Annonce
Midtsyd

2023: 22.000 sorte affaldsbeholdere skal skiftes ud

Det kan være, at det ender med, at vi skal smide vores restaffald i en affaldsspand som den Conny Barsballe her står med. Foto: Stine Hygum
Om tre år skal vi til at sortere vores restaffald på en ny måde. Det betyder, at de 22.000 sorte affaldsbeholdere i Haderslev Kommuneskal skiftes ud.
Annonce

Det kommer til at tage et par måneder eller tre, for det er ikke noget man klarer på en formiddag, når der i 2023 skal ske en udskiftning af de 22.000 sorte affaldsbeholdere i Haderslev Kommune.

- Det, der skal ske, er, at alle borgere fra 2023 skal til at sortere madaffald fra i et særskilt rum, siger Trins Hadrup, der er chef for plan og projekt hos Provas.

Formålet med udskriftningen er, at man med en bedre sortering vil kunne få en langt bedre udbyttelse af restaffaldet.

Det er grunden til, at man i starten af året kunne møde nogle af nogle af Provas medarbejdere ved forskellige supermarkeder i Haderslev Kommune og i gågaden i Haderslev. De var ude for at vise forbrugerne de muligheder for nye affaldsbeholdere, der er i spil, så det netop bliver muligt eksempelvis at aflevere kartoffelskræller og kød til genanvendelse. Provas ville gerne høre, hvilken affandsbeholder, som de gerne ville have stående fremover, da Provas skal komme med en anbefaling til Haderslev Kommune omkring valg af affaldsspand.

- Vi ville høre forbrugerne til, hvad der passer bedst hjemme hos dem, siger Trine Hadrup om rundturen med de forskellige affaldsbeholdere, der kan komme i spil.

Oplevelsen med at møde forburgerne har været god:

- Det har været helt vildt positivt. Der er mange, der gerne vil være med til at gøre mere for miljøet - og nogle komposerede i forvejen for at anvende det direkte i deres have, siger Conny Barsballe, der er driftsleder for de tre genbrugspladser i kommunen.

Nogle af affaldsbeholderne er ganske enkelt delt i to. Andre har en ekstra lille kasse hængt på.

Fælles for alle de mulige løsninger er, at det kan blive hensigtsmæssigt at bruge en anden størrelse affaldspose. Men det bliver der også tænkt på i samme omgang.

- Vi foreslår, at der kommer til at blive leveret affaldsposer ud til forbrugerne sammen med de nye affaldsspande - og vi foreslår, at poserne bliver lavet af genbrugsplast, siger Trine Hadrup.

Det kan også være, at det skal være sådan en, som Trine Hadrup står med. Det er i alt cirka 22.000 affaldsspande i Haderslev Kommune, der skal skiftes ud i løbet af 2023. Foto: Stine Hygum
Annonce

Bedre udnyttelse

Det er ikke bare i Haderslev, at der affaldet i fremtiden skal sorteres på en anden måde. Det er et EU-direktiv, der har sat gang i processen og det kommer også til at betyde, at vi fremover får meget mere ud af vores affald:

- I dag bliver restaffaldet til fjernvarme, siger Trine Hadrup.

Med adskillelsen af madaffald fra restaffald bliver det muligt at lave madresterne om til gas:

- Det er smartere at lave noget om til gas, da det kan gemmes i beholdere. I princippet kan det bruges til transport. Det er rigtig fint i forhold til den grønne omstilling, tilføjer hun.

Annonce

Stor omstilling

Hvis man skulle sidde og tænke, at det er er at være i god tid, når man allerede i 2020 er i fuld gang med at finde ud af, hvordan en affaldsbeholder skal se ud om tre år, så er det fordi, at det er omfattende, når så mange affaldsspande skal skiftes ud. Ikke kun i Haderslev og i de byer i Danmark, som ikke er begyndt at sortere madaffaldet fra i en særlig, men i hele EU. Derudover skal der være styr på, hvad det skal være, inden det skal sendes i udbud.

- Der skal bestilles nye affaldsspande - og vognmændene skal også have en chance for at bestille nye lastbiler, hvor opdelingen passer til de nye affaldsspande. Så det er nu, vi skal til at træffe en beslutning, siger Trine Hadrup.

Det er i alt 22.000 sorte affaldsspande, der skal skiftes ud, fortæller Trine Hadrup og Conny Barsballe. Foto: Stine Hygum
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

I er bare for seje

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce