Annonce
Midtsyd

Brandmanden Kim: - Man kan aldrig have for mange røgalarmer i sit hjem

Sonja Schmidt fra Gram er én af de pensionister, som har taget imod tilbuddet om en gratis røgalarm. Brandmand Kim Asmussen rykker gerne ud, både for at montere, men også for at fortælle om forebyggelse og brandsikring. Foto: Mette Henriksen
Gram frivillige Brandværn hjælper ældre borgere med at få monteret en gratis røgalarm.
Annonce

Gram: Da brandmand Kim Asmussens yngste var helt spæd, hang der ikke en uro, men en røgalarm i loftet over puslebordet.

- Man kan aldrig begynde for tidligt med at lære børn om brandsikring. Det samme gælder røgalarmer - dem kan man ikke have for mange af i sit hjem. Man skal ikke lade sig narre af scenerne i en amerikansk film, hvor den voksne bare holder sig for munden og redder sine fire børn ud af det brændende hjem – det holder sjældent i virkeligheden, siger Kim Asmussen, der har været frivillig brandmand i Gram i en årrække.

Hvert år dør omkring 80 mennesker i en brand - størstedelen er over 67 år. Det skyldes at ældre er de mest udsatte ved brand, og samtidig har færrest røgalarmer i hjemmet - det siger statistikken. Enten fordi de er ubevidste om risikoen eller ikke selv magter at sætte alarmen op.

Kim Asmussen er én af de frivillige brandmænd, som gerne rykker ud, for at hjælpe.

- Det er ikke fordi vi oplever at de ældre ikke har en røgalarm, og hvis de ikke har, så er børn og børnebørn gode til at hjælpe med at få dem installeret. Men ofte har de siddet der i mange år, og er malet over fire gange, og det er ikke betryggende, siger Kim Asmussen.

- Vi prøver på at samle opgaverne, men er der en pensionist, som gerne vil have vores hjælp, så tager vi også gerne ud og hjælper den éne borger, siger han.

- Desværre oplever vi, at pensionisterne ikke ved, hvor de skal henvende sig, for at få hjælp. Derfor prøver vi nu på at sprede budskabet. Forleden var jeg afsted, for at sætte en røgalarm op hos min svigermor, som bor i et lejlighedskompleks. Det rygtedes hurtigt, og nu har jeg været inde hos flere ældre, for at sætte en røgalarm op. Så behovet er der, og vi kommer gerne.

En af de ældre, som glædeligt har taget imod Kim Asmussens hjælp, er Sonja Schmidt fra Gram.

- Jeg skal ikke op at stå på en stol i min alder, så derfor er det dejligt, at man kan få hjælp. Vi bor tæt på hinanden her, og uheldet kan hurtigt være ude. Når man er op i årene, så tager ting tid – også at komme op og ud, hvis det skulle brænde.

- Man kan aldrig begynde for tidligt med at lære børn om brandsikring. Det samme gælder røgalarmer - dem kan man ikke have for mange af i sit hjem. Man skal ikke lade sig narre af scenerne i en amerikansk film, hvor den voksne bare holder sig for munden og redder sine fire børn ud af det brændende hjem – det holder sjældent i virkeligheden. Kim Asmussen, frivillig brandmand

Det vigtigste rum

Der skal helst være røgalarmer i alle værelser. Man kan overveje køkken og badeværelse. Fugt og mados kan utilsigtet aktivere alarmerne, så man til sidste irriteres, og slår dem fra. Derimod er det afgørende i soveværelset, så man hurtigt vækkes.

Røg stiger hurtigt til vejrs, for derefter at dale ned. Ligger alarmen for eksempel løst på et skab, spildes værdifulde sekunder, og derfor skal alarmen helst monteres i loftet – gerne med klæbepuder, hvis man vil undgå rawlplugs og skruer.

Røgalarmen mangler i ca. 750.000 hjem

Der opstår brand i ca. 60.000 hjem om året. Hvert år rykker brandvæsenet ud til knap 4.000 brande i private hjem i Danmark. I de sidste 25 år er flere end 2.000 mennesker døde som følge af brand i Danmark. 85 procent af dem, der dør i en brand, har ikke røgalarm. Ca. 750.000 danske hjem mangler en røgalarm. TrygFonden arbejder sammen med blandt andet Beredskabsstyrelsen for, at der opsættes flere røgalarmer i private hjem, og at børn og voksne ved, hvordan man undgår brand og er i stand til at handle, hvis den alligevel opstår.

Kilde: Beredskabsstyrelsen

Røg stiger hurtigt til vejrs, for derefter at dale ned. Ligger alarmen for eksempel løst på et skab, spildes værdifulde sekunder, og derfor skal alarmen helst monteres i loftet. Foto: Mette Henriksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Klumme: Bag facaden

Midtsyd

Ugens klumme: Sommerferie 2020

Annonce