Annonce
Midtsyd

Der skal være plads til fars fortællinger

Lars Kristensen, forstander på Agerskov Ungdomsskole. Arkivfoto: Thomas Holl
Annonce

JUHU!!!

Sommer og en nært forstående sommerferie. Hvor er det fedt, og hvor glæder vi os til endnu en dansk sommer. Jeg gør, gør I også? Men hvad er det, der gør, at vi bliver glade og lykkelige af sommeren og den danske sommer? Er det vejret? Nej eller jo, sidste år var det jo godt vejr, meeeen indimellem flygter vi jo til varmere himmelstrøg for at få sol.

Da jeg var lille dreng, helt sød og ganske uskyldig, var det altid godt vejr om sommeren, og der var altid sne om vinteren. Det ved jeg, for jeg var aldrig uden for Danmark på ferie. Jeg ved, det er et gammelt og forbrugt ordsprog, det med solen og sneen, mine egne børn kender historien ud og ind. Og mange andre farfortællinger. Heldigvis er de også ved at erfare, at der nok ligger noget dybere i sommer-/vintersætningen og for den sags skyld i mange af mine andre ”fantastiske” fortællinger, fra dengang far var ung.

Lad os begynde med den danske sommer. Glæden ved sommeren og den kommende sommerferie er nem at forstå. At løbe rundt i shorts og spise is hele dagen er en dejlig beskæftigelse. Sommerferien, hvor familie venner og andre har fri, med mulighed for at være sammen er en tid med leg, fest og glæde. Det skal være en allemandsret at være sammen med 100 procent ”væredygtighed” og ”tiltideværelse”. Husk, at børnene er ligeglade med, om man er sammen i Italien eller i et lille sommerhus på Vestkysten, de vil bare være sammen med masser af tid.

De lange lyse aftener er unikke, den vekslende fauna og det aktive dyreliv, der ligeledes hører årstiden til, er noget, der går mere dybt, end man umiddelbart er klar over. Det holder man meget mere af, når man har prøvet at bo i et land nogle år uden de fire årstider.

De gamle anekdoter fra en gammel far er en hel anden sag. De er gode at fortælle sent på aftenen, når man sidder på terrassen og er ”beruset” af sommeren, selskabet og de kolde drinks.

Historierne, far fortæller, vidner selvfølgelig om egne oplevelser, noget, jeg har mærket og følt - men er de sande? Selvfølgelig er de sande, helt oprigtige og mærket på egen krop. Måske med en smule kant, med en smule overdrivelse og for at fange ”ungernes” opmærksomhed smurt med ekstra farve, lidt større end virkeligheden, meget kønnere, end de kan forestille sig, og altid med et ”sådan var det, dengang far var ung”.

Men mon ikke det er den måde, vi har fortalt historien fra generation til generation, siden vi mødtes rundt om bålet/bordet. En samtaleform og en meget vigtig overlevering, som ikke må glemmes, fordi det er her, vi er nærværende, det er her, vi overleverer kulturen, det åndelige og livsforståelsen. Husk derfor, at der altid skal være plads til fars historier, farvitser og far (skrevet dagen efter Fars dag). Hvor svært kan det være?

Juhu, jeg glæder mig til sommeren, til terrassen, til ”væredygtighed” og ”tiltideværelse”.

Rigtig god sommer til jer alle!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Ny højskole på vej til Gram

Midtsyd

Refleksløbet kommer til Gram

Midtsyd

Klumme: Grøn omstilling

Midtsyd

Historien om Tiset udkommer i bogform

Midtsyd

Bevtoft Hallen udsætter jubilæumsfest

Midtsyd

Klumme: Spot ikke barnet

Midtsyd

Cirkus Trapez indtager feriebyen i Arrild

Midtsyd

Samlede 50.000 kroner ind til Røde Kors

Midtsyd

Toftlund Dyreklinik byder indenfor

Annonce