Annonce
Midtfyns Posten

Ugens film i Ringe Bio: Den sorte jord og Erna i krig

'Den sorte jord' handler om en ung reporter, der i Ukraine i 30'erne ser og dokumenterer det, resten af verden lukker øjnene for. PR-foto fra filmen
Ringe Bio viser polsk film om journalist, der satte sit liv på spil for at fortælle sandheden, og dansk film med Trine Dyrholm i hovedrollen som Erna, der går i krig for at beskytte sin søn.
Annonce

Ringe: Fra torsdag den 19. november og fire dage frem vises i Ringe Bio den polske instruktør Agnieszka Hollands 'Den sorte jord', som er historien om journalisten, der satte sit liv på spil for at fortælle sandheden.

I 1933 er det lykkedes den unge walisiske reporter Gareth Jones (James Norton) at få et interview med Adolf Hitler, og han vender tilbage til England for at advare om en mulig forestående krig. Men ingen tror ham, og han forsøger herefter at få et interview med Stalin for at undersøge, hvordan kommunist-staten er i stand til at gennemføre en så hurtig modernisering af landet.

Rejsen bringer ham ulovligt til Ukraine, og her oplever han med egne øjne, hvordan korn og kartofler sendes fra den frugtbare jord til Moskva, mens et sted mellem syv og ti millioner ukrainere dør af sult - senere kendt som Stalins folkemord. Men også denne sandhed er i samtidens Storbritannien ilde hørt, og Jones blev lagt for had af en samlet medie- og politikerstand.

Instruktøren Agnieszka Holland er 71 år og gammel nok til at huske Sovjetunionens greb om Polen og nulevende nok til at være vidne til Putins kontante greb om medierne samt stigende kontrol med nyhederne - herunder fler drab på journalister verden over.

Trine Dyholm spiller rollen som Erna, der går i krig for at beskytte sin søn Kalle, spillet af Sylvester Byder. PR-foto fra filmen
Annonce

Skæmtsom skrøne

Fra Østeuropa og tiden før 2. verdenskrig til Sønderjylland i 1918: Fra mandag den 23. november til og med onsdag den 2. november vises 'Erna i krig', Henrik Ruben Genz' filmatisering af Erling Jepsens skæmtsomme skrøne om sønderjyske soldater i Første Verdenskrig.

Tyskland har brug for alle sine landsmænd som kanonføde i skyttegravene på fronten. Reserverne udskrives, også i Nordslesvig , det vil sige Sønderjylland, hvor mænd af dansk sprog og sind skal i en forfærdelig krig for et fædreland, der ikke er deres. Det gælder også den enfoldige unge mand, Kalle Jensen. Han vil gerne i krig, men mor Erna vil gøre alt for at undgå at sønnen går i krig.

Med snilde, tårer og vovemod forsøger hun at få ham kasseret, men før hun får set sig om, er hun selv krøbet i den tyske trøje og sammen med Kalle og andre dansksindede på vej til slagmarker og ingenmandsland.

Erna spilles af Trine Dyrholm og i andre roller ser vi blandt andre Ulrich Thomsen og Anders W. Berthelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Hjemmebagt fynsk brunsviger-blues

Midtfyns Posten

Julekoncert i Sdr. Nærå Kirke

Midtfyns Posten

Julevandring rundt i Ringe

Midtfyns Posten

10.000 julelys i Sdr. Nærå

Annonce