Annonce
Midtfyns Posten

Tyge vil have samtalehånd og ånd

Tyge Mortensen og en skulptur af Christen Kold. Ligesom skulpturen af Grundtvig har Kold også fået en "samtalehånd". Foto: Frederik Steen Nordhagen
Den 60-årige fødselar og ildsjæl sætter samtalen over uenigheder
Annonce

Rudme: En ildsjæl fylder 60, og det passer Tyge Mortensen fint. For det er især hos de gamle mænd, at man skal kigge efter svar på tilværelsens store spørgsmål. Det gør han selv, og således står både Grundtvig og Chresten Kold ham nær. Ikke kun åndeligt men faktisk også fysisk. I hvert fald tager de to højskolepioneer imod på gårdspladsen foran Tyge Mortensens hjem i Rudme.

- Ja, det er en lidt sjov historie, men vi havde nogle cubanske kunstnere, der overnattede hos os juleaften for nogle år siden. De havde blandt andet arbejdet på Galschiøts H.C. Andersen-skulptur. Så sagde jeg: Kan I ikke lave Grundtvig til mig? Og det kunne de godt, siger han og peger over mod Nikolai Frederik Severin, der sidder lidt stift i en stol, hvor han har selskab af Odins to ravne, Hugin og Munin.

Teologen, præsten og salmedigteren, der har lagt navn til grundtvigianismen, løfter hånden fra sin stol, og det er helt almindeligt, at folk hilser på ham, når de kører forbi ude på vejen.

- Vi kalder hans hånd for en samtalehånd. Da skulpturen blev lavet, snakkede vi meget om, hvordan hans hånd skulle være. Den skulle ikke være en pegefinger, og den skulle heller ikke være en Jesus-hånd, siger Tyge Mortensen og viser med samlede, let bøjede fingre, hvordan sådan en ser ud.

Og således landede Tyge Mortensen og kunstnerne på samtalehånden, hvor Grundtvig peger op i luften med pege- og langefinger.

- Man kan altid sætte sig og få en snak med Grundtvig, siger Tyge Mortensen.

Samtalen er helt essentiel for den tidligere forstander på Ryslinge Højskole. Vi er nødt til at kunne tale sammen på tværs af vores uenigheder, mener han. Han fortæller, at alle derfor kan få lov til at låne hans skulpturer af Grundtvig, Kold og den nyeste i flokken, Holger Danske. Og da journalisten prikker lidt til ham for at teste validiteten af det udsagn og spørger, om det rent faktisk betyder alle - også politiske partier med mere eller mindre stramme kurser - tænker han sig lidt om og siger så:

- Jeg tror ikke, at jeg ville sige nej til noget. Vi skal kunne snakke alle sammen. Ellers bliver det jo ligesom i Sverige.

Tyge Mortensen har boet i Rudme med sin hustru, Karen Hedegaard Mortensen, og deres fem børn i “16-17 år”. Her lægger de lokaler til Galleri Svinestien, hvor der også er fernisering på “Tyges tosserier” på hans fødselsdag 23. oktober.

Fødselsdag og jubilæum

Onsdag 23. oktober fylder Tyge Mortensen 60 år og fejrer samtidig sit 10-års jubilæum som selvstændig. Det gøres med fernisering på udstillingen "Tyges Tosserier" og åbent hus på Galleri Svinestien.

Traditionen tro bydes der på det store kagebord, lettere anretning, sang, musik og åbning af udstilling.

Tyge Mortensen udstiller ting fra sine gemmer, der fortæller historier fra et eventyrligt liv.

Han har haft og har mange titler og mange kasketter. Bl.a. landsbyudvikler, fremtidsforsker, iværksætter, højskoleforstander, innovationskonsulent, rejseleder, landbrugslærer og guldgraver i Amazonas.

Der er fernisering og åbent hus mellem klokken 15-19 onsdag 23. oktober.

Tyge Mortensen fylder 60 år. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce