Annonce
Midtsyd

Bestyrelsen afskediger forstanderen på Gram Højskole

Svend Brodersen og Jens Horstmann arbejdede i sommeren 2020 tæt sammen om at få Gram Højskole op at stå, men nu er det slut. Arkivfoto: André Thorup
Blot få måneder efter åbningen af Gram Højskole er der udskiftning i toppen.

GRAM: Bestyrelsen bag Gram Højskole har afskediget højskolens forstander Jens Horstmann. Det sker kort tid efter åbningen af højskolen. Bestyrelsens nytiltrådte formand, Johannes Gjesing forklarer:

- Bestyrelsen er blevet bragt i en situation, hvor den har været nødt til at handle, og det har betydet, at samarbejdet med Jens (Horstmann, red.) stopper, derfor er han blevet afskediget.

- Hvad er det for en situation, bestyrelsen er blevet bragt i, siden I har været nødt til at afskedige ham?

Annonce

- Der har været uenighed om, i hvilken retning skolen skal. Der er gjort en stor indsats for at få enderne til at mødes, men det har ikke været muligt.

- Hvordan har den uenighed vist sig?

- Der har været uenighed om, hvilket fundament højskolen skal stå på. Det fundament, Gram højskole skal stå på, er de lokale aktører rundt omkring i Gram, som for eksempel Gram Slot og lignende. Det har vi set forskelligt på, og nu er man kommet til et sted, hvor man skilles i al fordragelighed, fordi vi anerkender det store arbejde Jens har lagt i højskolen, forklarer Johannes Gjesing og tilføjer:

- Men højskolen har et solidt lokalforankret fundament, og der er fortsat mange gode kræfter omkring højskolen, og det mener vi, der er et stort potentiale i.

For stor indflydelse

Gjesing ønsker ikke at fortælle, hvilke fratrædelsesaftaler der er indgået med forstanderen, fordi det er en personalesag, men Jens Horstmann selv fortæller til JydskeVestkysten, at hans opsigelse udløber den 31. december i år. Han er i det store hele enig med bestyrelsesformandens skildring af forløbet:

- Bestyrelsen har valgt et højskolesyn, jeg ikke kan bakke op om. Det har ført til uenigheder, der har resulteret i, at jeg har modtaget en opsigelse med et varsel, der betyder, at jeg er her frem til den 31. december, eller indtil der er fundet en afløser. Det skal dog siges, at det hele er så nyt endnu, så vi har ikke fået alle detaljer på plads, og det er også nyt for personalet, forklarer Jens Horstmann.

- Hvad er det, I er uenige om?

- Blandt andet hvor stor indflydelse Gram Slot skal have på højskolens værdigrundlag.

- Men det har vel aldrig været en hemmelighed, at slottet havde indflydelse?

- Nej, nej, og der skal være et samarbejde og en indflydelse. Udfordringen opstår, når højskolen vil noget, som slottet er uenig i, hvad så? Må vi ikke det? Og der er det så, at enhver højskolemand vil sige: Selvfølgelig må vi det, og der er vi løbet ind i nogle uenigheder.

- Kan du komme eksempel på en sådan uenighed?

- Ja, for eksempel hvilken bæredygtighedsprofil skolen skal have. Skal alt, hvad vi serverer være økologisk eller ej? Det er selvfølgelig svært, når man kommer med hver sit ideologiske udgangspunkt, og de uenigheder kan ikke længere rummes.

- Hvor meget har I forsøgt at få bilagt disse uenigheder?

-Der har været forsøgt, men jeg er da også en dårlig forstander, hvis ikke jeg kæmper for de ideologier og værdier, jeg har. Jeg er jo ikke bare en eller anden driftsleder, der retter ind og kører med, og på et tidspunkt må jeg melde ud og sige, hvis I ønsker at køre i den her retning, så bliver det uden mig, og det har man så valgt at gøre, konstaterer Horstmann.

Jeg er jo ikke bare en eller anden driftsleder, der retter ind og kører med, og på et tidspunkt må jeg melde ud og sige, hvis I ønsker at køre i den her retning, så bliver det uden mig.

Jens Horstmann

- Hvordan har du det med afskedigelsen?

- Jeg er skuffet over, at det værdigrundlag, jeg for et år siden var med til at udarbejde, og som jeg og personalet var ansat til at varetage, ikke længere står ved magt, at jeg har involveret nogle mennesker personligt, at alt det jeg har arbejdet for kan fejes bort med et pennestrøg, så jeg skal lige sunde mig.

