Annonce
Midtfyns Posten

Ugens bogtip: Mor på den ærlige måde hitter i litteraturen

De tre bøger, som Mai Villadsen Ruby skriver om i ugens bogtip. Privatfoto
Her kommer tre tip til bøger om det at blive og være mor.

Nye mødres filterløse historier skal du ikke lede så længe efter, som du skulle for seks år siden. Her er tre af de bedste bøger fra 2016 til nu om at blive og være mor.

1 "Mor"

Maja Lucas’ bog ”Mor” er noget af det mest rørende og sindsoprivende, jeg har mødt. Måske hænger det sammen med, at jeg som højgravid fik bogen mellem hænderne første gang …

”Mor” (2016) er en modig og smerteligt smuk roman om ikke at kunne være i at være mor.

Der er ingen nåde, ingen (hurtig) løsning, ingen vej tilbage i denne lille, intense roman om at blive mor og om at være mor efter fødslen og et par år frem. Til gengæld er der en overflod af en på én gang stille og larmende poesi og en skøn smerte i forfatterens måde at gå til emnet på.

Fortælleren uden navn er en intellektuel, analytisk kvinde, der er i chok samtidig med, at hendes eksistens er afgørende for det lille barn. "Hans smerte er at kunne undværes. Hendes er at være uundværlig", står der et sted om far og mor.

”Mor” er et studie i menneskets utilpashed og afmagt og i, hvordan en familie i opløsning kan se ud, når den ikke tillader sig selv at gå i fuldstændig opløsning og skilles ad. Romanen er også en velskrevet kommentar til forældreroller.

Bogen er tilgængelig som e- og lydbog på eReolen.

2 "Mit arbejde"

Olga Ravns ”Mit arbejde” er en elegant mastodont ved første blik. Sådan set også efter endt læsning.

”Mit arbejde” blev udgivet i 2020, og hvor Ravn ”plejer” at skrive langt mindre romaner opgjort i sidetal, kaster hun sig ud på de længste løjper hér med en bog på 429 vigtige sider. Bogen er en bramfri fortælling om et moderskab uden sukker på toppen. En søgen efter en moderidentitet, der er til at leve med. Hovedpersonen i romanen, Anna, er forfatter, og skriften kommer da også til at spille en stor rolle i og for hendes liv som mor.

Bogen er tilgængelig som e-bog på eReolen, der er bibliotekernes digitale lyd- og e-bogstilbud.

3 "Et livsværk"

”Et livsværk” er Rachel Cusks egen knugende, filterløse beretning om at være gravid, blive mor og (forsøge at) finde sig selv igen i løbet af barnets første leveår.

”Et livsværk” er en sikker beretning skrevet fra et usikkert sted i løbet af moderskabets første år. Ikke kronologisk fremadskridende, men tematisk opbygget. Emnerne dukker op i takt med, at de presser sig på, og det er vigtigt for Cusk, at hun ikke forholder sig til sit barn som et samfundsekko. ”Et livsværk” er en ultra-close-up på moderkroppen, en svirpende kønspolitisk kommentar og en elegant rejse gennem udvalgte moderskaber i litteraturen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Søndagsåbent på Egeskov Mølle

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Litteraturkreds om sorg

Annonce