Annonce
Midtfyns Posten

Støv på de skrå brædder: Midtfynske teaterfolk venter med længsel på at komme i gang

Midtfyns Amatør Scene (MAS) har tidligere opført Hamlet og Romeo og Julie. Men i denne sæson blev Line Knutzons udgave af Shakespeares berømte klassikere i lighed med andre planlagte forestillinger ikke til noget i Ryslinge. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Midtfyns Amatør Scene, MAS, har fået spoleret det meste af denne sæson på grund af coronarestriktionerne. Men de driftige midtfynske amatørskuespillere ser med længsel frem mod, at de igen kan komme til at øve og spille teater.

Ryslinge: Der er ved at komme støv på de skrå brædder hos Midtfyns Amatør Scene (MAS). De midtfynske amatørskuespillere, der holder til i Ryslinge, har ikke været på scenen siden september, hvor det lykkedes at gennemføre de fem planlagte forestillinger af "Den yderste nat", inden coronarestriktionerne igen lagde sin klamme dyne over samfundet.

- Det er trist, at vi ikke kan samles og øve, siger Erik Skøtt, der er sekretær i bestyrelsen og har været med i MAS siden 1977.

Den 75-årige teaterentusiast er stadig aktiv på scenen, og han venter sammen med de 95 andre medlemmer af MAS med længsel på, at det igen bliver tilladt at samles.

- I modsætning til professionelle skuespillere må vi som amatører ikke mødes og øve. Vi må højest være fem personer samlet, og så giver det ingen mening at øve. Selv om flere af os gerne vil i gang, siger Erik Skøtt.

Han accepterer, at amatørskuespillerne er underlagt restriktioner for at holde coronasmitten nede.

- Jeg anerkender, at vi må vente, siger Erik Skøtt.

Erik Skøtt (nederst til venstre) har været aktiv i teaterforeningen Midtfyns Amatør Scene siden 1977, og MAS har spillet et hav af forestillinger gennem årene. Men denne vintersæson har været på vågeblus på grund af coronarestriktionerne. Arkivfoto: Jørgen Hansen
Annonce

Forestillinger aflyst

I denne vintersæson skulle MAS have spillet forestillingerne Oliver, Nisserne på kornloftet, Hamlet og Romeo og Julie. Alle forestillinger er blevet aflyst.

- Vi kommer heller ikke ud med vores demensteater, hvor vi skulle have været rundt på flere plejehjem og have spillet. Vi blev stækket, fortæller Erik Skøtt.

- Musicalen Oliver, der skulle have haft premiere i januar, måtte vi aflyse allerede i efteråret, da vi ikke fandt det forsvarligt at øve. Vi skulle have haft 38 på scenen, heraf mange børn og unge, og de kommer mange forskellige steder fra. De fleste er fra Midtfyn, nogle kommer fra Odense og Svendborg, og børnene kommer fra seks forskellige skoler. Hvis bare én blev smittet, kunne det sprede sig, så derfor valgte vi at aflyse, selv om det gjorde ondt, siger Erik Skøtt.

Annonce

Engang efter påske

Da restriktionerne blev strammet yderligere i december, stod det klart, at heller ikke forårets planlagte forestillinger kunne gennemføres.

- Jeg tror, at vi først kommer til at kunne øve igen efter påske engang i april. Det er ikke realistisk at tro, at vi må samles før, siger Erik Skøtt.


Jeg tror, at vi først kommer til at kunne øve igen efter påske engang i april. Det er ikke realistisk at tro, at vi må samles før.

Erik Skøtt


- Der går flere måneder med at forberede en forestilling, da vi jo øver i vores fritid cirka to gange om ugen. Så jeg tror først, vi er klar til at opføre den første forestilling sidst i oktober, siger Erik Skøtt.

Man kan ikke regne med, at vinterens aflyste forestillinger blot bliver gennemført på et senere tidspunkt.

- Jeg tvivler på, at vi kommer til at spille Oliver. Det kan være, at der kommer andre skuespillere. Tre af de centrale børneskuespillere skal på efterskole efter sommerferien, heriblandt ham, der skulle have spillet hovedrollen som Oliver, og man kan ikke regne med, at de er i stand til at spille med til efteråret, siger Erik Skøtt.

Amatørskuespillerne i Midtfyns Amatør Scene (MAS) har eksisteret siden 1965, men denne vinter er der ved at være støv på de skrå brædder i Ryslinge. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

To forskellige scener

MAS har eksisteret siden 1965, og foreningen spiller to forskellige steder. Dels i Ryslinge Forsamlingshus på Gråbjergvej 16, hvor der er plads til cirka 200 tilskuere, og dels i Midtfyns Amatør Scenes eget hus, MASken på Gråbjergvej 6, hvor der er plads til cirka 50 tilskuere.

- Det giver os mulighed for at spille forskellige typer forestillinger, siger Erik Skøtt.

- Vi får et driftstilskud på cirka 20.000 kr. fra Faaborg-Midtfyn Kommune, og det er med til at støtte foreningens daglige drift, hvor vi har udgifter til for eksempel vedligeholdelse og spilleafgifter. Vi bruger ikke penge på lønninger - hverken til skuespillere, instruktører, musikere eller teknikere. Vi benytter kun frivillig arbejdskraft, understreger Erik Skøtt.

Annonce

Opsparet energi

Han har ikke mærket nogen resignation eller opgivenhed hos folk under den langvarige coronanedlukning.

- Hele staben har lyst til at komme i gang. Meget har stået stille i månedsvis, og der er en opsparet energi efter at komme til at mødes og øve sammen, siger Erik Skøtt.

Han håber også, at folk har appetit efter at komme ud og se teater, når det igen bliver muligt.

- Folk har et opsparet behov for at komme ud og opleve, mener den mangeårige amatørteatermand fra Midtfyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Mød hovedarkitekten live: Få svar på dine spørgsmål om de store planer for Torvet i Ringe

Midtfyns Posten

Butikker bekymret for milliondyr plan for Torvet: Træer skjuler forretninger - og hvem skal feje alle bladene op?

Midtfyns Posten

Syng dig glad i Nazarethkirken

Annonce