Annonce
Midtfyns Posten

Se Stavnsagers sundhedstal: - Jeg er blevet mindre sund af at være borgmester

Stavnsager synes ikke, han har synderlige fysisk skavanker, men kiropraktoren konstaterede nu alligevel en vis nakkestivhed. Foto: Torsten Cilleborg

Faaborg-Midtfyns borgmester var den første til at lade sig sundhedstjekke, da der lørdag formiddag var mandedag på Torvet i Ringe.

Annonce

Faaborg-Midtfyn: Der er slet ingen tvivl om, at Hans Stavnsager har det fedt i sin relativt nye rolle som borgmester, men han er også bevist om, at rollen har en kostmæssig bagside. Der er blevet kortere mellem sultfornemmelsen og den franske hotdog, end der har været, for selv om borgmesteren nyder et veltillavet, sundt måltid, så bliver de gode intentioner ofte uvenner med hans mødekalender.

- Jeg er blevet mindre sund af at være borgmester. Det bliver lidt for ofte til noget fastfood eller en blød sandwich mellem to møder, og jeg får heller ikke helt gået de ture, jeg gerne vil, erkender den 54-årige kommunikationskonsulent, der satte sig i borgmesterstolten ved årsskiftet.

Det bliver lidt for ofte til noget fastfood eller en blød sandwich mellem to møder, og jeg får heller ikke helt gået de ture, jeg gerne vil.

Borgmester Hans Stavnsager (S), Faaborg-Midtfyn

Fakta

Alder: 54

Højde: 180 cm

Vægt: 100 kg.

Puls: 135/70

Blodsukkertal: 10

Lungefunktion i forhold til alder: 114

I forhold til hans alder er borgmesterens lungekapacitet i indeks 114. Fysioterepeut Lone Jensen, Gislev, tilbød ham alligevel et rigestopkurus, men Stavnsager vil have lov til at nyde sig en pibe tobak i ny og næ. Foto: Torsten Cilleborg
Annonce

Borgmester med diabetes

Han er er ellers ret opmærksom på sin livsstil. Det er han også nødt til at være:

- Jeg fik konstateres diabetes 2 for otte år siden, men har kunnet holde mine blodsukkertal under kontrol med at tænke over, hvad og hvornår jeg spiser og få rørt mig gennem nogle lange traveture, hvor tankerne også falder godt på plads. Jeg kan godt mærke, at jeg er blevet mere udfordret på at finde fokus på et sundt liv, siger han.

Efter han fik sygdommen konstateret lagde han især kostvanerne om, og i løbet af et halvt år tabte han 20 kg, så kampvægten nu ligger omkring det mål, han har sat sig, 100 kg. Eller 101 for nu at være så præcis, som vægten fortalte, at borgmesteren lørdag var den første til at få tjekket sundhedstal på Torvet i Ringe, hvor kommunen sammen med en stribe sundhedsorganisationer og behandlere markerede "mandedagen", som netop har fokus på mænds helbred.

Hans Stavnsager puster sig sjældent op, men her var blæser han dog flot over, hvad en mand i en alder af 54 puster i gennemsnit. Foto: Torsten Cilleborg
Annonce

Gå til lægen, mand

- Mænd bekymrer sig ikke synderligt om deres helbred, de får ikke taget sig sammen til at gå til lægen, før det måske er for sent, formanede Stavnsagers kollega, formand for kommunens Sundheds- og Omsorgsudvalg, Herdis Hanghøi (V).

- Få foretaget sundhedstjek, vær opmærksom på symptomer, tag dem alvorligt og søg læge. Det kan redde liv, og I skal vide, jeres nærmeste ikke vil undvære jer, sagde hun.

Hendes partifælle, tidligere formand for Venstre i Faaborg-Midtfyn, forsikringsmanden Steen Virkelyst, fik noget af et chok, da han for to år siden, lod sig sundhedsteste på mandedagen. Den følgende uge var han indlagt.

- Mit blodsukkertal viste 23,7. Det skal helst ligge mellem 5 og 8, og det kom helt bag på mig. Jeg syntes, jeg spiste nogenlunde sundt og gik til badminton. Jeg blev temmelig forskrækket og begyndte straks at tænke i klumpfødder og blindhed, fortæller han.

Den nu 59-årige forsikringsmægler røg omgående på tre daglige insulinindsprøjtninger, som han for længst har vænnet sig til, og han går i motionscenter fire gange om ugen, for at få den fornødne og rigtige motion. Han har smidt fire kg og fået væsentligt mere muskelmasse.

- Jeg er har lige trukket i en t-shirt størrelse medium. Sådan en havde jeg ikke regnet med at se mig selv i, smiler han.

Det er ikke grund til at gøre sig bekymringer for borgmester Stavnager. Sundhedsattesten viser storform, måske med en lille smule overvægt, men god puls, acceptabelt blodsukkerniveau, og en lungefunktion, som en fredsommelig pibe tobak i ny og næ ikke har taget pusten fra.

Stavnsager har diabetes 2 og tester derfor jævnligt sit blodsukkertal. Her slår det ud med 10, lidt for højt, formentlig fordi det var tæt på morgenmåltidet. Foto: Torsten Cilleborg
Poul Skrubbeltrang og Steen Virkelyst var med til mandedag for diabetesforeningen. Foto: Torsten Cilleborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce