Annonce
Midtsyd

Demokratiets juleaften

Johannes E. Gjesing, sognepræst ved Gram og Fole kirker. Arkivfoto: Ella Warming

Det er noget i luften. Politikerne har pyntet lygtepælene. På gaden missionerer de med argumenter og bom i lommen. Og grisen må se sit flæsk branket og overhældt med persillesovs. Herligt! Et folketingsvalg er simpelthen demokratiets juleaften.

I år er der det særlige, at vi i søndags havde en slags lille juleaftensvalgdag, da der var valg til EU-parlamentet. Der er dog en væsentlig forskel på de to valg. Til et folketingsvalg kan det måske være svært at finde ud af, hvad de forskellige partier mener om folkeskole, forsvar og skattepolitik. Men med EU-valget ved man end ikke, hvad det er for et parlament, hvad de laver, hvad de mener, og hvorfor de gør det!

Men nogen skal tilsyneladende gøre det, som ingen ved hvorfor. Derfor troppede jeg op og stemte – om ikke andet for at øve mig på at slå et flot kryds, så jeg er klar til det rigtige valg Grundlovsdag.

Jeg elsker valg. Valgplakaterne minder mig om, at vi lever i et demokrati, hvor alle må ytre sig frit og argumentere for det, de tror på. Man kan naturligvis hævde, at valgtid må være en hård tid for dem, der er anarkister eller ikke bryder sig om demokratiet. Og det må naturligvis være en frivillig sag, om man ønsker at være med i festlighederne.

For mig er det nu en givet ting at skulle stemme! For jeg glæder mig over at leve i et demokrati, der er rodfæstet i Grundloven – ligesom Folkekirken også er det.

Til EU-valget stemmer omkring 60 procent, til folketingsvalget kommer stemmeprocenten forhåbentlig over de 80 procent – eller sådan cirka det samme som medlemsprocenten i Folkekirken.

Fra tid til anden ønsker modstandere af Folkekirken, at kirke og stat skal adskilles – blandt andet med henvisning til medlemsprocenten og for at skåne dem, der ikke har en folkekirkelig observans.

Mon disse kloge hoveder med en lignende argumentation også vil kræve, at demokrati og stat skal adskilles for at skåne dem, der ikke har en demokratisk observans? Så kan det blive som i Sovjet. Der var ingen tilfredse. Men det er jo også en form for ligestilling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce