Annonce
Midtsyd

Er du også en tvivler?

Lars Kristensen, forstander på Agerskov Ungdomsskole, er ugens klummeskribent. Privatfoto
Annonce

Sommeren er klar, er du klar?

Pinsevejret har givet håb om en dejlig sommer(ferie). Hvor bliver det godt, og jeg er sikker på, at det bliver en herlig sommer med et fantastisk vejr og gode oplevelser. Nøjagtig som det altid har været – sommer, sol og gode oplevelser.

Sådan var det altid, da jeg var dreng, vi havde altid sommer, solen skinnede hver dag, og vi havde altid shorts på. Der var altid gode muligheder. Min mor fik ofte følgende spørgsmål: ”Jeg er i tvivl, skal jeg lege med Kenneth eller Søren eller bare bygge videre på min hule?” Bare det at have tre muligheder er jo fedt, men det er en helt anden historie.

Jeg havde en naiv tvivl om, hvad min værdifulde tid skulle gå med, en dejlig barnlig luksustvivl. I løbet af livet bliver man udsat for megen anden tvivl. En tvivlen om stort og småt i livet. En skelnen i grænserne mellem det gode og det mindre gode. Med en samvittighed, der kan nage, og en tvivl om, at det var den rigtige handling i lige præcis den situation, specielt når der var andre mennesker indblandet. Tanker og tvivlen om usikkerheden for, hvad der er rigtig og forkert.

Når jeg snakkede med min mor om tvivlen, brugte hun dette ordsprog: ”Hvad er en hvirvler? Det er noget, man stikker op i r*ven på den, der tvivler.” Sjovt ordsprog og så fra ens egen mor. Men hvis det skal give lidt mening, så kender de fleste en hvirvl – hvirvelvind eller en hvirvel af vand, der løber ud af vasken. Noget, der drejer rundt og som umiddelbart ikke har en retning, det er ligesom om, at hvirvlen er i tvivl om, hvilken retning den skal tage. Men hvorfor den så lige skulle op i rumpen, kan være lidt svært at forklare. Måske for at blive løftet op, dreje rundt og få et 360 graders overblik?

Tvivlen har været min tro følgesvend. I de yngre år kunne det være en lidt træls følgesvend, da den skubbede til min samvittighed eller gjorde det svært for mig at tage en hurtig beslutning. I dag er tvivlen blevet et godt og vigtigt redskab, det får mig til at stoppe op, reflektere, vurdere og undersøge, inden jeg tager en beslutning. Måske I kender det, har I ikke ofte tænkt/sagt: ”Jeg er i tvivl”. Nu er jeg så i tvivl, om ovenstående er rigtigt, og at det ikke er omvendt. For det kan jo være sundt og positivt, at der prikkes til ens samvittighed, og hvis alle sten skal vendes, inden man tager en beslutning, så kan toget være kørt.

Jeg har valgt, at tvivlen fortsat skal være min tro følgesvend. Den skal med sund fornuft hjælpe mig med at prikke til ordentligheden over de beslutninger, jeg har truffet, og den skal hjælpe mig til og med omtanke at træffe gode beslutninger og værdige valg resten af livet.

Jeg glæder mig til den kommende herlige sommer. Jeg er ikke i tvivl, jeg bliver hjemme i gode, gamle Danmark, køber dansk og vil nyde den skinnende sol i et par gode udslidte shorts.

Hvor svært kan det være?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Håndsrækning til nyt legeland i Arrild

Midtsyd

Klumme: Familien, der vinker

Midtsyd

- Du har gjort en forskel for eleverne

Midtsyd

Gram: Mandeklubben krolfer igen

Midtsyd

Gram: Gå-fællesskab går fire aftener om ugen

Midtsyd

Klumme: Er du mon også en af dem?

Annonce