Annonce
Midtfyns Posten

Tilskudsordning puster nyt liv i fjernvarmeprojekt

Karsten Godiksen, direktør i Midtfyns Energi, har fornyet troen på, at fjernvarmeprojektet i Ryslinge bliver en realitet. Solvarmeanlægget og de øvrige varmekilder i Ringe kan dog ikke levere den nødvendige varme, så derfor skal der etableres et varmepumpeanlæg. Arkivfoto: Peter Mygind
Muligheden for statsligt tilskud på 20.000 kroner per husstand giver troen på, at der kan komme fjernvarme til Ryslinge.

Ringe/Ryslinge: Trods et ihærdigt arbejde fra lokale ildsjæle og Midtfyns Energi har det knebet med at få skaffet nok tilmeldinger fra husstande til at få fjernvarme til Ryslinge.

Faktisk havde Midtfyns Energi mere eller mindre opgivet projektet på grund af den manglende tilslutning, men nu har det hele fået nyt liv. Det er i form af en tilskudsordning fra staten til at fremme den grønne omstilling, oplyser direktør i Midtfyns Energi Karsten Godiksen.

- Der er nu en mulighed for et tilskud som fjernvarmeværk til at fortrænge gas og olie. Tilskuddet skal gives til projekter, som ikke ville kunne gennemføres uden tilskud, og vi har forsøgt, og det lykkedes jo ikke rigtig, forklarer Karsten Godiksen.

Annonce


Vi har cirka 200 tilmeldte husstande, og det er ret langt fra det, som det kræver for at få fjernvarme til Ryslinge. Vi skal gerne op på 600, før det rigtigt hænger sammen, men det, vi har sagt nu, er, at vi skal have 450 husstande, for at vi går i gang.

Karsten Godiksen, direktør i Midtfyns Energi


20.000 kroner vil man kunne få i tilskud per husstand. Rabatten vil omfatte alle - både de husstande, der allerede har tilmeldt sig, og nye husstande.

- Med tilskuddet bliver det væsentlig billigere. Vi har døjet lidt med, at man mener, at det er for dyrt, hvis man har et eksisterende fyr, der virker. Så vil man hellere vente, til det skal brækkes ned, men vi bliver nødt til at have nogen med, bemærker Karsten Godiksen

200 tilmeldte

Det skal tilskuddet hjælpe på vej til, og der venter et arbejde forude, for kun cirka halvdelen af de nødvendige husstande har meldt sig til.

- Vi har cirka 200 tilmeldte husstande, og det er langt fra det, som det kræver. Vi skal gerne op på 600, før det rigtigt hænger sammen, men nu siger vi 450 husstande, for at vi går i gang, lyder det fra Karsten Godiksen, der hæfter sig ved, at det allerede er besluttet, at olie- og gasfyr skal udfases.

Det er en del af klimaaftalen.

- Det er derfor, at vi gør det, for vi har fået et vink med en vognstang om, at vi skal hjælpe folk med den grønne omstilling, og det er det, som vi gør, når vi går ind i det her projekt, siger Karsten Godiksen.

Annonce

Ny varmepumpe

Fjernvarmen i Ringe, som skal levere varmen til Ryslinge, tog i juni 2019 et stort solvarmeanlæg i brug. Der produceres dog ikke varme nok i Ringe til at kunne forsyne Ryslinge, så derfor skal der etableres et varmepumpeanlæg.

- Vi har snakket med kommunen, som også er venligt stemt, og kommunen har også selv tilmeldt alle sine bygninger i Ryslinge til fjernvarme, og det ligger helt i tråd med de klimamål, den har, påpeger Karsten Godiksen.

Midtfyns Energi producerer størstedelen af varmen i Ringe ved hjælp af biomasse.

Det er Ryslinge Udviklingsselskab, som har været i front af projektet, og her glæder Gunnar Landtved sig over den kærkomne håndsrækning.

- Med tilskuddet bliver det meget billigere, og der kommer også en helt fast pris på, hvad det komme til at koste, siger Gunnar Landtved, der peger på, at der nu bliver en noget mindre engangsbetaling på 6400 kroner per husstand.

I stedet skal betales en ekstra afgift over de kommende 10 år på 125 kroner per måned.

- Så jeg er ikke bange for, at der ikke kommer nok tilmeldinger. Når først gravearbejdet går i gang, så kommer der flere til, siger Gunnar Landtved.

I disse dage bliver der lagt sidste hånd på et projektforslag, der skal godkendes i kommunen, og der er sendt en ansøgning om tilskud til Energistyrelsen.

- Uden et tilskud ville det ikke blive til noget. Så det er et stort skridt i den rigtige retning, og kan vi få de nødvendige tilmeldinger og en endelig godkendelse af projektet her i foråret, kan vi allerede til gå i gang med fjernvarme i Ryslinge til sommer, siger Karsten Godiksen.

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Bankospil med ænder på spil

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Lyset og glæden: Julekoncert med vokalgruppen MandHatten

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Især én slags julepynt var et hit: Børn pyntede op til jul i Netto

Midtfyns Posten

Før og nu: Kværndrup Kro har i mange år været et knudepunkt for de vejfarende

Midtfyns Posten

Legeplads til en halv million taget i brug: Friskole har fået ny legeplads

Midtfyns Posten

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Midtfyns Posten

Litteraturens dag for unge på Ringe Bibliotek

Midtfyns Posten

MusikStationen i julehumør

Midtfyns Posten

Smag nogle af kongerigets bedste oste på Egeskov Slot

Midtfyns Posten

Fandt dem på skraldepladsen: Nu juler 200 nisser i historisk vandmølle

Midtfyns Posten

Ugens film: Unge helte og Ghostbusters i Ringe Bio

Midtfyns Posten

Morten savnede julestemning: Traktor udsmykket med masser af lyskæder

Midtfyns Posten

Igen en stor aften for Årslev Musikforening

Midtfyns Posten

Præstens klumme om julekalendere og de rare gentagelser: Glædelig ventetid

Midtfyns Posten

På sporet af julen i Ferritslev Fritidshus

Midtfyns Posten

22 år med cigaretter, øl, blade, slik og spil: Jens ved, hvad kunderne vil have

Midtfyns Posten

Julekoncert med Det Fynske Kammerkor

Midtfyns Posten

Pral af din by: Vi ved godt, at vi er afhængige af hinanden

Midtfyns Posten

Husker du rambuktyveriet for seks år siden: Gummiged smadrede banken

Midtfyns Posten

Rambuktyveriet husker de stadigvæk: Home i Ringe får nyt hjem

Midtfyns Posten

Den kristne, danske familiejul kommer til Ringe Bibliotek

Midtfyns Posten

Klumme: Julegudstjenesten har en særlig plads i de flestes hjerter

Midtfyns Posten

Fernisering på kunstudstillingen Hånd og Ånd

Annonce