Annonce
Midtfyns Posten

Tips til gode live-plader: Kuller er en kold coronafisk

Leif Schou, Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne, anbefaler de her tre live-plader i en coronatid, hvor det er umuligt at komme til koncert og festival. Foto: Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne
Det er hårde tider for koncerter, festivaler og musiknørder. Leif Schou fra Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne har skrevet en anbefaling af tre liveplader til at dulme koncertabstinenser.

Faaborg-Midtfyn: Coronarestriktionerne får os til at rase ud ude i naturen. Vi vandrer, camperer, sejler eller fisker. Det er ikke nok for os musikfolk. Som koncertgænger får man kuller, det er en iskold koncerttyrker, det her.

Det er så forfærdelig lang tid siden, at man kunne stå under en lun åben aftenhimmel, sammen med alle de andre, mærke suset. Dét dér kriblende forventningsbrus, lige dér hvor bandet kommer ind på scenen, griber instrumenterne, slår et par løse akkorder, lige dér hvor forsangeren tager mikrofonen, løfter blikket og kikker ud over publikum.

Med koncertlivet langt ude i horisonten anbefaler jeg at ty til livepladerne. En liveplade er en sammenhængende oplevelse. Det er et benchmark på en kunstners eller en gruppes formåen. Det er en stemning og et tidsbillede. Det er en tidsmaskine. Det er også muligheden for at mærke dén dér særlige stemning, føle at man er der, mærke suset.

Tre live-perler

"Waiting for Columbus" er med god ret Little Feats store album. Bandet varmer flerstemmigt op bag scenen. ”Everybody, join the band, big bone rascals join the band”, man hører publikum fjernt. Vi følger bandet op på scenen, de er totalt klar, bruset fra publikum bliver massivt. Saftigere koncertstemning findes ikke på plade.

"The Last Waltz". The Band samlede på mange måder 60’erne og 70’ernes amerikanske lyd. Superkompetente leverede de et miks af folk, country og rock. De kom fra rockabilly, blev kendt med Dylan og leverede selv udødelige sange som "The Night they Drove Old Dixie Down" og "The Weight". Albummet er deres afskedskoncert, stjernedrysset med tidens største gæsteoptrædener. Absolut intenst.

"Made in Japan". Tokyo 16. august 1972. 12.000-13.000 unge oplagte publikummer. Deep Purple går på scenen og viser, at de var et af de allerstørste livebands. Ingen overdubs. Kun en opvisning i intensitet og overlegen rockekvilibrisme. Solid hardrock for fuld roulade og håret frit flagrende i fartvinden. Spil den højt, meget højt.

De tre plader er naturligvis alle på biblioteket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce