Annonce
Midtsyd

De vanetro

Sognepræst Johannes Gjesing er ugens klummeskribent. Foto: Thomas Holl
Annonce

Ring-riiiing. Typisk! Telefonen ringer midt i den hellige frikadellestegetime. Jeg kunne lade være med at tage den – men det kunne jo være noget vigtigt.

Det var det nu ikke. Det burde jeg have regnet ud. For timen op mod aftensmaden er tiden, hvor telefonsælgere jager deres bytte med tilbud om billigt internet og aviser.

Denne gang var det det vejhjælpsfirma, vi er kunder hos, der forstyrrede.

”Godaften! Jeg ringer, fordi vi er ved at gennemføre en tilfredshedsundersøgelse”, sagde stemmen i den anden ende. ”Hvor tilfreds er du på en skala fra 1 til 10 med vores service, hvor 1 er ikke tilfreds og 10 er meget tilfreds”.

Jeg svarede, at jeg vel var sådan 9-10 stykker tilfreds.

”Javel”, sagde stemmen. ”Men jeg kan se, at du de sidste fem år ikke har brugt os. Tror du ikke på vores produkter? Eller er du bare medlem af vane”? Jeg svarede, at jeg jo ikke havde haft brug for dem. ”Vi samler på loyale kunder”, lød det bebrejdende. ”Er det ikke bedre, du melder dig ud”!

Nu er det selvfølgelig en opdigtet situation. Det ville jo aldrig ske i virkeligheden. Eller ville det?

Tja? Hvert år problematiseres det, at danskerne mest går i kirke til jul. Julen er da også den mest besøgte højtid, hvor kirkerne er fyldt til sidste plads. Herligt! Alligevel begynder religionsforskere og mennesker uden tilhørsforhold til kirken at kloge sig. Danskerne er bare ”vane-kristne”, der ikke mener noget med det, når de kun går i kirke til jul, lyder det. Derfor burde de melde sig ud!

Hvor tåbeligt! At folkekirkemedlemmer måske ikke går så meget i kirke, betyder jo ikke, at de ikke er glade for kirken – ligesom man jo også kan være glad for sit vejhjælpsabonnement, selvom man ikke har haft brug for det.

Jeg har aldrig forstået, hvad der skulle være galt med ”vane-kristendom” – det er da en god vane at have. Og til jul mødes man i kirken for lige at se, om den står, hvor den plejer, og at evangeliet forkyndes, som det skal.

Hvordan det skulle være et problem, fatter jeg ikke.

Gode julegudstjenester til alle!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Ugens klumme: Sommerferie 2020

Annonce