Annonce
Midtsyd

Det går godt i Fole: Mini-univers og 9. årgang på vej

Det går godt på Fole Friskole og Naturbørnehave, og skoleleder Lene Siig Dusenius (tv.) ser sammen med  børnehavens afdelingsleder, Berit Lassen, frem til at få mere plads og endnu bedre rammer. Foto: Mette Henriksen
En øget tilgang af børn på Fole Friskole og Naturbørnehave betyder, at der investeres i flere byggeprojekter hen over sommeren. Desuden er en 9. klasse på tegnebrættet for skoleåret 2021/22.

FOLE: Det var en trist dag for Fole, da Haderslev Kommune lukkede byens skole i 1996. Fole Friskole åbnede døren året efter, og sidenhen har der igen været mange gode grunde til at hejse flaget på matriklen, hvor der har været skole siden 1955.

Lige om lidt skal flaget igen på bordet. Både friskolen og naturbørnehaven har vokseværk og har derfor hver især planer om udvidelse og fornyelse. Mens naturbørnehaven vil inddrage førstesalen for at kunne udvide normeringen fra 33 til 40 børn, så er friskolen klar til at opgradere faciliteterne for overbygningen.

- Naturbørnehavens underetage skal renoveres, og førstesalen inddrages. Samtidig ønsker vi nye og bedre faciliteter for 7.-8. klasse, og vi vil derfor gerne opføre en ny skolebygning, også med en førstesal i stedet for bygningen nærmest sognehuset, som i dag udgør garage og depotrum, fortæller skoleleder Lene Siig Dusenius.

Fødekæden er intakt i Fole, og naturbørnehaven har da også allerede leveret en del af kommende årgangs førskole-elever til friskolen. Privatfoto

- Som friskole er vi også en forretning og en sund én af slagsen, så forældrene kommer ikke til at mærke noget til det i forhold til egenbetalingen. Og det er vi stolte over, tilføjer Lene Siig Dusenius.

Annonce

Skræddersyet nybyggeri

Det bliver godt og vel 200 nærmest skræddersyede kvadratmeter, som de ældste elever får, for det er lærerne selv, som har lavet tegningerne til det nye mini-univers.


Som friskole er vi også en forretning, og en sund én af slagsen, så forældrene kommer ikke til at mærke noget til det i forhold til egenbetalingen. Og det er vi stolte over.

Lene Siig Dusenius, skoleleder


- Det er jo lærerne, der er mest sammen med de store elever, så de ved derfor bedst, hvad der er brug for. Planen er at skabe et slags mini-univers for den ældste årgang. De har en alder, hvor de er ved at løsrive sig, og det kan være svært, når alle årgange er samlet samme sted. Så de får deres eget sted med to grupperum og te-køkken, tilføjer Lene Siig Dusenius, der har endnu flere tiltag på tegnebrættet:

- Vi har planer om at udvide med en 9. klasse i skoleåret 2021/22, så eleverne kan afslutte her. Det er der et stigende ønske om fra både elever og forældre.

Annonce

Børnehaven indtager skolen

I slutningen af 2013 begyndte Fole Friskole at drive skole med fokus på niveautilpasset undervisning, og det har gjort den til et populært alternativ, vurderer skolelederen.

- Vi havde 49 elever, da jeg startede for seks år siden. Der gik blot tre år, så var skuden vendt til over 80 elever. Alt, hvad vi gør, er med henblik på den enkelte elev og ikke så meget, hvilken årgang man aldersmæssigt hører til. Det styrker barnets trivsel og motivation at befinde sig det helt rigtige sted rent fagligt, og det finder vi frem til ved at teste eleverne i fagene dansk, matematik og engelsk, forklarer Lene Siig Dusenius.

Skoleleder Lene Siig Dusenius (tv.) og afdelingsleder for børnehaven, Berit Lassen, har god grund til at se lyst på fremtiden. Fra at være en by uden skole, har Fole med friskolen og naturbørnehaven fået to institutioner, som er et populært valg for børnefamilier fra hele oplandet. Foto: Mette Henriksen

Mens Naturbørnehavens afdelingsleder, Berit Lassen, allerede har flyttekasserne klar, så håndværkerne kan gå i gang med arbejdet, passende med, at friskolen går på sommerferie, og børnehavebørnene kan flytte ind, så ligger tidshorisonten for det nye mini-univers på cirka et halvt år fra byggestart.

- Det kunne være dejligt, hvis det stod klart, inden vi går på juleferie. Men i og med, at nedrivningen først går i gang engang efter sommerferien, så er omkring vinterferien nok mere realistisk.

Fole Friskole

Fole Friskole blev oprettet i december 1996, efter at Haderslev Kommune havde besluttet at lukke byens skole. Herefter startede Fole Friskole i august 1997, mens Naturbørnehaven åbnede døren i 2016. Friskolen har i dag 85 elever fra lokalområdet og oplandet og råder over tre skolebusser. Friskolens støtteforening, Fole Friskoles Venner, har til hovedformål at støtte Fole Friskole og Naturbørnehave både økonomisk og praktisk.

To større projekter er på vej efter sommer: Naturbørnehaven renoverer underetagen og tager desuden førstesalen i brug, mens friskolen river depot/garagebygningen ned for at bygge en separat afdeling til overbygningen. Hvor meget der investeres i byggeprojekterne, ønsker skoleleder Lene Siig Dusenius ikke at oplyse.  

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Kviktest på vej til børn ned til seks år

Midtsyd

Krolfformand: - Ærgerligt at debattere på Facebook

Midtsyd

Ugens klumme: Grundstoffet i Danmark

Annonce