Annonce
Midtfyns Posten

Ugens bogtip: Ny underfundig bog om udregning af rumfang

Anden bog i Solvej Balles herlige serie, "Om udregning af rumfang".
Tara Selter har 18. november ramt en rille i tidsregningen i Solvej Balles indtil videre to underfundige og uafrystelige romaner "Om udregning af rumfang".
Annonce

Tara vågner. Det er 18. november, igen, og som den eneste er hun bevidst om gentagelsen. Tara indkøber og videresælger antikvariske bøger sammen med sin mand, Thomas. Eller det gjorde hun i hvert fald, indtil hendes kalender gik i stå. Og udvejen? Den må hun finde alene drevet af sin sans for detaljer.

Hvor "Om udregning af rumfang I" hovedsageligt var ”væren” og forsigtig perception - meget af tiden i parrets hjem i Clairon - er anden bog mere ”gøren”, og der arbejdes aktivt med forestillinger, forventninger og retning. Stilskiftet gør noget rigtig godt for Balles fine bogserieprojekt.

Efter et år fyldt med 18. novemberdage vil Tara mærke, at året er cyklisk, og traditioner skal spindes som et sikkerhedsnet. Hun rejser derfor hjem til sine forældre i Bruxelles og fejrer jul med dertilhørende bûche de Noël. Herefter går turen til Cornwall, hvor hun finder forårsløg og ser forårslam på markerne. Siden tager hun til Montpellier og møder noget sommerligt.

Men det uforløste rumsterer stadig …

Der er noget bydende nødvendigt i, at Tara undervejs skriver på løsblade og i sin notesbog: ”årstidsbogen”. Papiret husker. Nedskrivningen forsikrer hende om, at hun er til, og det føles, som om der er nogen, nogen lytter.

Annonce

Vi skal være opmærksomme

"Om udregning af rumfang I og II" er den krummelurede, tillokkende sidegade, du aldrig før har lagt mærke til. Den labyrintiske udregning, der ikke bare sådan lader sig løse. Den diskrete mystik, der puster dig i nakken. Muligvis er bøgerne om Tara en kommentar til at være forfatter eller at færdes enormt meget i bøgernes verden og at kunne blive så opslugt, at den fortløbende tid forsvinder.

Måske er bøgerne om Tara en påmindelse om, at vi skal være opmærksomme. På hinanden, på verden, på vores forbrug og på balancen. Bemærk, at ”tara” på en vægtskål er udtryk for beholderens vægt! Som romanens ”jeg” fungerer Tara som en vidunderlig kompasholder. Fortællingens søgende ”beholder”. Med en romersk mønt som rettesnor suser hun langt ind i Romerrigets historie, hvor hun finder andre beholdere i tusindvis. Store og små.

Der er planlagt i alt syv bøger om rumfangsudregning. Jeg glæder mig til den næste.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

En god kammerat: 14-årige Cecilie fra Risøhøj Håndbold er nomineret til kammeratskabspris og kan vinde 25.000 kr. til sit hold

Annonce