Annonce
Midtsyd

Christian forlod Årø og skolen som 14-årig - nu fejrer han 40-års jubilæum som selvstændig

Siden 1988 har der også været kalklager for Dankalk i Aggersund i Rangstrup. Foto: Mette Henriksen
Det er 40 år siden, at Christian Nielsen gik fra at være ansat til chef. Fredag den 24. september fejrer Rangstrup Maskinstation jubilæum på Agerskov Kro.

RANGSTRUP: Han var kun 14 år, da han forlod familiens husmandssted på Årø, for at gøre det, som han havde haft lyst til, siden han selv kunne kravle op på en traktor.

- Jeg var så skoletræt, at jeg altid fik ondt i maven om morgenen, inden jeg skulle i skole. Når færgen så var sejlet, ofte uden mig, så gik det over igen. Sjovt nok, mindes Christian Nielsen med et skælmsk blik.

I år er det 40 år siden, at han gik fra at være ansat til chef.

Annonce

- Nej, jeg har aldrig brudt mig om at gå i skole. Det sagde mig ikke noget, og sådan var det fra dag ét. Jeg syntes ikke, de lærte mig noget. Jeg ville hellere ud at bruge mine hænder og tjene i landbruget.

Og ud at tjene, det kom han.

- Jeg kom aldrig hjem igen – kun på besøg. Mine forældre ville dengang gerne, at jeg tog flere år i skolen, men jeg havde besluttet mig, fortæller Christian Nielsen, mens han med et smil viser et sort/hvidt billede af drengen Christian siddende på en traktor - med et kæmpe smil om munden og en smøg i hånden.

- Ja, se verdensmanden her. Jeg havde økuller og havde travlt med at komme ud i verden. Den første nat havde jeg hjemve, og jeg fortrød vist det hele lidt. Men det var hurtigt overstået, griner han.

I en alder af 68 år er Christian Nielsen stadig aktiv i firmaet. Han tager gerne lørdagsturene. Foto: Mette Henriksen
14-årige Christian Nielsen i sit es -  i arbejdstøj og på traktoren. Privatfoto

Verden begyndte i Kelstrup

Verden, det var fastlandet på den modsatte side af Årø. Først på en gård i Kelstrup, og senere på andre landbrug i Bevtoft, Allerup og Rurup.

- Jeg kan kun anbefale andre unge, der har det på samme måde med skolen og det boglige, at komme ud og bruge deres hænder. Vi mangler håndværkere og lastbilchauffører, fordi alle tror, at de skal tage en videregående uddannelse. Men det er noget pjat – vi behøver ikke alle være akademikere, fastslår Christian Nielsen, der selv har har haft en del ordblinde ansat.

Jeg kan kun anbefale andre unge, der har det på samme måde med skolen og det boglige, at komme ud og bruge deres hænder. Vi mangler håndværkere og lastbilchauffører, fordi alle tror, at de skal tage en videregående uddannelse. Men det er noget pjat – vi behøver ikke alle være akademikere.

- Det er lysten, som driver værket, lyder det videre fra den 68-årige, som selv er et godt eksempel på ordsproget. Blandt andet, fordi han købte chefens virksomhed: Men mest, fordi han lige siden han fulgte sit hjerte, og forlod Øsby Skole efter 7. klasse, har elsket at gå på arbejde.

- Jeg overtog Rangstrup Maskinstation den 1. januar 1981 efter min tidligere arbejdsgiver Poul Larsen. Derefter var jeg så lidt hjemme, at min egen datter blev bange for mig, når jeg kom hjem, så derfor byggede vi hus på matriklen. Det har vi aldrig fortrudt. Vi har det bedst herude på landet.

Da Rangstrup Maskinstation sammen med Hønkys Maskinstation vandt licitationen over Andels-Kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland i Toftlund (AKS, red.), blev der kørt frugtsaft fra 1984 og 25 år frem, indtil proteinfabrikken tog over.

- Vi havde et godt samarbejde med Hønkys Maskinstation i mange år, hvorefter jeg overtog hele kørslen. Da vi skulle køre længere med saften, efter at de løbende udvidede, gik jeg på vognmandskursus.

