Annonce
Midtsyd

- Dyrene bragte glæde midt i sorgen

Sammen med sin afdøde ægtefælle, Christian, begyndte Susanne Brandt i 2005 at opdrætte kødkvæg af racen limousine på Balløjgården lidt udenfor Vojens. Foto: Mette Henriksen
Kvægavler Susanne Brandt fra Vojens ser tilbage på et udfordrende år, hvor hendes mand pludselig døde efter godt 36 års ægteskab.
Annonce

VOJENS: Til Landbrug & Fødevarers årlige kvægkongres i februar, var kvægavler Susanne Brandt fra Vojens en af de seks, der var nomineret til Årets Avler.

- Et skulderklap, kalder Susanne Brandt nomineringen, og selvom hun ikke løb med prisen, så er historien om den 58-årige Vojens-kvinde, der er en stabil del af drivkraften i Dansk Limousine Forenings bestyrelse, en stærk fortælling om, hvordan livet går videre til trods for skæbnens barske lunefuldhed.

Dyrene har både navn og nummer, og kvægavler Susanne Brandt kender hver og en af dem. Foto: Mette Henriksen
Annonce

Dyr kan ikke parkeres

Det var sammen med sin afdøde ægtefælle, Christian, at Susanne Brandt i 2005 begyndte at opdrætte kødkvæg af racen limousine på Balløjgården lidt udenfor Vojens. Limousineracen var ægteparret faldet for på en ferie til Frankrig.

- Christian døde lige pludselig, og så stod jeg der – med sorgen og med en besætning på 26 dyr og en opgave, som jeg ikke bare lige kunne parkere. Jeg valgte at fortsætte i et mindre omfang, for det var trods alt også noget, som vi havde bygget op og haft sammen, fortæller Susanne Brandt.

- Det var en god beslutning, for dyrene bragte glæde midt i sorgen. Og så er der netværket indenfor Dansk Limousine Forening – det får man ikke bare lige med sig, når man stopper.

Hendes mand plejede at passe gårdens marker og høste, men med et fuldtidsarbejde som sekretariatsleder havde Susanne Brandt ikke en chance for at få hverdagen til at hænge sammen. Så hun besluttede at formindske besætningen.

- Det var hårdt, da et stort læs blev hentet og kørt afsted på én gang, men det var det, der skulle til. Jeg har nu også bortforpagtet de 53 hektar jord, som hører til gården, siger Susanne, som starter dagen klokken seks med at fodre dyrene i stalden, hvorefter arbejdet kalder.

Annonce

SMS fra "mor"

I besætningen er der i høj grad lagt vægt på dyrenes gode temperament, gode indekser og eksteriør, og det har udmærket sig i ærespræmier på Landsskuet. Selvom Susanne Brandt er tæt knyttet til sine dyr og godt kan finde på at sende en sms fra ”mor” for at høre, om det går godt, når et dyr er blevet solgt, så fastholder hun, at et dyr er et dyr.

- Dyrene har både navn og nummer. Jeg kender hver og en og gør dog meget ud af, at dyrene vænner sig til den tætte kontakt til mennesker, fra de er født. Det har den klare fordel, at man får rolige dyr, som nyder kontakten, men som stadig har deres instinkter i behold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

I er bare for seje

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce