Annonce
Midtsyd

Corona, kør bagom!

Johannes Engholm Gjesing, sognepræst i Gram og Fole Kirker, er ugens klummeskribent. Arkvifoto Thomas Holl
Annonce

Da naturen blomstrede op, lukkede samfundet ned. Corona ramte som en hammer. Ældre og udsatte blev isoleret, skolebørn sendt hjem. Studenter og efterskolebørn går glip af en festlig afslutning. Erhvervslivet bløder, og folk bliver langhårede.

Det var nok klogt at lukke ned, så man kunne få overblik. Men vil pandemier bliver almindelige i fremtiden, skal det overvejes, om vi næste gang skal handle på samme måde.

Nogle steder skal man nok. I en storby bor man som burhøns i en legoklods. I et enkelt højhus bor der ligeså mange som i Gram eller Toftlund. Skal man ud af døren, må man gå på fælles trappe og trække vejret i den samme luft som andre. På gaden møder du straks mennesker. Skal du til frisøren eller i supermarkedet, bor de andre kunder også i befolkningstætte områder. Og skulle du nyse, vil dine bakterier ikke blot ramme dem i butikken, men også dem, de passerer på vej hjem og deres naboer.

Det er jo anderledes i provinsen. Går man en tur, kan der nemt gå fem minutter, inden man møder et andet menneske. Man hilser høfligt med et nik og kunne aldrig finde på at kramme. Bliver man spurgt: ”Nå, mødt’ du så noen?”, så kan man fortælle, at man mødte Polle, der var på vej over til Kedde. Frisøren kender dig og ved, hvem du er gift med, og hvor dine aner ligger begravet. Med sommerhår går man atter hjem og ind af den dør, man deler med sine nærmeste.

I provinsen er der i vores sindige levevis således indbygget et hygiejneskjold, der hæmmer virus. Skulle sygdom ramme, kan det nemt opspores, hvor man har været. Og skulle virus sprede sig for hurtigt, kan man nemt isolere byen ved at trække et stykke miljørigtig minestrimmel hen over indfaldsvejene, hvor der står: ”Corona, kør bagom!”. Det koster ganske få øre pr. meter. Gram, Toftlund og Agerskov ville man kunne lukke ned for 7,50 kr.

Der er flere aspekter. Men er virus en del af vores fremtid, er der grund til at lave et beredskab, der ud over at tage hensyn til udsatte grupper også tager hensyn til, at livet i byen og provinsen ikke er det samme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Ny højskole på vej til Gram

Midtsyd

Refleksløbet kommer til Gram

Midtsyd

Klumme: Grøn omstilling

Midtsyd

Historien om Tiset udkommer i bogform

Midtsyd

Bevtoft Hallen udsætter jubilæumsfest

Midtsyd

Klumme: Spot ikke barnet

Midtsyd

Cirkus Trapez indtager feriebyen i Arrild

Midtsyd

Samlede 50.000 kroner ind til Røde Kors

Midtsyd

Toftlund Dyreklinik byder indenfor

Annonce