Annonce
Midtfyns Posten

Skøn, skønnere, Søllinge

Per Juel Sørensen ved siden af den medtagede træskulptur. Det er meningen, at en ny stenskulptur skal sættes op længere henne mod den gamle skolebygning i baggrunden. Foto: Christina Frederiksen
Søllinge er blevet markant skønnere efter efterårsstormen i 2013. Det modtager forening nu fin hæder for
Annonce

Søllinge: En efterårsstorm og et væltet egetræ var dét, der skulle til for at gøre Søllinge til et skønnere sted. Det fortæller Per Juel Sørensen fra Foreningen til forskønnelse af Søllinge.

- Det store egetræ ved gadekæret væltede en sen eftermiddag. Det var blevet plantet i forbindelse med genforeningen (af Sønderjylland og Danmark red.) i 1920. Den store genforeningssten, der var blevet sat op i samme forbindelse, væltede også. Derfor besluttede vi, at det var på tide at gøre anlægget mere tidssvarende, siger Per Juel Sørensen.

Det indebar blandt andet oprensning af gadekæret, som kommunen stod for, og en ny stensætning i gadekæret.

- Det ser væsentligt pænere ud i dag end dengang, siger Per Juel Sørensen.

Forskønnelsen af Søllinge har også betydet plantning af æbletræer i Æblehaven og mindre perlegrus og mere græs ved den gamle skolebygning. De mange forskønnende tiltag medførte i oktober rosende omtale fra Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur på Midtfyn, By & Land.

“Rosende omtale gives for den forbilledlige renovering af landsbyens kerne, der nu er gennemført omkring gadekæret, den nyplantede frugthave bag den gamle skole, bystævnet og parkeringspladsen ved kirken og skolen” står der i brevet til Søllinge-forskønnerne.

Men selv om projekterne egentlig skulle være afsluttet nu, er Per Juel Sørensen kommet på et nyt tiltag.

Annonce

Fra træ til sten

Siden 2001 har en Jesus-/viking-skulptur i træ prydet arealet mellem den gamle skolebygning og kirkepladsen, men den er ved at være noget medtaget af årenes vejrlig.

- Træskulpturen har set sine bedste dage. Vi har derfor planer om at købe en stenskulptur fra Egeskov Slotspark. Den skal så stå længere henne mod det egetræ, der hedder Kronprins Frederiks eg, som blev plantet i 2000, siger Per Juel Sørensen og forklarer, hvorfor valget er faldet på den pågældende stenskulptur.

- Stenskulpturen forestiller en stor bog, og vi har fundet ud af, at det i år er 450 år siden, at den første danske salmebog udkom. Og en bog placeret mellem kirken og skolen… Så kan det ikke være mere rigtigt, siger Per Juel Sørensen.

Det var ikke meningen, at Per Juel Sørensen og de andre i foreningen ville kaste sig ud i endnu et projekt, men formanden blev opfordret til at gøre noget ved den forfaldne skulptur.

- Vi ville have noget, der ikke kunne forgå, og det kan en skulptur i granit jo ikke. Derudover synes vi, at symbolikken er så åbenbar, siger Per Juel Sørensen.

Skulpturen kommer til at koste 620.000 kroner inklusive transport. Derfor er Per Juel Sørensen i gang med at søge tilskud fra forskellige fonde. Han håber, at skulpturen kan præsenteres i 2020. Hvis altså finansieringen kommer på plads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Konfirmationer uge 33

Annonce