatorisk brystkræft. Symptomerne kommer ofte pludseligt. Kvinder over 40 år, som får betændelse i brystet, hvor det ikke er relateret til fødsel og amning, bør undersøges nøjere for at udelukke kræft. Symptomerne skyldes dog oftest andre sygdomme.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Halloween i Ryslinge

Midtfyns Posten

Allehelgen i Nazarethkirken

Midtfyns Posten

Morgensang i Nr. Lyndelse Kirke

Annonce