Virksomhedshistorien bag Rangstrup Maskinstation hænger på væggen på Christian Nielsens kontor. Siden billedet blev taget, er nogle bygninger blevet fjernet, mens andre er kommet til. Familien har også selv bygget hus på matriklen. Foto: Mette Henriksen

Det det blev for meget for virksomheden at klare begge dele, blev landbrugsdelen omkring 1992 solgt fra, og man valgte at fortsætte udelukkende med lastbiler. I dag kører Rangstrup-virksomheden i hele Danmark med - blandt andet - gylle til biogas, biomasse, madaffald, slagteriaffald til  biogasanlæg, samt korn og foderstoffer for DLG.

Jubilar med et hjerte for lokalområdet

Født og opvokset på et husmandssted på Årø

Skolegang på Øsby Skole til og med 7. klasse

Overtog Rangstrup Maskinstation den 1. januar 1981 efter sin tidligere arbejdsgiver Poul Larsen, byggede hus og flyttede til Rangstrup i 1982

Grundlægger HC Transport i 2012, hvor svigersøn Henrik ejer 60 og han selv  40 procent af firmaet

Formand i Rangstrup Borgerforening og Nørre-Rangstrup Landbosenior, samt bestyrelsesmedlem i Agerskov Sogns Lokalråd

I dag, som 68-årig, trækker Christian Nielsen stadig i arbejdstøjet.

- Jeg arbejder hver dag - på kontoret, værkstedet og kører afløser, ofte om lørdagen. Min kone Alice, som aldrig har været en del af firmaet, arbejder også. Vi ville gerne have andet, end firmaet at snakke om derhjemme, forklarer jubilaren, som dog stadig kan snakke arbejde, når familien samles. Svigersønnen, Henrik, er nemlig også del af familieforetagendet.

- Vi stiftede HC Transport i 2012. Henrik ejer 60 og jeg 40 procent af firmaet. Rangstrup Maskinstation er jeg eneejer af, men generationsskiftet er i gang, siger han.

Fredag den 24. september, med ni måneders corona-forsinkelse, markeres 40-års jubilæet med forretningsforbindelser, kunder, naboer, ansatte og familie på Agerskov Kro.

Annonce
Annonce
Midtsyd

Seniorrådet inviterer til fest med Kisser og Søren

Annonce
Annonce
Midtsyd

Efter Lions-sponsorat: Frivillige træder i pedalerne for Vojens ældre

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Skiftede kurs efter corona: Hønemor Mathilde nyder livet på landet - og alle sine skønne damer

Ugeavisen Haderslev

Lions Vojens donerer christianiacykel til Bregnbjerglunden

Midtsyd

Puljepenge til friplejehjemmet i Agerskov skal bruges på leg

Midtsyd

Knap 70 på venteliste: Stor interesse for nye seniorboliger i Agerskov

Midtsyd

Musik- og Teaterforening i Toftlund starter sæsonen med børneforestilling

Midtsyd

Sammen i Gram' støtter - også - julebelysningen

Midtsyd

Medalje til skøjteløber efter corona-pause

Midtsyd

Christian forlod Årø og skolen som 14-årig - nu fejrer han 40-års jubilæum som selvstændig

Midtsyd

Først Henning, så Morten og nu Casper: Medaljeregn i VVS-familie fra Vojens

Midtsyd

Mari-Louise udstiller brudekjoler i Vojens - og drømmer om en fysisk butik

Ugeavisen Haderslev

Museum efterlyser historier om Kongeskibet

Midtsyd

Marianne er frivillig på Bregnbjergskolen: - Det er en kæmpe oplevelse

Ugeavisen Haderslev

Vojens Kultur- og Musikhus swinger igen

Midtsyd

Våbenhusets rejsegilde blev markeret med taler og pølsevogn

Midtsyd

Nyt projekt: Hjælp Toftlund arkiv med billeder af dit hus

Midtsyd

Nye svævebaner og dansetimer: Toftlund Udviklingsråd er klar med massevis af oplevelser

Midtsyd

Det´ for børn: Lørdagslitteratur-slik på Haderslev Bibliotekerne

Midtsyd

Forsamlingshus har fået nyt navn og vil udvikle: - Hammelev mangler en café - vi har rammerne

Midtsyd

Midtlandskoret har taget hul på ny sæson

Midtsyd

Klumme: De unge ældre løber faktisk - og de unge er aldrig syge

Midtsyd

Uge 39 er kattens uge: Gratis neutralisering af herreløse katte i Hammelev

Annonce