Annonce
Midtfyns Posten

Venteliste for at komme med på tegne/malehold: - Når folk falder fra, så sker det ved naturlig afgang

"Tegne/malehold Skullerodsholm" er vokset fra 7 til 20 medlemmer på 16 år - nu udstiller gruppen for første gang sammen i Levins Hus. Foto: Nanna Lørup Buch
På 16 år er "Tegne/malehold Skullerodsholm" vokset fra 7 til 20 medlemmer, og der er venteliste for at komme med. For første gang nogensinde udstiller gruppen sammen 4.-9. juni i Levins Hus.
Annonce

Nr. Lyndelse: - Skål Lise, og tillykke med de 84 år, lyder det rundt om bordet i Aktivitetshuset Skullerodsholm, mens de små glas med 1 enkelt bliver løftet i salut.

Det er tirsdag morgen, klokken er 9, og 16 fra "Tegne/malehold Skullerodsholm" er samlet til morgenmad og fællessang fra højskolesangbogen, inden de slår sig løs indenfor billedkunst de næste tre timer - præcis ligesom de har gjort hver eneste tirsdag de sidste 16 år.

Men i dag er alligevel lidt anderledes, end det plejer. Holdet har nemlig deres allerførste udstilling sammen inden længe, og derfor går snakken i krogene på, hvad de mon skal tage med af deres arbejde.

Normalt er det kun under morgenmaden, der bliver talt og sladret, men i dag fortsætter snakken, hvor der normalt er arbejdsro, så der er tid til fordybelse, fortæller 77-årige Inge Filt, der startede gruppen for 16 år siden.

Til at begynde med var det svært at lade være med at undervise dem, men det har jeg lært nu. Vi er på lige fod, der er ikke en underviser - vi spørger og sparer med hinanden. Nu er jeg alligevel så gammel, at nu nyder jeg at være den, der sidder ved siden af de andre - det er uforpligtende.

Inge Filt

Annonce

Savnede samværet om kunsten

Inge Filt har altid interesseret sig for kunst. Hun er født og opvokset i Esbjerg og Varde. Hun er uddannet lærer med hovedfag i dansk og billedkunst. Kort tid efter hun blev uddannet i 1070, blev hun ansat på Carl Nielsen Skolen i Nr. Lyndelse, hvor hun stadig bor. Hun stoppede som lærer i 1995, og startede derefter som voksenunderviser på Daghøjskolen FOF i Odense, som leder af kunstværkstedet.

- Jeg var med til at starte daghøjskolen i Odense op, og jeg var med til at lukke den, siger hun.

Da daghøjskolen lukkede i 2003, gik Inge Filt på efterløn. Men der var noget, der manglede.

- Jeg brænder for kunst og kultur, så da jeg opdagede, der var mulighed for at fortsætte i Nr. Lyndelse, sagde jeg til mine kursister, at hvis de kunne holde ud at køre helt til Nr. Lyndelse, så kunne vi være her på Skullerodsholm. Det kostede jo ingen penge - vi skulle bare betale et års medlemskab af huset her. Jeg så en mulighed for, at mine kursister og jeg kunne fortsætte med at mødes omkring billedkunst - at vi ikke bare skulle sige farvel, efter daghøjskolen sluttede, siger hun.

Seks fra daghøjskolen valgte at tage med Inge Filt til Nr. Lyndelse, og "Tegne/malehold Skullerodsholm" blev dannet i august 2003.

- Til at begynde med var det svært at lade være med at undervise dem, men det har jeg lært nu. Vi er på lige fod, der er ikke en underviser - vi spørger og sparer med hinanden. Nu er jeg alligevel så gammel, at nu nyder jeg at være den, der sidder ved siden af de andre - det er uforpligtende, siger hun.

Annonce

Ikke plads til flere

I løbet af de sidste 16 år er gruppen vokset fra 7 til 20, hvilket Inge Filt er meget stolt af.

- Det er vidunderligt. Det her er ikke noget, vi går til, det er en livsstil. En livsform, siger hun.

Alle på holdet har enten en tilknytning til stedet, eller til Inge Filt.

- Jeg kender dem rigtig godt efterhånden - Jens har været min kollega, Lise har passet mit barn i børnehaven, og jeg har haft flere af de andres børn i skolen. Vi nyder hinandens selskab, siger hun.

Faktisk går det så godt, at der ikke er plads til flere på holdet.

- Vi kan ikke være flere - vi har 10 borde, og vi er nødt til at have et halvt bord hver. I øjeblikket kan vi ikke tage flere ind, men man kan komme på en venteliste, siger hun, og tilføjer med et smil:

- Når folk falder fra, så sker det ved naturlig afgang - vi bliver hængende, til vi ikke kan mere.

"Tegne/malehold Skullerodsholm" har deres allerførste udstilling 4.-9. juni klokken 11-17 i Levins Hus i Faaborg - der er fernisering 4. juni klokken 14-17, hvor man kan nyde billeder og tegninger i både akryl, akvarel og pastel. Der er fri entré.

77-årige Inge Filt startede "Tegne/malehold Skullerodsholm" i august 2003. Gennemsnitsalderen på holdet er omkring de 75 år, oplyser hun. Foto: Nanna Lørup Buch
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce