Annonce
Midtfyns Posten

Søren har lært at leve med sin sygdom: Ringe Boldklubs ildsjæl håber på stor opbakning

Søren Martinussen og hans hustru Jane Martinussen nyder livet på terrassen foran deres nye bolig på Linde Allé i det nordlige Ringe, hvor de flyttede ind for et halvt år siden. Huset er i ét plan, så det er nemmere for Søren at komme rundt end i deres gamle hus i Tværgade, hvor der var trapper. Foto: Hardy Hounsgaard
Søren Martinussen har de seneste 18 år været ramt af sclerose i sine ben, så han har svært ved at gå og holde balancen. Men den 66-årige midtfynbo er stadig aktiv i Ringe Boldklub og håber på stor opbakning ved søndagens landsindsamling til forskning i den uhelbredelige sygdom.

Ringe: Søren Martinussen har svært ved at holde balancen, når han skal bevæge sig rundt.

- Jeg skal helst have noget at støtte mig til. Men jeg har et par krykker og en elscooter, siger den 66-årige mand med et smil.

Søren Martinussen fra Ringe er en af de cirka 17.200 danskere, der er ramt af sclerose. Han skal søndag den 12. september hjælpe til med Scleroseforeningens landsindsamling, hvor der samles penge ind til forskning i den uhelbredelige sygdom, der angriber nerverne i hjernen og rygmarven.

Annonce

Søren Martinussen har levet et aktivt liv og spillet fodbold og været træner i Ringe Boldklub, men i 2003 fik han konstateret sclerose i sine ben.

- Det begyndte med en trækken i det ene ben. Siden blev det værre, og jeg fik så ondt, at jeg næsten ikke kunne gå, fortæller Søren Martinussen over en kop kaffe og en hjemmebagt formiddagsbolle i sin og hustruen Janes bolig på Linde Allé i det nordlige Ringe.

Gode og dårlige dage

Han er ikke bitter over, at han er blevet ramt af den uhelbredelige sygdom.

Mange får sclerose, mens de er unge, men jeg fik det heldigvis i en relativt sen alder, da jeg var i slutningen af fyrrerne. Så jeg nåede at opleve min ungdom og kunne være aktiv sammen med mine børn til fodbold.

Søren Martinussen

- Mange får sclerose, mens de er unge, men jeg fik det heldigvis i en relativt sen alder, da jeg var i slutningen af fyrrerne. Så jeg nåede at opleve min ungdom og kunne være aktiv sammen med mine børn til fodbold, siger Søren Martinussen.

- Jeg har lært at leve med sygdommen. Der er gode og dårlige dage, siger Søren Martinussen, der går til træning to gange om ugen sammen med andre scleroseramte.

- Jeg kan ikke deltage i så mange ting, som jeg kunne tidligere, siger Søren Martinussen, der har to børn og fire børnebørn.

Søren Martinussen fik konstateret sclerose som 48-årig for 18 år siden. Han er glad for, at han ikke fik det tidligere, så han nåede at få et aktivt liv sammen med sine børn. Foto: Hardy Hounsgaard

Men han kan stadigvæk komme rundt og kan selv køre bil uden hjælp fra andre.

- Det betyder meget for mig, at jeg kan komme rundt. Jeg er ikke helt afskåret fra omverdenen, understreger han.

Annonce

Uundværlig følgesvend

Bag i sin kassevogn har han sin uundværlige følgesvend - en lille elscooter, som han selv kan hejse ned på jorden med en lille lift.

- Elscooteren bruger jeg meget, når jeg skal rundt omkring på mindre ture. Det tager mig et kvarter at køre ned i byen herfra, siger Søren Martinussen.

Trods sclerose-sygdommen i sine ben er Søren Martinussen stadigvæk mobil. Han kan selv køre bil, og bagi kassevognen har han en elscooter, som han bruger til at komme rundt omkring. Foto: Hardy Hounsgaard

Det har givet visse udfordringer at besøge hans 35-årige datter, Louise. Hun bor nu i et hus med sin mand og to børn, men indtil for et par måneder siden boede de i en lejlighed på tredje sal på Nørrebro i København.

- Når vi besøgte Louise, kunne jeg godt klare at gå op ad alle trapperne til tredje sal. Det gik, når bare der var et gelænder at holde sig til, siger Søren Martinussen, der også har en søn på 39, Casper, der bor i Kolding og også har to børn.

- Ham er vi også glade for at besøge, og det betyder meget for os, at vi kan komme rundt.

Annonce

Huset blev solgt

Søren Martinussen har været gift med Jane i 40 år og boet sammen med hende i et hus i Tværgade i Ringe i 44 år. Men for et halvt år siden flyttede de. Huset på Tværgade blev efterhånden for stor en udfordring for Søren Martinussen.

- Der var 10 trapper for at komme op til huset, og der var også kælder og første sal, fortæller Søren Martinussen.

Deres nye bolig på Linde Allé i den nordlige del af Ringe er fra 2014 og er i ét plan uden dørtrin. Det er en lejebolig, og det er et bevidst valg.

- Der er mange praktiske gøremål, som jeg ikke kan klare. Jeg kan ikke stå på en stige og skifte en pære, jeg kan ikke ordne haven, så alt skulle Jane klare, fortæller han.

- Det er en af grundene til, at vi nu er flyttet i en lejebolig. Her skal vi ikke male og vedligeholde huset. Men vi har stadigvæk en lille have og terrasse både foran og bag ved huset, forklarer Jane Martinussen.

- Men det var noget af en omvæltning at flytte fra 180 til 93 kvadratmeter. Der var meget, der skulle smides ud, fortæller hun.

