Annonce
Midtsyd

Immunsvækkede Janet fra Vojens holder hovedet koldt

Janet Juulsgaard besluttede sidste år at klippe sig skaldet, da hun var træt af de hårløse plamager i hårbunden. Et look, som hun lige skulle forene sig med, men som hun har det godt med i dag. Foto: Mette Henriksen
Janet Juulsgaard fra Vojens lider af tarmsygdommen Morbus Crohn, hvilket gør hende til én af de mange immunsvækkede borgere, som vi skal passe på i forhold til at hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus.
Annonce

Vojens: Det er smilet, energien og livsglæden, der er iøjnefaldende. Først herefter lægger man mærke til, at ekspedienten i bagerafdelingen i Kvickly i Vojens ingen hår har.

Janet Juulsgaard lider af tarmsygdommen Morbus Crohn. Hendes immunforsvar er lig nul, og flere bakterieangreb har ødelagt hendes hårsække.

Den 40-årige har mange kasketter på: Mor til to drengene Noah og Nick på 6 og 8 år, kæreste, datter, veninde, søster, kollega - og kronisk syg. Sidstnævnte gør hende til én af de mange immunsvækkede, som vi skal passe på i forhold til at hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus (COVID-19, red.).

Selvom antallet af smittede også herhjemme er begyndt at stige støt fra dag til dag, er hun ikke på nippet til at gå i frivillig hjemmekarantæne. Langtfra, faktisk.

- Jeg ville kede mig ihjel uden mit arbejde her i bagerafdelingen i Kvickly. Jeg har aldrig haft så gode kollegaer og har en fantastisk chef. Mit arbejde betyder alt, så hjemmekarantæne må helst ikke ske. Og jeg er ikke i panik eller bekymret. Ikke her og nu, siger Janet, der som immunsvækket er vant til at passe på sig selv.

- Jeg tager mine forholdsregler, som jeg altid har gjort, men har nok lige skruet endnu mere op for fornuften. Jeg har jo intet at stå imod med, så hvis coronaen skulle ramme mig, ville jeg blive ti gange så syg, som de fleste andre. God håndhygiejne og håndsprit i tasken, så føler jeg mig godt klædt på, siger Janet Juulsgaard, som skal en tur på Odense Universitetshospital hver sjette uge, for at få intravenøs medicin.

- Jeg tager mine forholdsregler, som jeg altid har gjort, men har nok lige skruet endnu mere op for fornuften. Jeg har jo intet at stå imod med, så hvis coronaen skulle ramme mig, ville jeg blive ti gange så syg, som de fleste andre. Janet Juulsgaard
Annonce

Undgår offentlig trafik

- Jeg plejer at tage toget, men næste gang, jeg skal afsted, kører min kæreste mig. Kollektiv trafik vil jeg helst ikke udsætte mig selv for lige nu. Jeg er glad for at bo her i lille, trygge Vojens og Sønderjylland, hvor vi ikke er så mange mennesker, og der er godt med plads. Jeg ville være langt mere utryg, hvis jeg boede i en større by som Århus, siger Janet, som har taget en generel snak om håndhygiejne med sine drenge.

- Heldigvis lærer drengene også rigtig meget om det i skolen og børnehaven. Vi har ikke i detaljer talt om, hvad virussen kan betyde i forhold til en immunsvækket som mig. Især den ældste er i forvejen rigtig bekymret for sin mor, så der er ingen grund til at gøre tingene værre, end det er, siger Janet Juulsgaard, der til trods for sygdommen, der er både smertefuld og som gør hende så træt, at hun kun kan klare at arbejde tre timer om dagen, strutter af livsglæde og optimisme.

- Det ligger bare til mig at være positiv og tage tingene, som de kommer. Og selvom der er dage, hvor jeg tænker, ”hvorfor skulle den her forbandede sygdom lige ramme mig”, så føler jeg mig heldig i livet. Jeg har en fantastisk familie og kæreste, de dejligste unger og et arbejde, som jeg glæder mig til at stå op til hver dag, fastslår Janet, som har en uundværlig livline i sin egen mor.

- Når det brænder på rent følelsesmæssigt, ringer jeg til min mor. Så får jeg læsset af, kommer af med mine frustrationer og får en god snak. Det bliver man aldrig for gammel til.

Janet Juulsgaard elsker arbejdet i bagerafdelingen i Kvickly i Vojens. Selvom hun som kronisk syg har gode og dårlige dage, er der altid overskud til et kæmpe smil til kunder og kollegaer. Foto: Mette Henriksen
God håndhygiejne er en livsvigtig del af Janets liv. Både på arbejde og privat. Foto: Mette Henriksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Ugens klumme: Sommerferie 2020

Annonce