Annonce

Ude af bestyrelsen

Svend Brodersen, der i sommeren 2020 tog initiativ til Gram Højskole og blev den første formand for højskolens bestyrelse ønsker ikke at kommentere afskedigelsen af Jens Horstmann, som han selv hyrede i sin tid:

- Jeg er ikke længere en del af bestyrelsen på Gram Højskole, derfor har jeg heller ingen kommentarer til afskedigelsen af Jens (Horstmann, red.).

- Hvordan kan det være, at du ikke længere er en del af bestyrelsen?

- Jeg blev nødt til at trække mig fra bestyrelsen i begyndelsen af august. I sommerferien blev jeg spurgt af Jens Horstmann om højskolen kunne leje et hus af Gram Slot, fordi skolen havde et lærerpar, der skulle flytte til byen, men som der endnu ikke var fundet en bolig til. Parret havde et lille barn, og jeg ville gerne hjælpe højskolen, så jeg sagde ja, til at de kunne leje et hus for en kort periode, indtil man fandt noget andet, fortæller Svend Brodersen.

Annonce

Inhabil formand

Kort efter bliver han imidlertid af en person i sit netværk gjort opmærksom på, at det kunne være et brud på habiliteten at leje et hus ud til højskolen samtidig med, at man sad i bestyrelsen.

- Jeg kontaktede derfor Højskoleforeningens juridiske tjeneste og spurgte dem, om jeg, ved at indgå aftalen, havde bragt mig selv i en situation, hvor jeg kunne blive inhabil, når parret flyttede ind i huset, og det bekræftede den juridsike tjeneste, at jeg havde. Jeg var derfor nødt til at trække mig fra højskolens bestyrelse, hvilket jeg meddelte den øvrige bestyrelse i begyndelsen af august, forklarer Svend Brodersen og fortsætter:

- Jeg sagde også, at jeg fortsat ville hjælpe bestyrelsen og bidrage med mit netværk med mere. Bestyrelsen spurgte derfor, om de måtte bruge mig som det, man i højskolekredse kalder en ressourceprofil, og det sagde jeg selvfølgelig ja til.

De kommende dage skal der være møder med det øvrige personale på skolen, så man kommer bedst muligt videre, fordi en ting er alle parter enige om: Kursisterne, som begyndte på højskolen i august, skal mærke mindst muligt til tumulten i toppen.

Annonce
Annonce
Midtsyd

78 klasser i Haderslev Kommune får kål på skemaet

Annonce
Annonce
Midtsyd

Det bliver "glant": Synnejysk Kaffebord i Tirslund Forsamlingshus

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Frivillige kræfter står bag: Vojens er gået i Halloween-mood

Midtsyd

Fem stillede op: Jan og Sune blev valgt

Midtsyd

Gram Lergrav: Få fif og tricks til at finde fossiler i efterårsferien

Midtsyd

Lystunnelen i Toftlund udsat for hærværk: - Det er bare super ærgerligt

Midtsyd

Feriesjov i Toftlund: Efterårsjagten er tilbage

Midtsyd

Blev 60 år: George Olesen er død

Midtsyd

Cirkus Mascot kommer til Hammelev i efterårsferien

Trafik

Højsæson for hjortepåkørsler er startet

Midtsyd

Vojens BI har igen startet bussen: U-17 drenge dyster til Verona Cup

Midtsyd

Præsten fra Gram fylder 50: - Jeg har altid gerne villet være elektriker

Midtsyd

Tæt på europæisk point: SønderjyskE rystede svensk tophold

Midtsyd

Flytning har givet Sparekassen i Toftlund nye kunder

Ugeavisen Haderslev

Spøgelse og åndemaner er flyttet ind på Gram Slot

Midtsyd

Formanden for Forum Vojens fylder 70: Karl brænder for Vojens, skak og søndagsfodbold

Midtsyd

Jubilæumsbridge i Toftlund

Midtsyd

Farvel til "horn og blå blink": Per er ny leder på Agerskov Friplejehjem

Midtsyd

Bogudgivelse: Kis og Karin har renskrevet over 100 personlige historier fra genforeningen

Midtsyd

Tre-årige Ayia er hårdt ramt af kræft - nu har forældrene startet en indsamling til de seje sygeplejersker på OUH

Midtsyd

Arrild Sogneforening inviterer til vælgermøde

Midtsyd

Var det noget med et hus ved flyvestationen?

Midtsyd

Lufthavnen er kommet på vingerne igen: Chef drømmer om charterrejser fra Vojens

Annonce