Annonce

Aktiv i boldklubben

Søren Martinussen har i over 30 år været aktiv i Ringe Boldklub, hvor han har lagt mange timers frivilligt arbejde som træner, ungdoms- og seniorformand, medlem af bestyrelsen og utallige andre aktiviteter. Sygdommen har ikke forhindret ham i fortsat at være en aktiv del af fodboldklubben.

- Jeg sidder i stadionudvalget, hvor vi er med til at sørge for mandskab til kiosken. I udvalget er vi fem-seks gutter, der har kendt hinanden i mange år. Det er vigtigt at have et stort netværk, som jeg har takket være mine mange år i boldklubben samt gamle naboer og venner, siger Søren Martinussen.

Søren Martinussen er indsamlingsleder på Midtfyn, når der søndag den 12. september er landsindsamling til fordel for forskning i sclerose. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Et andet liv

Efter at han fik konstateret sclerose fortsatte han med at arbejde i nogle år som gruppeleder på en plastfabrik i Søndersø.

- Men jeg kunne mærke, at jeg blev mere og mere træt og fik ondt i benene. Så jeg stoppede i 2008, og det er jeg glad for, at jeg gjorde, siger Søren Martinussen.

- Som min læge sagde til mig: Sygdommen forsvinder ikke, men du får et andet liv. Det havde han ret i. Jeg har fået et bedre liv, efter at jeg stoppede med at arbejde. Der er mere ro på nu, siger Søren Martinussen.

Der er også blevet mere tid til familiært samvær, efter at Jane for tre år siden gik på efterløn efter at have arbejdet med at samle reoler på møbelfabrikken Montana i Haarby.

- Jane er til stor hjælp for mig, understreger Søren Martinussen.

Annonce

Flere penge til forskning

Ved landsindsamlingen den 12. september vil Søren Martinussen, der er næstformand i den midtfynske lokalafdeling, være aktiv. Ikke som indsamler, for det kan bentøjet ikke holde til, men som indsamlingsleder på kontoret, hvor han blandt andet vil tage imod de penge, som Jane Martinussen samler ind på sin rute.

Han håber på stor opbakning, så der kan komme flere penge til forskning i den uhelbredelige sygdom.

- Det kommer nok ikke til at gavne mig personligt, men for nye og yngre, der bliver ramt af sclerose, kan det gavne. Den medicin, jeg får nu for at dæmpe sygdommen, er bedre end den, jeg fik de første år. Og den kan stadigvæk blive bedre. Man mangler fortsat viden om, hvorfor sclerose opstår, siger Søren Martinussen.

Lokalafdelingen har fået tilsagn fra omkring 15 indsamlere, der vil gå ruter i Ringe-området. Men det er ikke nok for at dække hele det midtfynske område.

- Der er ledige ruter og brug for flere indsamlere, siger Søren Martinussen.

Flere af dem, der samler ind, er enten selv ramt af sclerose eller er pårørende til  scleroseramte. Men man kan godt være indsamler, selv om man ikke selv har sygdommen tæt inde på livet.

Landsindsamling

Det er tredje år i træk, at Scleroseforeningen har landsindsamling. I år foregår den søndag den 12. september.

De seneste 20 år er der sket en fordobling i antallet af mennesker, der har sclerose. I dag har cirka 17.200 danskere sclerose.

Sclerose er en kronisk sygdom, som angriber centralnervesystemet - det vil sige hjernen og rygmarven. Symptomer på sclerose er nedsat muskelkraft, lammelser, føleforstyrrelser, balanceproblemer, synsproblemer, koncentrations- og hukommelsesbesvær.

Hver dag får cirka to danskere konstateret sygdommen. Mere end to ud af tre er kvinder. Sygdommen rammer oftest folk mellem 20 og 40 år, men kan ramme i alle aldre.

Man kan kontakte Søren Martinussen på tlf. 23 43 07 72, hvis man har lyst til at være indsamler i det midtfynske område.

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Foreningslivet i billeder: Boldklub får stort beløb

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Fællesspisning på Skullerodsholm

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Et kig i arkivet: Årslevhallen fylder 50 år

Midtfyns Posten

Landsby får nyt liv: Nyt udendørs fitness-område i Vantinge

Midtfyns Posten

Hør fortællinger fra en pensioneret præst

Midtfyns Posten

Hør Kim Larsens sange på Cafe Fabers

Midtfyns Posten

Unikt kirketårn indvies med høstgudstjeneste samt pølser, øl og vand

Midtfyns Posten

Fulderikker render med Ullas bh'er: - De forsvinder i nattens mulm og mørke

Midtfyns Posten

Høstgudstjeneste i Kværndrup

Midtfyns Posten

James Bond og stærke kvinder i Ringe Bio

Midtfyns Posten

Klumme: Velkommen tilbage til hamsterhjulet

Midtfyns Posten

Foderstofrevyen i fulde omdrejninger

Midtfyns Posten

Mød Anna Netrebko til Operabio i Ringe

Midtfyns Posten

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Midtfyns Posten

Gruppeforløb for børn og unge med bekymringstanker og angst

Midtfyns Posten

Late Night Show med Phillipson

Midtfyns Posten

Gartneribesøg hos Feldborg

Midtfyns Posten

81-årige Karen i spidsen for hele fire hold: I 60 år har hendes elskede gymnastik holdt hende i gang

Midtfyns Posten

Koncert med WondAros, Danmarks første kvindelige barbershopkor

Midtfyns Posten

Flere børn skal i biffen: Børnefilmklub klar til ny sæson i Ringe Bio

Midtfyns Posten

Foredrag om flyvende lægehjælp

Midtfyns Posten

Sangeftermiddag på Tingager Plejehjem

Midtfyns Posten

Sanne Jam og Pastor Olsens Kvartet i Årslev

Annonce