Annonce
Midtsyd

Bogaktuelle Louise: - Min far var ved at dø af stress og pres fra et komplekst system

Louise Schelde Frederiksen har skrevet bogen "Juraboost 2.0". Med den vil forfatteren, der stammer fra Fole, gøre danskerne bedre rustet til at gebærde sig i det offentlige system, hvis man skulle blive ramt af alvorlig eller kronisk sygdom. Pressefoto
Louise Schelde Frederiksen, der stammer fra Fole, har skrevet bogen "Juraboost 2.0". Med den vil hun gøre danskerne bedre rustet til at gebærde sig i det offentlige system, hvis man skulle blive ramt af alvorlig eller kronisk sygdom.

Fole: Hvad sker der egentlig, hvis man - eller ens nærmeste - pludselig bliver ramt af alvorlig eller kronisk sygdom og måske mister sin arbejdsevne?

Det ved jurist og forfatter Louise Schelde Frederiksen en del om. I 2002 blev hendes far, Jes Frederiksen, ramt af sygdom, som ikke kun gjorde ham uarbejdsdygtig, men også psykisk syg.

- I den forbindelse blev han mødt af et system, der blev ved med at presse ham, og det var til sidst ved at tage livet af ham, fortæller hun.

Annonce

Oplevelsen har inspireret hende til at skrive bøger, senest "Juraboost 2.0”, som udkom for nyligt. Den henvender sig til sygdomsramte eller pårørende og indeholder information om, hvilke regler der gælder, og rettigheder man har i forhold til beskæftigelsesområdet, hvis man bliver ramt af langvarig eller kronisk sygdom.

Kommer fra Fole

Louise Schelde Frederiksen voksede op i Fole med sine forældre og to søskende. De boede på en trelænget gård, som hendes far havde købt i slutningen af 70’erne, hvor han etablerede sig som selvstændig landmand.

- Men på et tidspunkt viste det sig, at han ikke kunne holde til jobbet. Han var allergisk overfor flere af dyrene, og han blev derfor rådet til at omlægge sit landbrug. Derfor begyndte han at dyrke juletræer med henblik på eksport, fortæller 39-årige Louise Schelde Frederiksen, der i dag bor i København.

I 2002 blev Louise Schelde Frederiksens far alvorligt syg. Efter mange års hårdt arbejde havde han fået stress. Det udviklede sig på grund af pres endvidere til invaliderende psykisk sygdom, siger hun.

- Min far blev uarbejdsdygtig og kunne absolut intet foretage sig. Der kom ingen penge i kassen, og det betød, at familien mistede alt – inklusiv mit barndomshjem. For min mor kunne jo ikke tjene det dobbelte, og på et tidspunkt gik hun også ned med flaget, fortæller Louise Schelde Frederiksen.

Annonce

Flere arbejdsprøvninger

Hendes far skulle nu ind i det kommunale afklaringssystem, og det resulterede i flere arbejdsprøvninger fra 2002 og de følgende fem år.


Det, min far oplevede, var at sammenligne med en computer – hvis man bliver ved med at belaste den og fylde den op, så brænder harddisken sammen.

Louise Schelde Frederiksen, forfatter


- Han prøvede blandt andet at arbejde med landbrug, i et køkken og i nogle ”gå dig rask”-projekter, men intet af det fungerede. Siden kunne nogle psykiatere påpege, at det, min far oplevede, var at sammenligne med en computer – hvis man bliver ved med at belaste den og fylde den op, så brænder harddisken sammen. Det var det, der skete her - og lægerne fortalte, at min far ville dø af det, hvis man blev ved med at presse ham på denne måde. Hans system kunne ikke holde til det, og hjertet var til sidst ved at stå af. I 2007 fik han så endelig førtidspension, og i dag er han en god støtte, som jeg sparrer med i mit arbejde som jurist, fordi han på netop har prøvet det hele på sin egen krop, siger Louise Schelde Frederiksen.

Annonce

Borgerforslag til Folketinget

En konsekvens af forløbet var, at Louise Schelde Frederiksen, som er uddannet socialrådgiver, gik i gang med jurastudiet. I dag er hun cand. jur., og det er også blevet til en række bogudgivelser- altså senest ”Juraboost 2.0”, hvor hun vil gøre danskerne bedre rustet til at gebærde sig i det offentlige system.

Derudover har hun og hendes familie for nyligt udarbejdet et borgerforslag til Folketinget.

- Vi mener, at syge skal have en sagsbehandlingsgaranti med nationale tidsfrister for afklaring af arbejdsevne. Dertil tværfaglig kvalitet i sagsbehandlingen. Det skal med andre ord ikke være muligt at fastholde borgere i formålsløse afklaringsforløb år efter år. Vi håber, at vi får 50.000 elektroniske underskrifter, så forslaget kan blive fremsat som beslutningsforslag, behandlet og stemt om i Folketinget, siger Louise Schelde Frederiksen.

Annonce
Annonce
Midtsyd

Ugens klumme: Lykke

Annonce
Annonce
Midtsyd

Julegalla-koncert på Harmonien

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Fadervor lunden i Gram indviet

Midtsyd

Luciaoptog og julemandsvækning: Plan b blev taget i brug i Bevtoft

Midtsyd

Tid til fordybelse: Sønderjysk årbog er på gaden med fisk, sang og krig

Midtsyd

Helga og Nis Peter fejrer 65 års kærlighed

Ugeavisen Haderslev

Juletoget kører igen

Midtsyd

Vojens Bordtennisklub: Genvalg til formand og gode resultater på banen

Midtsyd

Otte butikker i Vojens inviterer til julefrokost

Midtsyd

Populære spisesteder melder om aflysninger til julefrokoster: Der kan komme flere til

Midtsyd

Gram: Julemand blev vækket for fuld musik

Midtsyd

Teenagere hygger om de ældre på plejehjem - fritidsjobberen Emma er én af dem

Midtsyd

Julehjælp i Syd- og Sønderjylland slår alle rekorder

Midtsyd

Julehyggen - og julemanden - er kommet til Vojens

Midtsyd

Skrydstrup Kirke er med i online julekalender

Midtsyd

Anders og Jimmi fra Vojens er i julehumør - samler penge ind til julemærkehjemmet

Midtsyd

Kviktest i Vojens fra tirsdag

Midtsyd

Nye boliger på vej til Toftlund

Ugeavisen Haderslev

Nolde-bog præsenteres i Vojens

Midtsyd

Fodboldparret Tine og Tobias fra Bevtoft - og flere andre - blev hædret med ildsjælepris

Midtsyd

Lis står bag lokal bog om krigens meningsløshed

Midtsyd

Billedtæpper udstilles på Toftlund Bibliotek

Midtsyd

Tina blev coronafyret - og tog hul på drømmeuddannelsen

Annonce