Annonce
Midtsyd

Covid-19: Gram Apotek tilbyder nu også lyntest

Farmaceut Mette Kofoed (billedet) og hendes kolleger på Gram Apotek tilbyder nu også Covid-19 antigentester. Foto: Thomas Holl
Man må ikke have symptomer på Covid-19, hvis man skal have foretaget en Covid-19 antigentest – eller lyntest, som den også kaldes.
Annonce

Gram: Som noget nyt tilbyder Gram Apotek en Covid-19 antigentest.

Testen kaldes også ”lyntest”, fordi resultatet foreligger efter godt 15 minutter, fortæller Mette Kofoed, der er farmaceut på apoteket, hvor hun også er ansvarlig for de corona- og vaccine-relaterede ydelser.

- Man må ikke have symptomer på Covid-19, hvis man skal have taget en lyntest. Men der kan være flere gode grunde til at få taget testen, siger hun.

- Måske skal man besøge en eller flere personer, der er i risikogruppen for alvorlige forløb med Covid-19. Måske har man selv et generelt ønske om at blive testet, selv om man ingen symptomer har, eller måske ønsker ens arbejdsplads, at man jævnligt bliver testet. Er lyntesten positiv, er man smittet med Covid-19.

Baggrunden for apotekets tiltag er, at man som bosat i Gram ellers skal køre minimum 30 kilometer for at få taget enten en lyntest eller PCR-test. Lyntest-tilbuddet gælder både borgere og virksomheder, og apoteket er faktisk et af de første i Danmark, der tilbyder denne test.

Annonce

Næsepodning

Testen bliver lavet ved en næsepodning.

- Der bliver taget en prøve fra den bagerste del af næsehulen. Det lyder måske lidt voldsomt, men der er plads i næseboret - det kildrer bare lidt. Har man skader på næsen eller store næsepolypper, eller er der høj risiko for blødning, bør man dog i stedet få lavet en PCR-test, som er mere følsom, og hvor resultatet foreligger efter nogle dage. Vi kan dog ikke foretage en PCR-test her på apoteket, siger Mette Kofoed.

Gram Apotek tilbyder også fortsat at foretage en Covid-19 antistoftest. Den har til formål at klarlægge, om man tidligere har været smittet med Covid-19. Det er således ikke en test for at se, om man har virus i kroppen her og nu. Også her får man svar efter godt et kvarter.

Lyntesten koster 300 kroner og kræver, at man bestiller tid på forhånd. Antistoftesten koster 269 kroner og kræver ikke tidsbestilling.

I øvrigt tilføjer Mette Kofoed, at Gram Apotek om kort tid atter kan tilbyde gratis vaccination mod lungebetændelse til alle, der er fyldt 65 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce