Annonce
Midtsyd

Brandvarmt tema i Gram: Fjernvarmen stiger med 25 procent i 2022

Johannes Schmidt har været formand for Gram Fjernvarme siden 2003. Arkivfoto
Siden 1. januar i år er gaspriserne steget markant. Det har nu fået konsekvenser for Gram Fjernvarme, som hæver priserne.

GRAM: Den har været gal før, og nu er prisen på fjernvarmen i Gram igen et brandvarmt emne i slotsbyen. Den er nemlig steget.

Gram Fjernvarme selv oplyser om stigningen i en sms og forklarer den med, at ”at gas- og elpriserne er steget voldsomt”. Samtidig har Gram Fjernvarme også udarbejdet budget for 2022, der viser, at prisen også vil stige i det kommende år.

- Det er helt vanvittigt at priserne igen stiger. Det har været et fast emne hos os i flere år og noget, som vi er rigtig trætte af, fortæller Bodil Haahr Dockweiler fra Gram, som er på vej væk fra slotsbyen.

Annonce

- Min mand arbejder i Sommersted, så det var fristende at flytte dertil - blandt andet på grund af de høje fjernvarmepriser her i byen. Vi glæder os rigtig meget, for vi flytter ind i et hus med varmepumpe, uddyber Bodil Haahr Dockweiler, der er tilflytter, mens manden Troels stammer fra Gram.

En anden borger, som undrer sig over prisstigningen, er Patrick Echers.

- Jeg kan umuligt være den eneste, der tænker, at det er helt vildt så høje priserne på varme er blevet i Gram henover de seneste år. Og at der må være noget helt galt, skriver han i et Facebook-opslag i en Gram-gruppe, som har fået rigtig mange borgere til tasterne.

- Det er en voldsom stigning. I 2022 kommer vi herhjemme til at betale omkring 5000 kroner mere om året i fjernvarme. Det er mange penge. Jeg er virkelig ikke tilfreds, uddyber Patrick Echers senere, da avisen fanger ham på mobilen.

Han understreger samtidig, at han ikke går efter ”manden, men sagen”.

- Jeg tror ikke, at der er noget ondt i det fra nogen. Men jeg skal helt sikkert med til næste generalforsamling. Er der styr på det? Kommer vi til at stige yderligere? Og er der en handlingsplan for det solcelleanlæg, som skulle spare Gram for at købe gas udefra, og som øjensynligt ikke leverer det, det skal.

På forkant

Damvarmelageret, som Gram Fjernvarme fik installeret i 2015, og som i flere år har voldt problemer på grund af utætheder i isoleringen, er der imidlertid styr på, forsikrer formanden for Gram Fjernvarme, Johannes Schmidt.

- Det har der været siden november sidste år, hvor vi fik nyt låg på. Helt konkrete tal kan vi dog først levere til november, hvor der er gået et år siden reparationen, siger han.

Fakta

De danske fjernvarmeværker står i den situation, at varmepriserne skal hæves betragteligt. For at imødegå for store efterregninger, stiger varmeprisen hos Gram Fjernvarme per 1. oktober. Den variable pris stiger med 62,50 kroner til i alt 800,00 kroner per MWh. Stigningen udgør i alt 5,96 procent.

Gram Fjernvarme har udarbejdet budgettet for 2022, hvor en stigning i varmepriserne er uundgåelig. Det betyder, at den variable takst stiger fra 800 kroner pr. MWh til 1000 kroner per MWh. For et standardhus udgør stigningen 25 procent og 396 kroner per måned. For en standardlejlighed udgør stigningen 27 procent og 328 kroner per måned.

- Og for at få styr på vigtigt fakta, så er det ikke korrekt, at vi "igen" stiger. I januar måned i år satte vi faktisk prisen ned med knap 65 kroner per MWh. Når vi nu har hævet prisen, er det for at være på forkant. Siden 1. januar i år er gaspriserne steget markant med 300 procent, og elpriserne er steget med over 100 procent. Så det er simpelthen for at imødegå for store efterregninger.

Og for at få styr på vigtig fakta, så er det ikke korrekt, at vi "igen" stiger. I januar måned i år satte vi faktisk prisen ned med knap 65 kroner per MWh. Når vi nu har hævet prisen, er det for at være på forkant.

Johannes Schmidt, formand Gram Fjernvarme

At stigningen per 1. oktober og året ud ligger under ti procent, betyder, at Gram Fjernvarme har lov til at sætte taksterne op med kort varsel. Formanden er enig i, at fjernvarmen i Gram er dyrere, end andre steder.

- Det er den, og det har blandt andet noget at gøre med, at Haderslev Kommune ikke har givet os den gratis garantiprovision i forbindelse med udvidelsen af solvarmeanlægget, som vi egentligt havde en skriftlig aftale om. I stedet for betaler vi nu en halv million kroner årligt. I Tønder Kommune eksempelvis ligger det en del lavere, mens andre kommuner har valgt slet ikke at opkræve noget.

Men der er - muligvis - lys forude.

- I det øjeblik gas- og el-priserne er på retur, vil varmepriserne blive sænket tilsvarende i løbet af 2022. Det er klart, slutter formanden.

Annonce
Annonce
Midtsyd

Lopperne springer i Hammelev Hallen

Annonce
Annonce
Midtsyd

Julen starter tidligt hos Vennekredsen

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Kræftramte Ayias forældre har samlet knap 44.000 kroner ind til sygeplejerskerne: - Vi er rørte og taknemmelige

Midtsyd

Spis sammen med andre seniorer på Æ Træfpunkt

Midtsyd

78 klasser i Haderslev Kommune får kål på skemaet

Midtsyd

Har mange (fjer)bolde i luften: 17-årige Simon er ny træner for badmintonungdommen i Vojens

Midtsyd

Det bliver "glant": Synnejysk Kaffebord i Tirslund Forsamlingshus

Midtsyd

SønderjyskE går til stålet og knækker cancer

Midtsyd

Fem stillede op: Jan og Sune blev valgt

Midtsyd

Gram Lergrav: Få fif og tricks til at finde fossiler i efterårsferien

Midtsyd

Frivillige kræfter står bag: Vojens er gået i Halloween-mood

Midtsyd

Lystunnelen i Toftlund udsat for hærværk: - Det er bare super ærgerligt

Midtsyd

Feriesjov i Toftlund: Efterårsjagten er tilbage

Midtsyd

Blev 60 år: George Olesen er død

Midtsyd

Cirkus Mascot kommer til Hammelev i efterårsferien

Midtsyd

Vojens BI har igen startet bussen: U-17 drenge dyster til Verona Cup

Trafik

Højsæson for hjortepåkørsler er startet

Midtsyd

Præsten fra Gram fylder 50: - Jeg har altid gerne villet være elektriker

Midtsyd

Tæt på europæisk point: SønderjyskE rystede svensk tophold

Midtsyd

Flytning har givet Sparekassen i Toftlund nye kunder

Ugeavisen Haderslev

Spøgelse og åndemaner er flyttet ind på Gram Slot

Midtsyd

Bogudgivelse: Kis og Karin har renskrevet over 100 personlige historier fra genforeningen

Midtsyd

Formanden for Forum Vojens fylder 70: Karl brænder for Vojens, skak og søndagsfodbold

Annonce